ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

3 важни предимства на метионина за здравето

Метионинът е незаменима аминокиселина, жизненоважна за човешкото здраве. Вашето тяло не може да произвежда незаменими аминокиселини самостоятелно, следователно трябва да ги набавяте чрез храната във вашата диета или чрез хранителни добавки. Аминокиселините са най-известни с ролята си в създаването на протеини. Някои проучвания обаче предполагат, че метионинът има допълнителни полезни роли, създавайки няколко други важни молекули. И не само това - той има важни предимства за здравето, за които може никога да не сте чували.

Какво е метионинът?

Метионинът е основна аминокиселина в тялото и често се нарича L-метионин. Тази аминокиселина се оказва критичен компонент в производството на креатин и нови кръвоносни съдове в тялото. Може би най-важното е, че метионинът е предшественик на таурин и цистеин, две други аминокиселини. Той също така е свързан със създаването на хрущялната тъкан в тялото, която се износва с годините. 

По принцип наличието на подходящо ниво на тази аминокиселина е много важно за нормалната функция на тялото, както и за възстановителните процеси в него.  С напредване на възрастта тялото ни произвежда по-малко от тази и всяка друга аминокиселина, което може да наложи прием на добавки. 

За какво се използва L-метионин от тялото?

Поддържането на следните процеси става с участието на L-метионин:

Поддръжка на черния дроб: L-метионинът може да помогне на черния дроб да преработи мазнините, така че да не се натрупват в и около черния дроб.

Повече енергия при спорт: L-метионинът може да допринесе за издръжливостта при кратки, интензивни упражнения. Той е предшественик на креатина, който доставя на мускулите краткотрайна химическа енергия.

Поддръжка на артериите: L-метионинът поддържа артериите, като им помага да останат чисти от мастни отлагания. Това предимство е особено полезно за артериите, които захранват мозъка и сърцето.

Поддръжка на съединителната тъкан: L-метионинът е от съществено значение за производството на колаген, който е основен компонент в съединителната тъкан като кожата и хрущяла. Сухожилията, ставните връзки и костите също съдържат значителни количества колаген.

Три важни предимства на метионина за здравето

По-малко известни, но не по-малко важни, са следните предимства на метионина за здравето:

Може да инхибира растежа на тумори

Изследванията показват, че суплементирането на метионин влияе върху метаболизма и намалява агресивността на тумора в раковите клетки на черния дроб, както и индуцира активирането както на AMP-активираната протеин киназа (AMPK), така и на mTOR пътищата. Доказано е, че високата концентрация на метионин уврежда и инхибира клетъчния растеж, клетъчната миграция и образуването на колонии. Следователно, инхибирането на AMPK, комбинирано с добавки с метионин, може да се разглежда като средство за намаляване прогресията на рак на черния дроб.

Мета-анализ, публикуван в PLos One, изследва ефектите на метионина и рака на дебелото черво. Убедителни доказателства предполагат, че диетичният прием на метионин може да намали риска от рак на дебелото черво, поради ролята на метионина в производството на S-аденозил, активната форма на метионин.

Може да помогне за намаляване на болката

Доказано е, че метионинът има аналгетични ефекти (облекчава болка от различен произход). Преглед, публикуван в списание Pancreatology, идентифицира осем проучвания, включващи 411 пациенти с хроничен панкреатит с продължителност на изследването между 10 седмици и 12 месеца. Всички проучвания използват антиоксиданти, съдържащи метионин, органичен селен, аскорбат, бета-каротин и алфа-токоферол. Резултатите показват, че метионинът има статистически значим ефект върху намаляването на болката при пациенти с хроничен панкреатит. 

Може да помогне при Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD)

В черния дроб метионинът се аденозилира и след това се превръща в S-аденозил метионин (SAM). След това SAM се превръща в съединение, наречено s-аденозилхомоцистеин(SAH). 

S-аденозил-L-метионин (SAM), активната форма на метионин, действа като донор на метил и участва в много метаболитни пътища. Има бета-адренергична и допаминова рецепторна агонистична активност, която е критична за сърдечната функция.  Отворено проучване с използване на SAM показва, че 75% от включените пациенти са подобрили симптомите с лечение с метионин на ADHD. Въпреки че това проучване показа подобрение, то е  отворено изпитване, без контролна група и много малък размер на извадката само 8 пациенти, така че с анеобходими повече проучвания в тази посока.

Кои храни са основните източници на метионин?

Основните диетични или хранителни източници на метионин са:

1. Месо: Месата, особено червените меса, са едни от най-богатите източници на метионин. Те включват говеждо, свинско и агнешко, както и домашни птици, като пилешко и пуешко месо.

2. Риба: Рибата, особено мазната риба като сьомга и сардини, също са добри източници на метионин.

3. Млечни продукти: Млечните продукти, като мляко, сирене и кисело мляко, също са добри източници на метионин.

4. Яйца: Яйцата са един от най-добрите хранителни източници на метионин, като едно голямо яйце осигурява около половината от препоръчителния дневен прием.

5. Соеви продукти: Соевите продукти, като тофу, соево мляко и едамаме, са добри източници на метионин.

6. Ядки и семена: Ядки и семена, като тиквени семки, слънчогледови семки и бадеми, също са добри източници на метионин.

Как да си осигурите метионин правилно?

Първо и най-важно, ако искате да имате достъп до тази аминокиселина от храни, е много важно да не излагате храните на високи температури за продължителни периоди от време. Това може да доведе до денатуриране на аминокиселините и вече да не предоставят никакви ползи в тялото. 

Ако искате да приемаме и добавки, важно е да знаете в каква доза. Ако приемате чиста добавка само метионин, не консумирайте повече от 500 милиграма на ден. Въпреки това, можете да приемате тази конкретна аминокиселина в обща добавка заедно с аденозинтрифосфат под формата на SAMe или С-аденозил Л-метионин. Тогава няма повод за притеснение.

Преди да използвате тази или която и да е друга добавка, разумно е да се консултирате с Вашия лекар, особено ако приемате други лекарства или имате предшестващи заболявания. 

Източници 

Tripodi F, Badone B, Vescovi M, Milanesi R, Nonnis S, Maffioli E, Bonanomi M, Gaglio D, Tedeschi G, Coccetti P. Methionine Supplementation Affects Metabolism and Reduces Tumor Aggressiveness in Liver Cancer Cells. Cells. 2020 Nov 16;9(11):2491. doi: 10.3390/cells9112491. PMID: 33207837; PMCID: PMC7696226. 

Dietary Methionine Intake and Risk of Incident Colorectal Cancer: A Meta-Analysis of 8 Prospective Studies Involving 431,029 Participants https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0083588 

Talukdar R, Murthy HV, Reddy DN. Role of methionine containing antioxidant combination in the management of pain in chronic pancreatitis: a systematic review and meta-analysis. Pancreatology. 2015 Mar-Apr;15(2):136-44. doi: 10.1016/j.pan.2015.01.003. Epub 2015 Jan 21. PMID: 25648074. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25648074/ 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ