ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

10 Невероятни ползи на Витамин В1 (тиамин) за здравето

Витамин B1, известен също като тиамин, е водоразтворим витамин, който играе ключова роля в редица функции на организма. Като един от основните витамини от В-комплекс, тиаминът участва в енергийния метаболизъм, нервната функция и поддържането на цялостното благосъстояние. 

Какви други предимства има витаминът за човешкото тяло, как да разпознаем дефицита му и по какъв начин да се справим с него, както и много други любопитни факти ще научите, ако продължите да четете в статията. 

Какво представлява витамин В1?

Витамин B1 е един от осемте витамина, представители на група B, известен още като тиамин. Той се открива естествено в някои храни, или може да бъде доставян на организма под формата на хранителни добавки. Интересен факт за веществото е, че то може да бъде съхранявано в тялото само за кратък период от време, затова и е необходимо редовно да си набавяте тиамин, за да се възползвате от неговите ползи.

В човешкото тяло тиаминът съществува основно под формата на тиамин дифосфат (TDP), известен също като тиамин пирофосфат (TPP). Това е основната метаболитна форма на тиамин и служи като кофактор за много ензими по време на метаболизма на глюкозата, протеините и липидите.

Какви са предимствата на витамин В1 за човешкото тяло?

Витамин B1 се явява като основно хранително вещество, което допринася за различни основни функции в организма. Нека разгледаме кои са най-значимите му ползи за тялото. 

Подобрява функциите  на метаболизма - организмът Ви се нуждае от витамин В1, за да създаде основната молекула, отговаряща за енергията в тялото. Той също така спомага за преработване на въглехидратите в глюкоза и допринася за разграждането на мазнините и протеините.

Повишава имунитета - Витамин B1 често е наричан "антистрес" витамин, защото може да укрепи имунната система и да подобри способността на тялото да издържа на стресови условия. Помага за поддържане на мускулния тонус по стените на храносмилателния тракт - мястото, където се намира по-голямата част от имунната система. Здравето на храносмилателната система е пряко свързано с имунитета - нейното правилно функциониране гарантира, че хранителните вещества са извлечени пълноценно и защитата Ви от вируси и бактерии е укрепена. 

Стимулира функциите на мозъка - витамин B1 спомага за развитието на миелиновата обвивка, която покрива нервите, за да ги предпази от увреждане и смърт. Функциите му спомагат за предпазване от развитие на редица мозъчни увреждания, като Алцхаймер. Тиаминът също така е известен с това, че подобрява концентрацията и паметта. По това си свойство функциите на тиаминa се доближават до тези на витамин В6, който също отговаря за фокуса и продуктивността. 

Поддържане здравето на очите – доброто зрение е още едно нещо, за което и тиаминът, и В6 допринасят. Счита се, че витамините от група В могат да предотвратят развитието на глаукома или катаракта - две от най-честите заболявания, свързани със зрението с напредване на възрастта. Редовният прием на витамин В може да обостри зрението и да предотврати увреждания на зрителния нерв. 

Подпомага здравето на сърдечно-съдовата система – знаете ли, че цялата Ви сърдечно-съдова система разчита именно на тиамин, за да работи ефективно? Този витамин помага за производството на невротрансмитера ацетилхолин, който се използва за предаване на информация между нервите и мускулите с цел осигуряване на правилна сърдечна функция.  

Изследвания върху хора, страдащи от сърдечна недостатъчност, са доказали, че витамин В1 има свойството да предотврати развитието на сърдечни заболявания. В продължение на седмица на пациентите, част от едно изследване, е прилаган тиамин, което довежда до значително подобряване на резултатите от тяхната ехокардиография. 

Средство за забавяне на стареенето - С напредването на възрастта, всички търсим начин да забавим следите на времето върху себе си. Знаете ли, че витамин В1 предлага мощни предимства в   борбата със стареенето?

Тиаминът действа като мощен антиоксидант, който помага да защитите тялото си от признаците на стареене като образуване на бръчки, поява на възрастови петна и други, свързани с възрастта състояния, които засягат външността и органите.

Здрави коса, кожа и нокти - витамин В1 е и едно от основните естествени средства за красота. Участието му в клетъчните процеси подпомага растежа и поддържането на красиви коса, кожа и нокти, допринасяйки за сияен външен вид.

Средство за балансиране на кръвната захар - в случай, че страдате от диабет или инсулинова резистентност, обмислете приема на хранителна добавка със съдържание на тиамин. Проучвания доказват, че редовният прием на витамин В1 балансира нивата на инсулин и кръвна захар. Той също така има свойството да намалява високото кръвно налягане и да предотврати сърдечните усложнения, които често съпътстват диабета.

Предотвратява проблеми с бъбреците и кръвообращението - диабетиците често са засегнати и от проблеми с бъбреците като  бъбречна недостатъчност. Проучвания доказват, че витамин В1 има свойството да предотврати тези заболявания и да подобри функцията на бъбреците. 

Подобряване на настроението - случвало ли Ви се е, когато продължително време страдате от неприятно настроение и липса на енергия, да Ви кажат, че не Ви достига някой витамин В? Недостигът на тиамин доказано може да изостри проблемите с емоционалното Ви състояние - В1 осигурява на тялото и ума начин да се справят с физическия и психическия стрес. Ето защо е напълно вероятно ако проявявате симптоми на раздразнителност, депресия и тревожност, това да е свързано с дефицит на тиамин.

Как да разпознаете дефицита на витамин В1?

След като вече сте запознати с невероятните предимства на витамин В1 за здравето си, става ясно, че дефицитът му може да е причина за редица здравословни проблеми. Ето и кои са най-честите признаци, по които да разпознаете необходимостта от набавяне на тиамин за организма си:

  • Умора и слабост
  • Често изтръпване на крайниците и мускулна слабост
  • Проблеми с паметта и концентрацията
  • Храносмилателни смущения - загуба на апетит, гадене и запек

Как да се справите с дефицита на витамин В?

Ако се разпознавате в някой от горепосочените признаци и подозирате недостиг на тиамин, е препоръчително да предприемете някои промени в навиците си, за да се справите с дефицита.

На първо място е най-добре да коригирате диетата си - храните, богати на тиамин, включват пълнозърнести храни, кафяв ориз, свинско, птиче месо, соя, ядки, сушен боб, грах и обогатени зърнени продукти, като зърнени закуски и хляб.

За поддържане на нивата на витамин В1, можете да обмислите и прием на хранителна добавка, която да Ви достави необходимото количество на дневна база. Перфектен избор за това е Акти Вит В1 - лесноусвоими от организма капсули тиамин, подходящи дори за вегани и доставящи нужната доза витамин В за Вашия организъм.

Невероятно е как един витамин може да има толкова много предимства за цялото тяло и общото Ви здраве, нали? Тиаминът е жизненоважно хранително вещество, което играе ключова роля в енергийния метаболизъм, нервната функция, здравето на сърдечно-съдовата система, укрепването на имунитета и още редица системи. 

Познавайки всичките му предимства и начините да разпознаете недостига му в организма си, може лесно да се справите с дефицита му и да доставите на организма си необходимото, за да поддържате крепко здраве. За най-добри резултати при каквито и да било симптоми, като първа стъпка се ориентирайте към медицинска диагностика чрез подходящите изследвания назначени от специалист.

Използвани източници

  1. Rejuvii; Feb 13, 2019; 10 AMAZING BENEFITS OF VITAMIN B1 THIAMINE - https://www.rejuvii.com/post/2019/02/12/10-amazing-benefits-of-vitamin-b1-thiamine
  2. WebMD Editorial Contributors; Medically Reviewed by Poonam Sachdev on June 23, 2021; Health Benefits of Vitamin B1 - https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/health-benefits-of-vitamin-b-1 
  3. Calderon-Ospina CA, Nava-Mesa MO, Paez-Hurtado AM. Update on Safety Profiles of Vitamins B1, B6, and B12: A Narrative Review. Ther Clin Risk Manag. 2020 Dec 22;16:1275-1288. doi: 10.2147/TCRM.S274122. PMID: 33376337; PMCID: PMC7764703. 
  4. Martel JL, Kerndt CC, Doshi H, et al. Vitamin B1 (Thiamine) [Updated 2022 Oct 12]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482360/ 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ