ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Световен ден на храните - защо храната е определяща за човешкия живот

Почти всеки материал в Интернет ви напомня, че трябва да ядете повече плодове и зеленчуци, а някои предлагат да наблегнете на повече пълнозърнести храни и по-малко преработена храна. Но знаете ли защо се дават точно такива препоръки за храната?

Много често фокусът в общественото пространство е върху необходимостта да се храним здравословно, като си изберем любим за нас режим - палео, кето, вегетарианство или веганство, а може и друго. Но рядко се коментира в дълбочина каква точно е ролята на храната като определяща за човешкото здраве из основи. 

Точно за това ще говорим в настоящия материал, като ще се опитаме да изясним причините, поради които храната няма еквивалент и е от първостепенно значение за нашето съществуване. Правим всичко това, за да уважим Световния ден на храните, който се отбелязва на 16-ти Октомври всяка година и да ви напомним колко важно е да избирате разумно храната си.

Какво е храната всъщност

На първо място, храната съдържа хранителни вещества. Тук се включват основните макронутриенти - протеини, мазнини и въглехидрати (включително диетични фибри) и микроелементи като витамини и минерали. Всички макронутриенти осигуряват енергия, измерена като килоджаули, които се намират непосредствено до килокалориите на опаковките на храните. 

Значението на храната е очевидно и съществено. Тя ни осигурява хранителни вещества и енергия, за да се развиваме и да растем, да сме активни и здрави, да се движим, да работим, да мислим и участваме в множество дейности. Храните са пряко свързани с нашето телесно и психическо здраве, тъй като всяка храна или течност съдържа градивните единици въглехидрати, протеини, витамини, минерали, мазнини,. Те са в основата на човешкия физически и психически растеж.

Храната е третото най-важно нещо за нас след въздуха и водата, което осигурява енергия и развитие, поддържа живота или стимулира растежа. Храната играе важна роля за насърчаване на здравето и превенция на болестите, тъй като някои от съдържащите се в нея вещества могат да предпазват организма от увреждане, оксидативен стрес и други опасни процеси. След постъпване в организма, храната се разгражда на съставните ѝ части, които се насочват по предназначение за усвояване и клетките и органите. 

Сред най-питателните храни, които най-често се препоръчват за здравословно хранене, са зърнени храни, варива, плодове, зеленчуци, масла като зехтин и кокосово масло, суперхрани като киноа, годжи бери, мака, спирулина и други.

Хранителни източници

Храната се обезпечава (произвежда) чрез няколко различни метода: селско стопанство, лов, събиране и други. Има едно неоспоримо твърдение и то е, че повечето храни имат произход от растенията. 

Някои храни се получават директно от тях, но дори животни, които се отглеждат за хранителни източници, се хранят с растения и техните компоненти. Например, телешкият колаген тип 2 на Lifestore е произведен от млади пасищни животни.

Някои храни не се получават директно от животински или растителни източници, а се получават от различни ядливи храни, особено гъби. Гъбите и някои бактерии се използват при приготвянето на ферментирали и мариновани храни като квасен хляб, алкохолни напитки, сирене, кисели краставички, кисело мляко, комбуча и кефир. Друг пример са синьо-зелените водорасли като Спирулина и зелените Хлорела. Неорганични вещества като сода за хляб i сол се използват за запазване или химическо преобразуване на компоненти в храната.

Как здравословното хранене влияе на нашето физическо, психическо и социално здраве?

Всеки път, когато приемаме храна или хранителна течност, телата ни усвояват и обработват прости, но основни минерали, витамини, мазнини, протеини и други вещества от тези продукти и ги превръщат в енергията, която помага на тялото ни да стимулира растеж. Най-добрият вариант за организма е да поддържа хомеостаза - това е състояние, при което системите и органите са в баланс, всички работи синхронизирано и няма дисбалансиращи здравето проблеми. 

Определено храната има незаменимо място в човешкия живот, като тя може да изпълнява множество роли. Действайки в много различни посоки, храната предизвиква или допринася за следните процеси:

Храната ви дава енергия, за да действате през деня и да се възстановите през нощта

Хранителните вещества, наречени въглехидрати, се намират в храни като пълнозърнест хляб и зърнени храни, картофи, ориз и някои млечни продукти. Въглехидратът е основното гориво, което тялото ви използва за поддържане на работата на мускулите и мозъка. Освен него, мазнините също са енергиен източник, но при малко по-различни обстоятелства. 

Въглехидратите са важни, защото ако не осигурите на тялото си гориво, ви липсва енергия и трудно ще осъществите всички дейности през деня. Това означава, че няма да имате енергия да отидете на разходка или да тичате, да пазарувате, да готвите храна или да заведете децата или домашния си любимец в парка. Много хора обаче не са привърженици на високовъглехидратното хранене и по-скоро поддържат кето режим, при който основен източник на енергия са мазнините.

Фибрите, например, са много сложна форма на въглехидрати и помагат за предотвратяване на запек и дивертикулит, както и понижават риска от рак на червата. 

Храната ни помага да възстановим мускулите и да изградим ДНК

Протеинът е друго хранително вещество, което е важно за организма и може да се намери в храни като месо и птици, яйца, бобови растения, ядки и семена. Протеинът помага за изграждането и възстановяването на мускули и органи и тъкани на тялото като кожа, коса и нокти. 

Ензимите, които контролират основните метаболитни процеси, свързани с храносмилането, дишането и борбата с инфекции, също са направени от протеин. Без протеин телата ни няма да могат да изградят мускулите си след упражнения или да изградят ДНК, която е нашият генетичен материал.

Храната може да помогне на тялото ви да се предпази и да подобри вашето здраве

Тялото ви се нуждае от малко съхранени мазнини, за да осигури изолация и да защити жизненоважните ви органи. Мастната тъкан също е склад за мастноразтворими витамини A, D, E и K. 

Мазнините съдържат мастни киселини, някои от които са от съществено значение. Мастните киселини защитават всяка телесна клетка и помагат за регулиране на процеси като съсирване на кръвта и имунна функция. 

Специфичните мастни киселини, наречени моно- и полиненаситени мазнини, могат да намалят риска от сърдечни заболявания, когато заместват наситените мазнини в диетата ви. Мононенаситените мазнини се съдържат в храни като авокадо, зехтин и бадеми, а полиненаситените мазнини се съдържат в сьомгата, орехите и слънчогледовите семки. Увеличаването на този вид мазнини и замяната на храни като обработено месо, включително салами и кренвирши, други като сладкиши и високо преработени храни, може да помогне за подобряване нивата на холестерола в кръвта. Чрез контрол на лошите мазнини може да се постигне намаляване на LDL холестерол и повишаване на HDL (добрия) холестерол.

Храната помага на мозъка да бъде в кондиция

Има редица хранителни вещества, които са в състояние да подобрят мозъчната функция, което включва памет и внимание. Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в орехите, мазната риба като сьомга и в риба треска могат да помогнат за запазване или подобряване на мозъчната функция. Последните изследвания разглеждат дали куркуминът, който се намира в куркумата и селенът, който се намира в рибата и ядките, също помагат за укрепване здравето на мозъка.

Храната е в основата на това да изглеждате (и да се чувствате) добре

Храната, особено ярко оцветените плодове и зеленчуци като моркови, броколи и червен чушки, съдържат хранителни вещества, наречени каротеноиди. Изследванията показват, че каротеноидите могат да променят в известна степен цвета на кожата ви и да ѝ придадат здравословен блясък.

Това обаче не е най-голямото предимство от консумацията на плодове и зеленчуци. Тези видове храни ви доставят така важните антиоксиданти, от които зависи защитата ви срещу оксидативен стрес. Последният уврежда клетките и отслабва имунните сили на организма, което е предпоставка за разболяване.

Ако ви е интерсно научите как здравословното хранене може да ви помогне за пълноценен живот, гмурнете се в науката за храната и търсете материали за:

  • Нутриционистика;
  • Суровоядство и веганство;
  • Основни концепции за управление на теглото като измерване на телесния състав, метаболизма, калориите и калорийния баланс/дефицит/оптимум;
  • Определяне на енергийните нужди и състава на порциите;
  • Инструменти за оценка на диетата и изчисляване на енергийните нужди;
  • Хранителен състав на различни храни.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ