ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

S-tonin: източник на серотонин, известен като "хормонът на щастието"

Има ли човек на света, който не иска да бъде щастлив? Щастието не е цел, а самоцел за всяко човешко същество и в името на щастието хората правят не просто много, а всичко. Щастието за някои се крие в дребните неща, за други е в големите. Но извън тази максима, щастието може смело да се каже, че се крие в…. хормона на щастието! А този хормон има име и се нарича серотонин. Без нужните нива на серотонин в организма, каквото и щастие да връхлети човек, той не може да го почувства, да го усети и да го преживее изцяло. Какво точно е серотонинът и как може да бъде набавен тогава, когато тялото не се справя само с осигуряването му в необходимите количества, разказваме в статията.

Серотонинът като подбудител на чувството на щастие

Екип учени дава научно определение за серотонина, като според тяхната дефиниция този хормон е моноаминов невротрансмитер, който играе роля в няколко сложни биологични функции. Други учени дават сходно определение, а именно: физиологично активен амин, който е добре известен невротрансмитер, регулиращ настроението, съня и тревожността. Видно от определенията на тесни специалисти е, че серотонинът не само води до усещане за щастие, но носи на човека чувството на задоволство и спокойствие.

Когато щастието, задоволството и спокойствието са налице едновременно в едно човешко същество, неговият организъм функционира по оптимален начин и се наблюдават положителни промени.

Ролята на серотонина в организма

Серотонинът въздейства едновременно върху централната нервна система и върху периферната нервна система в ролята на хормон и невротрансмитер. Специалисти от Медицинския колеж Ашрам в Индия определят като най-важни функции на серотонина влиянието му върху ученето, паметта, щастието, регулацията на съня, апетита, цялостното поведение.

Изненадващо или не, най-голямо количество серотонин се откриват в стомашно-чревния тракт на човека, основно в червата. Колкото повече серотонин има в червата, толкова по-бърз е процесът на храносмилане, по-качествен е той, а изведените от червата натрупвания и токсини са повече и се отделят редовно.

Друго полезно действие на серотонина е за нормално кръвосъсирване. Сред особеностите на този хормон е възможността да позволи по-бързо съсирване на кръвта.  Серотонинът се транспортира чрез тромбоцити и се освобождава при активиране. Това предизвиква свиване на увредените кръвоносни съдове и засилва агрегацията на тромбоцитите, за да се сведе до минимум загубата на кръв.

Още едно положително влияние на серотонина е върху костната плътност, но по отношение на това все още се правят проучвания от специалисти. Когато се произвежда периферно, серотонинът действа като хормон, който инхибира образуването на костна тъкан. За разлика от това, когато се произвежда в мозъка, серотонинът действа като невротрансмитер, за да упражнява положителен и доминиращ ефект върху натрупването на костна маса чрез засилване образуването на костна тъкан и ограничаване на костната резорбция. Ефектът на серотонина върху костната биология може да бъде използван фармакологично за лечение на заболявания като остеопороза. Тези негови две идентичности са уникални посвоему и потвърждават забележителните му свойства.

Серотонинът в природата

Серотонинът, освен че се произвежда в човешкия организъм, може да се срещне и в някои растения и гъби. Консумацията на съдържащите серотонин представители на флората, води до увеличаване на хормона в човешкото тяло и положителна промяна на настроението. Конкретно като съдържащи серотонин могат да се посочат пулпата на жълтите банани, месестата част на ананаса, английския орех, черешите и дори доматите.

Ранните изследвания показват, че някои адаптогенни билки, включително R. rosea, женшен и ашваганда, могат да помогнат за повишаване на серотонина и подобряване на настроението. Тези билки и растителни екстракти често се използват в Аюрведа (форма на алтернативна медицина, която е традиционната медицинска система на Индия), както и в традиционната китайска медицина.

Дефицит на серотонин в организма

Както всички останали хормони, и серотонинът може да е в недостатъчни количества и нива в човешкия организъм. Логично е да се смята, че липсата на серотонин може да доведе единствено до понижени нива на щастието, задоволството и спокойствието. Но когато серотонинът е в дефицит, в човешкия организъм започват да протичат процеси, които имат много сериозен и негативен поведенчески отклик. Според изследване публикувано в Journal of Psychopharmacology през 2017 г., сред основните последствия от дефицита на серотонин в организма са импулсивно и агресивно поведение, повишено усещане за тревожност и стрес, рязко влошаване или промени на настроението, намаляване на когнитивните способности, депресивни състояния. Те могат да се проявят непосредствено след намаляване на нивата на серотонин, но могат да бъдат сигнал за дългосрочен дефицит, що се касае този важен хормон.

Коригиране на серотонинов дефицит

Когато започнат да се проявяват първите симптоми на когнитивни разстройства, депресия, тревожност, стрес, без да има ясна причина за тях, то тялото алармира за сериозни промени в нивата на серотонин. За съжаление, тези състояния са достатъчно сериозни, че да не позволят да се изчака натрупване на хормона в организма. Само лек спад в количествата му в тялото води до изменения, но леко увеличаване на нивата обикновено не води до видим положителен резултат.

За да се избегнат неудобните и неприятни състояния в следствие на серотонинов дефицит, е препоръчително да се поддържат нивата с повече физическа активност, приятни емоции, ограничаване на стреса, храни, съдържащи триптофан, както и с прием на висококачествени хранителни добавки. В това отношение S-Tonin е отлично решение!

Това е един изцяло натурален продукт, който с иновативната комбинация в своя състав, включваща екстракт от семена на грифония и витамин В6, способства тялото да си набави нужния серотонин и да не допусне изчерпването му.

Грифонията, която е активна съставка в S-Tonin, е позната като растението, което съдържа доказано най-високите нива на серотонин в растителния свят. А комбинацията с Витамин В6, който е активен участник в естествения синтез на серотонин в организма, води до създаване на уникален продукт, който подпомага ефективното и пълноценно функциониране на храносмилателната и нервната системи. Самият витамин В6 има роля и за производството на мелатонин и норепинефрин, които също участват в дейността на нервната система и мозъка.

Когато приемът на S-Tonin е редовен, резултатите са видими, а именно редуциране тревожността и симптомите на депресия, подобряване на невралгичните храносмилателни смущения, регулиране на метаболизма, разрешаване на проблема с главоболието и облекчаване на фибромиалгията.

В днешно време все повече хора страдат от унищожителни нива на стрес и тревожност. Има много начини да се преборим с тях, комбинирайки силата на храната, благотворното влияние на природата и спорта, а защо не и на качествените суплементи? С помощта на S-Tonin, животът е прекрасен, а здравето – достижима цел.

Използвани източници

1.     Daubert, E.A., Condron, B.G. Serotonin: a regulator of neuronal morphology and circuitry. Trends Neurosci. 2010 Sep; 33(9): 424–434

2. Lauren A.E.Erland et al. Beyond a neurotransmitter: the role of serotonin in plants. Neurotransmitter 2017; 4: e1538

3.     Bakshi, A., Tadi, P. Biochemistry, Serotonin. StatPearls Publishing; 2022 

4.     Ramakrishna, A. Phytoserotonin. Plant Signal Behav. 2011 Jun; 6(6): 800–809

5.     Carhart-Harris, RL., Nutt, DJ. Serotonin and brain function: a tale of two receptors. J Psychopharmacol. 2017 Sep; 31(9): 1091–1120.

6. Jones, L.A. The ever-changing roles of serotonin. Int J Biochem Cell Biol, 2020 Aug;125:105776

7.     Duerschmied, D., & Bode, C. (2009). Die Rolle von Serotonin in der Hämostase [The role of serotonin in haemostasis]. Hamostaseologie, 29(4), 356–359. 

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ