ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Синетра: Мощен патентован комплекс за изгаряне на мазнини

Не е тайна, че натрупването на твърде много телесни мазнини е опасно за здравето. Има още един друг аспект, на който трябва да се обръща повече внимание, когато говорим за проблеми с теглото и повече мазнини от нормалното. Това е разпределението на мазнините - или в кои области на тялото се намират и какви са причините за появата им.

Оказва се, че има определени места, където излишните мазнини могат да бъдат по-проблематични. Но защо се стига до натрупването им, храната ли е виновна или има други фактори за това? Дали жените или мъжете са по-предразположени към натрупване на мазнини и кой изгаря мазнините по-добре? Това са част от въпросите, на които ще дадем отговор в темата.

Защо хората съхраняват мазнини в различни части на тялото?

Човешкото тяло е също като колата се нуждае от гориво, за да произведе необходимата му енергия за всички жизненоважни процеси. Но докато колата получава енергията си от няколко вида горива, човешкото тяло получава енергията си основно от храната. Когато приемаме повече енергия, отколкото използваме, тя се складира под формата на мазнини и това води до наддаване на тегло. Това е и най-общият отговор на зададения въпрос.

Защо обаче се стига до наддаване на тегло, вместо да го поддържаме на постоянно ниво? Разковничето се крие в това как тялото извлича и употребява енергия от храните и напитките, както и дали работят добре хормоните.

Един от най-големите фактори за това къде съхраняваме телесните си мазнини са хормоните. Например, инсулинът регулира колко добре метаболизирате въглехидратите. Благодарение на него се сдобиваме с познатите любовни дръжки. Най-добрият начин да се предпазите от тях е като намалите количеството захар и въглехидрати.

Повишеният естроген пък води до натрупване на мазнини по бедрата и ръцете. Основният женски полов хормон обикновено причинява натрупване на мазнини в тези области. Известен също като хормон на стреса, кортизолът също влияе върху количеството мазнини в коремната област. 

Разбира се, други хормони като естроген и инсулин и външни фактори като стрес и лоша диета също могат да допринесат за мазнините по корема. Но нивата на кортизол могат да се нормализират с правилната диета. 

Как храната се превръща в енергия?

Докато храната преминава през устата в стомаха и червата, тя се разгражда на три вида “горивни елементи”: въглехидрати, мазнини и протеини. Кръвният поток поема тези вещества и ги доставя до всички клетки на тялото, които ги използват за създаване на енергия. Мазнините осигуряват повече енергия от въглехидратите и за по-дълъг период от време. Белтъчините също са отличен източник на енергия за по-продължително време.

Клетките ни обаче предпочитат да използват въглехидрати, защото те дават повече краткотрайна енергия. Ако нивата на въглехидрати са ниски или ако е необходима дългосрочна енергия, клетките обикновено използват мазнини вместо това. Протеините се използват за жизненоважни функции и не се използват често за енергия, освен ако както въглехидратите, така и мазнините не са в дефицит. 

Каквото и гориво да избере клетката, то се изгаря, за да създаде енергия! Отпадъчните продукти на свой ред са въглероден диоксид, който се издишва, и вода, която се отстранява чрез механизмите на пот или уриниране.

Как можем да измерим енергията произведена от тялото?

Произведената енергия се измерва под формата на добре познатите калории. Имаме нужда от калории, за да захранваме всички витални функции и процеси в тялото. И поради това колкото по-активни сме, толкова повече калории ще ни трябват. Въпреки това, с днешното изобилие от храни и изкушения на всяка крачка, често консумираме повече калории, отколкото са ни необходими.

Нека се върнем пак на аналогията с колата. Точно както една кола се нуждае от резервоар за гориво, тялото се нуждае от начин да съхранява енергия за използване по-късно. Някои въглехидрати се съхраняват в черния дроб и мускулите. Мускулите, например, запазват всичките си въглехидрати за себе си, но черният дроб освобождава от тях, когато е необходима краткотрайна енергия. Но тази енергия не се осигурява за дълго. Така повечето излишни калории се съхраняват в мастните клетки. 

Когато съхраняват калории, те стават по-големи, което води до наддаване на тегло. Това работи в дългосрочен план за съхранение на резервен източник на енергия. Всъщност причината, поради която тези клетки могат да се разширят толкова много, е, че нашите ранни предшественици е трябвало да преживяват дълги периоди без храна. 

Във всеки случай, когато тялото се нуждае от допълнителна енергия, калориите се освобождават от мастните клетки и те се свиват. Но когато енергията, съхранявана в тези клетки, не се използва, те се натрупват по размер с течение на времето. Ако станат твърде големи, може да се стигне до затлъстяване, което има множество отрицателни последици за здравето. 

И така, наднорменото тегло е резултат от много сложни фактори, но като цяло теглото нараства, когато калориите, консумирани и складирани от тялото, надвишават калориите, използвани за енергия.

Видове мазнини в човешкото тяло

Установени са три вида мазнини в човешкото тяло. Не само всеки от тях има различна функция, но и са разположени в различни части на тялото.

  • Подкожните мазнини са разположени върху мускула, точно под кожата. Това е видът, който можете да видите при стискане на кожата, често в областта на седалището или бедрата. Този вид съставлява около 90 процента от нашите мастни запаси.
  • Висцералните мазнини се намират дълбоко в коремната кухина. Те заобикалят жизненоважни органи като черния дроб, червата и сърцето. За разлика от подкожната мазнина, не можете да докоснете или видите висцералната, но може да представлява сериозен риск за здравето.
  • Кафявите мазнини са специален вид мазнина, която всъщност помага на тялото да изгаря допълнителни калории, за да поддържа температурата си. Бебетата имат много кафява мазнина, но възрастните също имат малки количества, най-вече в областта на раменете и гърдите.

Разпределение на мазнини в тялото - има ли закономерности

От гледна точка на основните фактори, управляващи разпределението на мазнините, това са пол, генетика, епигенетика и околна среда, както и заседнал начин на живот и храни с високо съдържание на захар. Също така е научно установено, че моделите на разпределение на мазнините варират в различните етнически групи, независимо от затлъстяването. Този въпрос е подробно разгледан в сравнителния анализ “Genetics of Body Fat Distribution: Comparative Analyses in Populations with European, Asian and African Ancestries”.

Също така преференциалното натрупване на мазнини във висцералните спрямо подкожните депа прави затлъстелите индивиди по-склонни към метаболитни усложнения. Например, азиатците имат повече висцерална мазнина, а африканците имат по-малко в сравнение с европейците. Следователно азиатците са склонни да бъдат по-податливи на диабет тип 2 дори с по-нисък ИТМ в сравнение с европейците. 

Един поглед казва (почти) всичко

Разпределението на телесните мазнини може лесно да се определи, като просто се погледнете в огледалото. Очертанията на тялото или формата на тялото биха показали мястото, където се съхраняват телесните мазнини. 

Моделите на натрупване на коремни мазнини обикновено се сравняват с формата на ябълка. Тази форма се среща по-често при мъже, но и при жени след менопауза. По отношение на риска от заболяване, това означава, че мъжете и жените след менопауза са изложени на по-голям риск от развитие на здравословни проблеми, свързани с прекомерната висцерална мазнина. 

Крушовиден модел на разпределение на телесните мазнини или гиноидна форма се среща по-често при жени преди менопауза. Гиноидната форма се характеризира със складиране на мазнини в долната част на тялото, като бедрата и седалището. 

Тази форма може да е пряко повлияна и свързана с детеродните способности на жените, тъй като ензимите, свързани със съхранението и мобилизирането на мазнини, се активират по време на определени периоди от бременността и след раждането.

Разбира се, още един показател за това каква е степента на натрупване на мазнини, е БМИ индексът (на база тегло и височина). Негов недостатък обаче е това, че не отчита обиколките и разпределението на мастна, костна и друга тъкан, така че не е най-адекватният показател. Могат да се мерят и обиколките на бедрата и талията, за да се следят по-стриктно резултати при отслабване, покачване на мускулна маса и други конкретни спортни цели.

Синетра - мощен патентован комплекс за изгаряне на мазнини

Водата, органите, костната тъкан, мазнините и мускулната тъкан съставляват цялото ни тегло. Наличието на повече мастна тъкан може да е показателно за риск от заболяване, но нейното количество също варира в зависимост от пола, възрастта и нивото на физическа активност. Жените, например, имат повече мастна тъкан, която е необходима за възпроизводството и отчасти е следствие от различни нива на хормони. Мъжете пък имат повече мускулна маса отново поради еволюционни и хормонални механизми.

Независимо от пола обаче, натрупването на излишни мазнини в тялото не е добър спътник. Висцералната мазнина освобождава хормони и възпалителни фактори, които допринасят за риск от заболяване. Затова е важно да поддържаме тегло в норми, както и да следим за натрупването на мазнини в определени области. 

При наднормено тегло и необходимост от отслабване се препоръчва на първо място калориен дефицит. След обясненията в увода би трябвало да разбирате защо това е важно условие. В комбинация с повече движение, ограничаване на стреса и търпение, теглото може да се редуцира, стига да няма тежки заболявания или автоимунни процеси. Тогава може да се препоръча и хормонална терапия.

Синетра е един натурален помощник, който може да участва в ускоряването на мазнините. Това е продукт, който стимулира метаболизма на мазнините и съдейства за повишено изразходване на енергия в покой. Основата на Синетра е патентованата съставка Sinetrol® Xpur C., която е изследвана в редица клинични проучвания през последните десет години. Sinetrol® Xpur C. има изявен ефект върху мастните депа благодарение на съдържащите се полифеноли хесперидин и нарингин, както и на добавения кофеин. Така трите биологично активни вещества работят за усилено изгаряне на мазнините, ускорявайки горенето на калории и стопяване на излишните килограми.

Също така Синетра допринася за подобряване баланса на бяла и кафява мастна тъкан в тялото, като насърчава процеса на “покафеняване на бялата мастна тъкан”. Това значи, че отложените мастни киселини в бялата мастна тъкан се изгарят по-усърдно чрез ускорена липолиза.  Една опаковка от продукта е достатъчна за едномесечен прием, за да насърчите отслабването, но може да се приема и по-дълго време според целите. 

Използвани източници

  1. Jensen M. D. (2008). Role of body fat distribution and the metabolic complications of obesity. The Journal of clinical endocrinology and metabolism, 93(11 Suppl 1), S57–S63. https://doi.org/10.1210/jc.2008-1585 
  2. Sun C, Kovacs P, Guiu-Jurado E. Genetics of Body Fat Distribution: Comparative Analyses in Populations with European, Asian and African Ancestries. Genes. 2021; 12(6):841. https://doi.org/10.3390/genes12060841
  3. Efficacy and Safety of Sinetrol-XPur on Weight and Body Fat Reduction in Overweight or Obese Adults: A 12-Week, Randomized, Double-Blind, Parallel, Placebo-Controlled Trial Seon-Joo Park, Anshul Sharma, Mun Hyoung Bae, Ha Chang Sung, Nam Ki Kim, Eunju Sung, and Hae-Jeung Lee Journal of Medicinal Food 2020 23:3, 335-342
  4. Dallas, C., Gerbi, A., Elbez, Y., Caillard, P., Zamaria, N., & Cloarec, M. (2014). Clinical study to assess the efficacy and safety of a citrus polyphenolic extract of red orange, grapefruit, and orange (Sinetrol-XPur) on weight management and metabolic parameters in healthy overweight individuals. Phytotherapy research: PTR, 28(2), 212–218. https://doi.org/10.1002/ptr.4981 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ