ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Укрепване на имунната система чрез Аюрведа и традиционна китайска медицина - част 1

Имунната система е едно от най-мощните оръжия, с които разполагаме за защита на телата си. Тя работи непрестанно - понякога на по-бързи обороти, за да реагира своевременно на потенциално опасни патогени. Има много начини, по които можем да я подпомогнем по естествен начин, без да причиняваме свръх стимулация на механизмите ѝ. Две от възможностите са вкоренени в традиционните медицински системи на Индия и Китай.

В традиционната китайска медицина, в основата стоят Ин и Ян, а в Аюрведа - вата, пита и кафа. Във философията и на двете здравни системи стои балансът - дали между Ин и Ян, дали между трите отделни доши, за да бъде здрав човек, трябва да успее да хармонизира и балансира съотношението между тези енергии. 

В следващите редове ще се опитаме да очертаем двете древни, полезни гледни точки за укрепване на имунната система: през обектива на Аюрведа и традиционната китайска медицина.

От какво се нуждае имунната система на човека

На първо място, необходими са хранителни вещества, които са критично важни за растежа и функцията на имунните клетки. Такива са витамин С, витамин D, цинк, селен, желязо и протеин (включително аминокиселината глутамин). Тези ценни хранителни вещества също подпомагат метаболизма, изграждането на тъкани и органи, насърчават имунната функция. Някои от тях притежават и антиоксидантен потенциал. 

Силният имунитет, макар и от решаващо значение за предотвратяването и борбата с болестите, също е ключов компонент за водене на балансиран и щастлив живот. Как? Навиците и практиките, които можете да опитате, за да поддържате имунитета си, са в основата на щастливо, холистично съществуване. 

И така, ако си позволим да разширим виждането ни за имунитет, ние разбираме, че той е нещо повече от избягване на болести. Имунитетът всъщност включва жизненост, креативност, дори сексуалност, същността на добре изживяния живот. На всички тези компоненти влияят ежедневните навици, хранителният режим, сънят и движението. И именно чрез храни, билки и корекции в начина на живот е възможно укрепване на индивидуалното здраве.

Аюрведичната перспектива за укрепване на имунната система

Аюрведични конституции (или доши)

Първата стъпка към цялостното здраве е да познаваме нашата конституция, като в случая се има предвид не основният закон на страната, а конституцията според Аюрведа. Това е сбор от физиологичните, емоционалните, духовните и генетичните условия, с които сме родени. Ние наблюдаваме нашата конституция през призмата на Дошите: Вата, Пита и Кафа. Това са трите енергии, които оформят нашите същност, метаболизъм, настроения, навици и предпочитания.

Според Аюрведа, всеки човек се ражда с определено количество енергия във всяка от 3-те доши. Някои хора са много Кафа, например, и могат да бъдат балансирани чрез използване на повече Пита или Вата храни, билки и енергии и обратно.

Всяка доша се приема като състав от природни елементи като огън, вода, земя, вятър и етер. Основна идея в Аюрведа е, че можем да използваме храни и билки, които осигуряват подкрепа на по-слабите елементи и намаляват тези, които са в излишък.

Вата: нервни, хиперактивни, винаги в движение

Известно е, че Вата е като вятъра: хладен, лек, бърз и променлив. Вата управлява мозъка и нервната система, креативността въображението. Хората с конституция Вата са склонни да бъдат слаби и хиперактивни. За тях се препоръчват топли супи с месо, богати на желязо зеленчуци, кореноплодни зеленчуци, сладки сочни плодове, храносмилателни подправки и здравословни масла. Те могат да отстранят излишната “вятърна” енергия на Вата. Масаж на тялото със затоплящо масло, медитация, билките, които подобряват паметта, подобряват съня и премахват стреса, също са полезни за Вата.

Пита: преработващи, осъждащи, амбициозни, целеустремени, гладни

Известно е, че Пита е гореща и ръководи биохимичните процеси в тялото. Пита е Огън: нашето храносмилане, стремеж и сила на волята за постигане на целите. Силният глас на Пита, грубото отношение, резките движения и още повече непредвидимите такива могат да бъдат поразителни за околните. Тази енергия повишава нивото на солна киселина в стомашно-чревния тракт, както и стремежа и активността, което пък е свързано с болести на кожата, кръвта, стомашно-чревния тракт, алергии и други. Човекът Пита може да е склонен да се претоварва, да полага много усилия във всичко, което прави и да се разболява поради стрес.

Охлаждането на огнената Пита подобрява хипертонията, горещите вълни, болезнения менструален цикъл, пристъпите на паника и силно главоболие. Задушени горчиви зеленчуци, зелен чай, кокос, кимион, кориандър, копър, куркума, мента, копър, естрагон, лайм - всички те са подходящи за укротяване на Пита. Също се препоръчват прохладните душове. Дифузирането на етерични масла е още един чудесен метод за успокояване на пита - препоръчват се иланг иланг, масло от копър и жасмин.

Кафа: медитативни, мудни, в застой, задръстени 

Кафа се възприема като съвкупност от плътта и телесните течности и е изградена от елементите Земя и Вода. При дисбаланс на Кафа, човек може да има отоци и да изглежда подпухнал. Често при дисбаланс на Кафа кожата става гладка и мазна. Хората с такава конституция могат да бъдат грижовни, медитативно насочени, помагащи, или могат да бъдат по-егоистични и да пазят песимистично отношение. Склонността на Кафа към развитие на астма, ХОББ, депресия, затлъстяване и синусово главоболие се влошават от млечни храни и прекалено сладки и рафинирани нездравословни храни. Затлъстяването при тях е възможно и след тежко заболяване, раждане и хормонален дисбаланс.

Поради по-бавния им метаболизъм, за хората с Кафа Аюрведа препоръчва насърчаващи храносмилането билки и подправки. Такива са куркума, чесън, лук, тулси (свещен босилек), черен пипер, джинджифил, канела, карамфил, къри и чътни. Физическото движение ще им помогне за предотвратяване на скованост, проблеми с кръвната захар и хронична болка. Земните цветове и златните, пикантни аромати като лавандула са лечебни за Кафа в дисбаланс.

Балансиране на трите доши

По правилата на Аюрведа човек се нуждае от баланс и на трите доши за оптимално здраве и благополучие в живота. Днес повече от всякога имаме нужда от защита от въздействието на стреса и динамичното ежедневие. Има аюрведични средства като Трифала, които балансират трите доши и особено подпомагат храносмилането и имунитета. Други аюрведични средства за тази цел могат да бъдат ашваганда, брахми, шаванпраш и други.

Балансиране според сезоните

Сезоните влияят на дошите и следователно на нашето здраве. Тъй като пролетта и лятото са влажни, топли и горещи сезони, те обикновено изискват повече охлаждащи храни. За разлика от тях, есента и зимата са хладни и сухи, поради което се нуждаем от затопляне, балансиране и укрепващи храни и билки според нашата Доша.

И така, за есенно-зимния период от годината Аюрведа ни насочва към поддържане на вътрешната топлина и горещина. Те ще ни помогнат да насърчим храносмилането и имунната защита, които са изключително важни и необходими.

Топли домашно готвени храни, горещи билкови чайове и сауна по възможност са подходящи за тези цели. Чрез тях насърчавате хидратацията и детоксикирането, като може да използвате и допълнителни здравословни масла за готвене и приложение върху кожата си.

В продължението на темата ще ви разкажем за традиционната китайска медицина и какво ни съветва тя по отношение на здравето през зимата.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ