ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

10 прости стъпки за увеличаване продължителността на живота Ви (част 1)

Сигурно няма човек, който да не иска възможно най-дълъг живот, но качеството му е също толкова важно, колкото и продължителността. От управлението на стреса до диетичната дисциплина и двигателната активност - има много начини, чрез които можете да удължите живота си.

Това ръководство, което изготвихме на базата на сериозно проучване, ще ви помогне да намерите начини да увеличите продължителността на живота си, да подобрите здравето си и да се чувствате добре независимо от възрастта. 

Учените са открили начини за удължаване на здравословния живот на червеи, мишки и дори маймуни. Работата им също разкрива нови вълнуващи улики за биологията на стареенето. Но солидните доказателства все още показват, че най-добрият начин да увеличите шанса да живеете дълъг и активен живот е да следвате съветите, които вероятно сте чули от родителите си: яжте добре, спортувайте редовно, спете достатъчно и стойте далеч от лошите навици.

Знаете ли, че: По-възрастните хора е по-вероятно да бъдат по-здрави в наши дни. Изследванията показват, че здравословното поведение може да ви помогне да останете активни и здрави в своите 60-, 70- години и след това. 

Някои от мерките за повишаване на възрастта, в която здравето и формата се запазват, включват редовни упражнения, вегетарианска диета, избягване на тютюн и алкохол и поддържане на здравословно тегло. 

Стъпка 1: Повече слънце

Искате ли да започнем с най-лесното? Просто увеличете продължителността на излагане на слънчева светлина, но с поставена слънцезащита.

Продължителността на живота може да се увеличи просто като излезете навън – може да съчетаете разходката със слънчева баня например. 

Това, какво се случва, когато излизате навън е, че кожата ви се излага на слънчева светлина. Тази експозиция задейства клетките в кожата ви да произвеждат витамин D. Този витамин (също прохормон) е от съществено значение за здравето на костите. Той също се оказва важен при предотвратяване или справяне с депресия, сърдечни заболявания, диабет.

Някои специалисти оценяват, че 50% от възрастните имат ниски нива на витамин D, защото просто не прекарват достатъчно време на слънце. Времето прекарано до прозореца не се отчита като такова, защото стъклото филтрира твърде много слънчева светлина. Това е един от най-лесният и евтин начин да подобрите здравето си и да увеличите продължителността на живота си.

Излизането навън само за 15 минути на ден и излагането на ръцете и лицето на слънчева светлина е достатъчно, за да поддържате нивата на витамин D в повечето случаи. Многократното и / или продължително излагане на UV светлина обаче увеличава риска от рак на кожата, ако няма приложено средство за слънцезащита.

Стъпка 2: Излизане с приятели

Продължителността на живота може да се увеличи, като общувате с приятелите и семейството си. Колкото по-свързан е някой с близки хора, толкова по-добро е цялостното му здраве. Да имаш положителни отношения със съпруг/а, приятели и семейство е най-добрият начин да бъдеш щастлив, а от там – и здрав.

Хората в добри отношения са по-малко склонни да показват рисково поведение и е по-вероятно да се грижат за себе си, както и за семейството си. А всичко това намалява или поне ограничава въздействието на стреса върху здравето. 

Един от начините да подобрите отношенията си с хората е да усвоите умение за разказване на добри истории. Чрез този тънък похват се подобрява комуникацията и се изгражда положителна връзка. И така е много по-вероятно да бъдете запомнени при запознанство или някакво събитие, а това може да ви отвори много нови врати към по-приятни изживявания.

Стъпка 3: Подобрете продължителността на живота с ежедневни упражнения

Тук няма спор, че има нужда от спорт.

Но защо ежедневно? Е, след като внимателно разгледахме всички препоръки за изследвания и упражнения и разбрахме как хората формират навици, трябва да ви споделим нещо. Ежедневните упражнения са чудесен начин да подобрите продължителността на живота си, здравето си и енергийното си състояние, защото те подпомагат клетъчното обновяване, детоксикацията и сърдечно-съдовата дейност. Това, разбира се, не са всички положителни ефекти от двигателната активност.

Най-лесният начин да създадете навик  свързан със спорт е именно чрез ежедневно повторение. В зависимост от ангажиментите в работата, семейството и хобитата си може да направите така, че да имате 2-3 пъти в седмицата по един час само за вас и вашия спорт. Той може да е тичане, плуване, фитнес, кросфит, танци, каране на колело или друго, което обичате. В днешно време има изключително голямо разнообразие от тази гледна точка.

А още по-сериозно ще подходите към това, ако си вземете карта за абонамент към фитнес или просто ако се замислите, че благодарение на спорта запазваме мускули, фигура и нормално тегло!

Стъпка 4: Ограничаване на стреса за по-дълъг живот

Продължителността на живота може да се съкрати от стреса по два основни начина. 

Първият начин е чрез преките, нездравословни последици от стреса върху тялото ви в дългосрочен план. 

Вторият начин е чрез негативното поведение, което се задейства от стреса. Тези поведения включват емоционално хранене и тютюнопушене, излежаване или самоизолация, прием на алкохол и наркотици. 

Решението, което ще ви държи далеч от тези вредни неща, е техники за освобождаване на стреса - йога или медитация, масаж, спа процедури и сън. Без него сме за никъде и тялото не може да се обновява и да почива достатъчно добре. В тази връзка е важно да знаете, че наваксването със съня не носи същите ползи като редовния сън всеки ден в оптимални часове.

Стъпка 5: Превенция на заболявания чрез тестове и изследвания

Подобряването на продължителността на живота ви чрез медицински тестове и здравни прегледи със сигурност не е един от приятните начини да живеете по-дълго. Те обаче са най-ефективните средства да се уверите, че можете да добавите още години към живота си.

Медицинските тестове и скрининги могат да помогнат за лечение на заболявания рано, когато те са лечими и да удължат продължителността на живота дори при наличие на определена болест.

Разбира се, трудно е сами да определим кои тестове да направим и на каква възраст. Тук ще ви бъде най-лесно да си сътрудничите с Вашия личен лекар, тъй като всеки индивид е различен по отношение на рисковите фактори и семейната история, а  те може да са определящи за някои заболявания.

Доказано е, че мамограмите, колоноскопиите и Pap цитонамазките намаляват смъртността и заболеваемостта от болестите, за които се изследват. Други изследвания, които могат да се направят по желание в продължение на времето, са DEXA сканиране за костна плътност, PLAC тест за риска от сърдечна недостатъчност и инфаркт, генетични изследвания, тест за енергийното състояние и функцията на органите и други.

Стъпка 6: Храната прави борбата и определя здравето

Когато сме по-млади е възможно да не си даваме сметка за нездравословната диета, но с напредване на възрастта, лошият избор на храна показва своето влияние. Лесно е да се уверите, че се храните добре - просто се придържайте към храни, които не са преработени. Никога не можете да сбъркате с пресни плодове и зеленчуци, чисто месо, пълнозърнести храни, здравословни мазнини и понякога нещо сладко.

Това са първите шест стъпки за по-лек и приятен живот, който ще продължи дълго. Скоро ще ви разкрием и останалите четири, които се отнасят до някои вредни навици и решения.

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ