ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

12 невероятни храни, които детоксикират вашия черен дроб по естествен път

Замисляли ли сте се, че вашия черен дроб зависи изцяло от вас и вашите избори?

Черният дроб е жизненоважен компонент в организма за доставяне на хранителни вещества от храната през кръвния поток, зареждайки други органи. Той играе решаваща роля в храносмилателните процеси, имунната система, по време на метаболизма и в детоксификационната система на организма.

Въпреки че не можете да го видите скрит под гръдния кош, ако вашият черен дроб можеше да говори, щеще да каже: "Хей, работя упорито, правейки всичко възможно, за да обработваш това, което ядеш и пиеш всеки ден. Превръщам всичко това в енергия и хранителни вещества. Хей, аз също съм твоя основен филтър в организма! Опитвам се да премахна вредни вещества от кръвта ти. Така че би ли ми помогнал поне малко?“

Разностранните роли на човешкия черен дроб

Черният дроб има различни роли в поддържането на добро здраве:

 • Произвежда жлъчка - течност, която премахва химикалите и помага за разграждането на мазнините;
 • Преобразува храните в енергия чрез глюкоза, която се освобождава през кръвния поток;
 • Разгражда хранителните вещества от храната, така че да може да се абсорбират правилно в кръвта;
 • Детоксикацията е главната роля, която черният дроб изпълнява. Той разгражда токсините и химикалите и ги освобождава през жлъчката или урината.

Обикновено животинските продукти затрудняват работата на черния дроб, както и изделия с много наситени мазнини. Като цяло повечето продукти, които са с висок гликемичен индекс, утежняват работния процес на вашия черен дроб. Те повишават сравнително много кръвната захар, на което организмът отговаря с по-високи нива на инсулин. В някои случаи е възможно да се стигне до омазняване на черния дроб (стеатоза), още повече, ако всичко това е примесено с редовен прием на алкохол.

В днешно време сме заобиколени от много продукти на промишлената индустрия, които са силно преработени и рафинирани за деликатния черен дроб. Когато преяждаме или ядем обработени или пържени храни, когато сме изложени на замърсители на околната среда или стрес, черният дроб става претоварва. Ако се стигне до там, че се омазни, то той не може да обработва токсините и мазнините ефективно.

Има много храни, които могат да помогнат за естествено почистване на вашия черен дроб чрез стимулиране на естествената му способност да изхвърля токсични отпадъци от тялото.

Като основен детоксикиращ орган, черният дроб има над 500 функции в тялото ви. Той непрекъснато почиства вашето тяло от отпадъци, метаболизира хормоните и подпомага храносмилателните процеси.

Ето и няколко препоръки по отношение на това какви храни да избирате, за да пощадите своя черен дроб в процеса на работата му.

10 важни съвета за здрав и добре работещ черен дроб

На първо място, не само заради черния дроб, но и като цяло за всички органи е добре да консумирате повече зеленчуци без висококалорични сосове или добавена сол и захари. Освен това, може да помислите за следните неща:

 • Повече храни, богати на фибри и цели зърна;
 • Избирайте птици и риби без кожа, приготвени по здравословен начин;
 • Избирайте крехко и чисто месо вместо месо с високо съдържание на мазнини;
 • Яжте риба най-малко два пъти седмично, особено риба, съдържаща омега-3 мастни киселини (например сьомга, пъстърва и херинга);
 • Уверете се, че млечните продукти в менюто ви не съдържат мазнини (обезмаслени са) или с ниско съдържание на мазнини (1%);
 • Избягвайте храни с частично хидрогенирани растителни масла, за да намалите транс мазнините;
 • Ограничете наситените мазнини и транс мазнините, като ги замените с добрите мазнини (мононенаситени и полиненаситени);
 • Намалете напитките и храните с добавени захари. В това число влизат и соковете в кутии, безалкохолни напитки, газирани напитки и подобни;
 • Изберете храни с по-малко натрий и гответе храни с малко хималайска сол.

Списък на храните, които подкрепят работата на черния дроб

Както загатнахме още в заглавието, в статията ви очаква и списък с храни, които ще подействат благотворно на вашия черен дроб.

Зеленолистни зеленчуци

Те съдържат хлорофил, който филтрира токсини и вредни вещества. Кейлът и спанакът са сред някои от зеленолистните, които действат като антиоксиданти. Зеленчуците са отличен избор за сърдечно-съдово здраве и здравословни нива холестерол.

Артишок

Артишокът съдържа съединения, които подпомагат производството на жлъчка. Те също помагат за понижаване нивата на пикочната киселина в кръвта, което спомага за намаляване на риска от развитие на камъни в бъбреците.

Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове са богати на витамин С и помагат на организма да отстрани токсините и да поддържа функцията за почистване на черния дроб.

Кресон

Това е билка, съдържаща фенилетил изотиоцинат, която подпомага елиминирането на предизвикващи рак вещества и субстанции.

Семена от сусам

Съдържат сесамин - съединение, което предпазва черния дроб от увреждане. Той е добър антиоксидант, който предпазва черния дроб от въздействието на алкохола.

Аспержи, броколи и карфиол

Всички те са богати на глутатион и сяра, които помагат в процеса на детоксикация на организма.

Плодове

Те са пълни с хранителни вещества и фибри, само трябва да се внимава с количествово фруктоза в тях. Те също така съдържат антиоксиданти, които подпомагат почистването на черния дроб и храносмилателната система.

Целина

Богата на антиоксиданти и отлична за детоксикация и почистване на организма по всяко време на годината.

Куркума

Основният компонент на куркумата е куркумин, който повишава нивата на глутатион и е мощен антиоксидант. Вижте и специалния продукт Куркумин Ц3 Комплекс, който съдържа изсушен корен куркума и е стандартизиран за минимум 95% куркуминоиди.

Чесън

Какво е чесънът? Билка или зеленчук? Докато този дебат продължава е установено, че когато се консумира чесън, черният дроб активира ензимите, които помагат на организма да изхвърли вредните токсини.

Също така е известно, че чесънът е богат на съединенията алицин и селен, които помагат за почистване на черния дроб.

Профилактика и грижа за вашия черен дроб

Включвайки тези храни в ежедневното си меню ще си гарантирате повече спокойствие и по-лесно функциониране на вашия черен дроб. Той ще ви служи още по-дълго, ако му доставяте варива и храни с нисък гликемичен индекс.

Като цяло, колкото по-малко индустриално преработени храни ядете, толкова по-добре за вашето здраве. Една от храните с доста висок гликемичен индекс, с която трябва да внимавате, е пчелният мед.

Специален продукт, предназначен за комплексно прочистване на червата, е Колон Детокс, а Б&Б Детокс е продукт за цялостно пречистване на организма на основата на растителни екстракти.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ