ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

10 изключително важни ползи на цинка за женското здраве

Цинкът е основен минерал, който играе ключова роля в поддържането на здравето на човека. Докато веществото е познато с ползите си за организма и при двата пола, то се откроява като особено значим минерал за жените. Предимствата на цинка са толкова многобройни, че решихме да посветим  отделна статия на важното вещество и ползите, които приемът му носи на женското здраве. 

Какво представлява цинкът?

Цинкът е основен микроелемент, който присъства във всички телесни тъкани и флуиди в тялото. Общото количество цинк в човешкия организъм се оценява на 2–3 г и освен от начина на живот, това количество зависи също от пола и възрастта на човек. 

За да сте сигурни, че доставяте достатъчно цинк на организма си, е препоръчително да приемате по 2-3 мг. от веществото дневно. Но преди да обсъдим по какъв начин да го доставите на организма си, нека разберем повече за това какви са ползите на цинка за женското здраве, тъй като то е на фокус в материала.

Ролята на цинка в хормоналния баланс

Хормоналният баланс е от решаващо значение за общото здраве на жените от всички възрасти, от юношеството, до периода на менопауза. Цинкът има водеща роля в хормоналния баланс на нежния пол, тъй като участва в синтеза и регулирането на така наречените “женски хормони” - естроген и прогестерон. 

Доставяйки на организма си оптимални нива на цинк, жените могат да облекчат симптомите на предменструален синдром и да поддържат редовен менструален цикъл. 

Значението на цинка при репродуктивното здраве

Сред една от най-важните ползи на цинка за женското здраве е и ролята му в насърчаването на плодовитостта. Веществото отговаря за производството на клетките в репродуктивната система. Това го прави жизненоважен компонент за развитието на яйцеклетките, оплождането и растежа на плода.

Цинкът и синдрома на поликистозните яйчници 

Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) се счита за най-често срещаното ендокринно и метаболитно заболяване при жени в репродуктивна възраст. Характеризира се с нарушаване на хормоналния баланс и дисфункция на яйчниците. Най-често засегнатите демографски групи са жените, страдащи от затлъстяване, или тези, които се намират в период на пременопауза. 

Заболяването се характеризира с редица признаци, като нередовна менструация, повишаване нивата на андрогенни хормони, нарушен липиден баланс и развитие на инсулинова резистентност. 

Жените, страдащи от PCOS имат по-висок риск от развитие на диабет, сърдечно-съдови заболявания и хипертония. Ролята на цинка тук е в регулирането нивата на инсулин и по този начин, предотвратяване на развитието на горепосочените и редица други заболявания, свързани с инсулинова резистентност.

Цинк за облекчаване симптомите на дисменорея

Дисменореята най-просто се описва като болезнена менструация и е проблем, който засяга между 20 и 90% от жените в репродуктивна възраст. В по-тежките си случаи неразположението освен с коремни болки, може да се характеризира с гадене, липса на апетит, умора и безсъние. 

Цинкът облекчава честите контракции на матката, които са причинители на физическото неразположение по време на менструация. Освен това, този микроелемент подобрява кръвообращението в ендометриума и дори се смята, че може да осигури защита на мускулите на матката. Антиоксидантните и противовъзпалителните му действия също допринасят за нормално протичане на менструалния цикъл.

Прием на цинк при ендометриоза

Ендометриозата е сериозно гинекологично заболяване, при което тъканта на ендометриума навлиза в таза, яйчниците и червата. Това води до редица нарушения в репродуктивната система на жените. 

При състояние на ендометриоза, се наблюдава увеличаване на металопротеинази - важни ензими, изграждащи протеините и отговарящи за техния обмен в организма. Цинкът, познат като катализатор на въпросните ензими, може да балансира техните нива в тялото. Той отговаря също и за оксидативния стрес, който също се наблюдава в повишени нива при ендометриоза. 

Връзката на цинка със стомашно-чревния тракт 

Цинкът играе решаваща роля в поддържането на правилните функции на стомашно-чревната лигавица и също така спомага за правилното усвояване на хранителните вещества в кръвта. 

При стомашно-чревни разстройства или сериозни заболявания като цьолиакия и болест на Крон, често се наблюдава дефицит на цинк, затова и е препоръчително за поддържане на оптимално здраве на храносмилателната система да се доверите на хранителна добавка като Акти Цинк Карнозин, съдържаща комбинация от цинк и L-карнозин.

Цинкът  е от значение и за имунната система

Едно от многото полезни свойства на цинка е и за укрепване на естествените Ви защитни функции. Той подпомага производството и активирането на имунни клетки, които играят решаваща роля в защитата на тялото срещу инфекции и заболявания. 

Поддържайки оптимални нива на цинк, можете да укрепите защитните функции на организма си и да намалите риска от развитие на редица заболявания.

Прием на цинк за здрава и красива кожа 

Освен за репродуктивното здраве, при дамите този ензим е изключително важен и за поддържането на здрава и красива кожа. Противовъзпалителните и антиоксидантни свойства на цинка спомагат в борбата с възпаленията и несъвършенствата, и предпазват кожата от оксидативен стрес, причинен от фактори на околната среда като замърсяване и UV лъчи. 

Цинкът също така насърчава заздравяването на рани и подпомага възстановяването на тъканите, което Ви позволява да се наслаждавате на безупречна и сияйна кожа. Тъй като веществото не се синтезира естествено от организма, е необходимо да си го добавите допълнително. Подходящ вариант на прием е Акти Цинк на Herbamedica - хранителна добавка, базирана на най-лесната за усвояване от организма форма на цинка, а именно цинковия хелат.

Цинковият хелат осигурява по-стабилна молекула на ензима, която по-лесно да достигне до стомаха и да се усвои от организма по най-добрия начин, за да донесе всички необходими ползи за него.

Цинк за правилен енергиен метаболизъм

В натовареното ежедневие е от ключово значение да поддържате оптимални нива на енергия, за да се справите с всичките си задачи  и да поддържате баланс в живота си. 

Цинкът е основен кофактор в множество ензимни реакции, участващи в енергийния метаболизъм. Той спомага за превръщане на въглехидратите, протеините и мазнините в енергия за тялото. Осигурявайки си достатъчен прием на цинк, можете лесно да преборите умората и да поддържате активния си начин на живот. 

Ролята на цинка при менталното здраве

Неоспорим факт е, че дамите са по-емоционалният пол, затова е необходимо да полагат допълнителни грижи за психическото си благополучие, за да имат по-спокоен и балансиран живот. 

Нека се върнем в началото на статията, където посочихме връзката между цинка и хормоналния баланс. Микроелементът отговаря за регулирането на хормоните серотонин и допамин, които от своя страна имат съществена роля в управлението на настроението и емоционалния баланс.

Чрез прием на цинк, например чрез капсулите на Herbamedica Акти Цинк 30мг, можете лесно да се справите със стреса и безпокойството, осигурявайки си подобрена умствена яснота и цялостно емоционално здраве.

Както вече разбрахте, цинкът е само едно от много вещества, необходими за поддържане на крепко здраве, но е важен кофактор, носещ редица важни ползи за женското здраве. От регулиране на хормоналните нива и репродуктивното здраве, до укрепване на имунната система, поддържане на здравината на кожата и повишаване на енергията и умствения фокус, цинкът може да даде необходимото, за да водите здравословен и пълноценен живот. 

Осигурявайки си достатъчен прием на цинк чрез балансирана диета и подходящите хранителни добавки сред продуктите на Herbamedica, може значително да подобрите здравето си и да промените в положителна посока енергийните си нива.

 Използвани източници

  1. Nasiadek M, Stragierowicz J, Klimczak M, Kilanowicz A. The Role of Zinc in Selected Female Reproductive System Disorders. Nutrients. 2020 Aug 16;12(8):2464. doi: 10.3390/nu12082464. PMID: 32824334; PMCID: PMC7468694.
  2. Roohani N, Hurrell R, Kelishadi R, Schulin R. Zinc and its importance for human health: An integrative review. J Res Med Sci. 2013 Feb;18(2):144-57. PMID: 23914218; PMCID: PMC3724376.
  3. Skrovanek S, DiGuilio K, Bailey R, Huntington W, Urbas R, Mayilvaganan B, Mercogliano G, Mullin JM. Zinc and gastrointestinal disease. World J Gastrointest Pathophysiol. 2014 Nov 15;5(4):496-513. doi: 10.4291/wjgp.v5.i4.496. PMID: 25400994; PMCID: PMC4231515.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ