ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

3 неща, които трябва да знаете за витамините преди, по време и след бременност

Правилното хранене е важно за всеки човек, но е от ключово значение за жените по време на бременност, а и известно време преди това. Един поглед напред във времето ще гарантира, че бъдещата майка получава необходимите за нея и за нейното бебе витамини, минерали и хранителни вещества. И че също така ще подсигури по-добрата адаптация в периода след раждане и по време на постнаталния етап.

Обикновено при женска консултация след установяване на бременност, а в някои случаи и преди това, на бъдещата майка се предписват комплекс от витамини и минерали в подкрепа на развиващата се бременност и предстоящите промени в тялото на жената. Следящият лекар оценява здравословното ѝ състояние и според проведените прегледи и след контролни кръвни изследвания се изготвя план на хранене, към който се добавят витамини и минерали.

Ясно е, че периодът на бременност и следродилният период са особено трудни за жената и изискват много усилия от нейните тяло и психика. Износването на цял нов живот е дар от природата, но може да доведе до големи промени в здравословното състояние на майката. В голям процент те изискват намеса и подкрепа. Днес в статията ще разгледаме кои са трите най-важни неща, които трябва да знаете за витамините и добавките преди, по време на бременност и след това.

Значение на витамините преди, по време на и след бременност

Консултация с Вашия лекар

Ако сте пред фундаменталния избор за това на кои добавки да се доверите за Вашето здраве и здравето на бебето Ви, обсъдете съмненията и тревогите си със следящия бременността Ви специалист. 

Понякога може да достигнете високи нива на тревожност само от факта, че трябва да вземете решение, в което не сте изцяло сигурни. А за една нова майка това може да бъде още по-трудно. Отговорността, която жената носи в този момент, е огромна и съответно тя иска да е сигурна, че прави най-добрия избор.

Може да бъде много по-освобождаващо съзнанието ви да се доверите на специалистите за това. Те познават пациентите си, както и продуктите на пазара и са имали възможност с годините и опита си да наблюдават въздействието на много от хранителните добавки за бременни и кърмачки.

Лекарят Ви е човекът, който би подходил обективно и професионално, а в много случаи тези две неща са достатъчни за това да се вземе най-правилното решение. Препоръчително е бъдещата майка да е информирана, но е важно и да успее да се довери за този вълнуващ период и важен за нея и цялото семейство.

Специалистите обикновено взимат под внимание начина на живот на бременната жена. Ако тя не се храни с месо и с животински продукти или през последните години не е отдавала достатъчно значение на здравословното хранене и физическата активност, тогава ѝ се предписват добавки, съобразени с тези особености.

Витамините от група В, фолиева киселина, желязо и Омега-3 биха били на фокус, за да сте уверени, че няма да се сблъскате с липси на даден етап от бременността или след това. 

Дори и да приемате протеин, било то от животински или от растителен произход, по време на бременност много от складираните в организма запаси на микроелементи, се изчерпват. Тогава износването на бебето е приоритет за тялото и е възможно майката да се окаже с дефицити към края на бременността или непосредствено след раждане. Още повече, че раждането само по себе си също допринася за изчерпване на ресурсите в организма.

В тази връзка, продукт като ВИТАМИН В КОМПЛЕКС / VITAMIN B COMPLEX подобрява състоянието на всички органи и системи. Витамините от тази група подпомагат нервната система и когнитивните умения, съня, паметта и метаболитните процеси. Този комплекс от витамини може да бъде в подкрепа на бременната жена, както и на майките в постнаталния период.

Пренатална подготовка

Не е тайна, че жените следват тенденцията да се фокусират върху грижата и подкрепата, след като разберат, че бременността е факт. Но истината е, че месеците преди тя да се случи играят ключова роля в това как ще премине този важен период и какво ще бъде отражението на новите промени върху тялото и психиката на майката. 

Въпреки че не всички бременности са планирани и невинаги се случват в желания от нас момент, то е важно да започнем с приема на пренатални витамини в момента, в който стартират и опитите.

Важно е да наблегнете на Омега-3 мастни киселини, холин, желязо, фолиева киселина, за да подготвите тялото си за това, което предстои. В първите месеци от бременността се формира невралната тръба на плода и е от особено значение тялото да има адекватни нива на фолат.

МЕГА ФОЛАТ - ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА / MEGA FOLATE е продукт, който осигурява естествена форма на фолиева киселина - 5-MTHF (като глюкозаминова киселина). Листните зеленчуци са сред най-добрите хранителни източници на фолати, но за да подпомогнем зачеването и правилното развитие на бебето, е препоръчително да даваме ежедневна доза фолат на организма. За разлика от синтетичната фолиева киселина, тази форма на фолат преминава кръвно-мозъчната бариера и се разпознава лесно от клетките, съответно е по-бързо усвоима.

Други елементи също са от ключово значение за развитието на бременността и за здравословното състояние на майката и на бебето. Има много проучвания, свързани с Омега-3 мастните киселини заради увеличаващият се интерес към този вид суплементация. Не само, че по-високи дози Омега-3 са полезни по време на бременност, но те могат да подпомогнат износването на плода до термин и по-лекото раждане.

НОРВЕЖКО РИБЕНО МАСЛО MARMAIDS HAVFRUENE е в топ 3 на най-добрите рибени масла в Норвегия и е единственото получено от дива риба. "Русалките" от Лофотен са четири жени, които създават екологично чисти хранителни добавки от морски произход с високо международно качество. Всички продукти, които екипът на компанията добива, са в резултат от устойчиво стопанство, с мисъл и уважение към природата. Омега-3 играе важна роля при формиране на ретината на плода и е градивен елемент на мозъка. Рибеното масло помага при отслабено зрение, възпаления по опорно-двигателната система и тъкани, при бавен метаболизъм и депресия. 

Депресивните състояния, съпътстващи бременност и следродилен период, са все по-често срещани и е важно да говорим за тях открито. Само по този начин майките на малки деца ще получават ресурси за справяне с тези и с много други емоционални затруднения. 

Витамини след раждане

Въпреки че има ясни ползи от приема на пренатални витамини преди и по време на бременност, има също така значителни доказателства, че те могат да помогнат дори след раждането. 

Много често майките, които не кърмят, смятат, че нямат нужда от суплементация, но това съвсем не е така. Раждането, независимо дали то е било по естествен път или оперативен, отнема огромна част от ресурсите на майката. Запасите на много витамини, минерали и важни микронутриенти се изчерпват напълно. 

Освен че е важно те бързо да се попълнят, то е нужно да се правят регулярни изследвания, като пълна кръвна картина например. Профилактичното изследване на хормоните също е необходимо, за да сте спокойни, че щитовидната Ви жлеза функционира оптимално и балансирано. 

Хормоналните дисбаланси след раждането на следващо място са често срещани и съвсем не са за подценяване. Тялото на жената по време на бременност и след това има много важни функции, които се изпълняват вследствие на хормоните.

ТИРОИД КОД / THYROID CODE е добавка с натурален произход, чиято цел е да възобнови баланса на щитовидната жлеза и да възстанови енергията в тялото. Подпомага метаболизма, кръвообращението и детоксикацията. Щитовидната жлеза е жизненоважна ендокринна жлеза, която играе ключова роля в растежа и развитието на човешкото тяло, регулиране на настроението, температурата, съня и други функции. По време на бременност именно тази жлеза е отговорна за производството на важни хормони, свързани с растежа и развитието на бебето.

Каквито и добавки да решите да приемате, задължително се консултирайте с Вашия лекар преди това, за да се отхвърлят възможни контра индикации или взаимодействия с други медикаменти.

Използвани източници

  • Oh C, Keats EC, Bhutta ZA. Vitamin and Mineral Supplementation During Pregnancy on Maternal, Birth, Child Health and Development Outcomes in Low- and Middle-Income Countries: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2020 Feb 14;12(2):491. doi: 10.3390/nu12020491. PMID: 32075071; PMCID: PMC7071347.
  • Skórka A, Gieruszczak-Białek D, Pieścik M, Szajewska H. Effects of prenatal and/or postnatal (maternal and/or child) folic acid supplementation on the mental performance of children. Crit Rev Food Sci Nutr. 2012;52(11):959-64. doi: 10.1080/10408398.2010.515042. PMID: 22823344.
  • Pannia E, Cho CE, Kubant R, Sánchez-Hernández D, Huot PS, Harvey Anderson G. Role of maternal vitamins in programming health and chronic disease. Nutr Rev. 2016 Mar;74(3):166-80. doi: 10.1093/nutrit/nuv103. Epub 2016 Feb 16. Erratum in: Nutr Rev. 2016 Dec;74(12 ):785. PMID: 26883881; PMCID: PMC4892288.
  • Adams JB, Sorenson JC, Pollard EL, Kirby JK, Audhya T. Evidence-Based Recommendations for an Optimal Prenatal Supplement for Women in the U.S., Part Two: Minerals. Nutrients. 2021 May 28;13(6):1849. doi: 10.3390/nu13061849. PMID: 34071548; PMCID: PMC8229801.

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ