ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

4-те най-често срещани ендокринни разрушители и как да ги избегнем

Ние сме заобиколени от токсини в околната среда (ксенобиотици) през целия ден, всеки ден. Те се намират в огромен брой източници - вода, храна, шампоана за коса, работната среда, следват ви в пътуването до работното ви място и остават в дома ви. Въпреки че тялото наистина върши доста добра работа, намалявайки рисковете, породени от малките нива на експозиция, има моменти, когато тялото ви се нуждае от помощ. Чувствителността към претоварване с токсини има много индивидуална променливост и е изключително интересен въпрос, който ще разгледаме днес.

Някои фактори, които допринасят за податливост, включват генетика (включително грешки в метилирането), пол, състав на тялото, индивидуален избор на диета и начин на живот, основни състояния на черния дроб и бъбреците, географско местоположение, състояние на имунната система и здраве на микробиома. 

Някои или много от тези променливи могат да ви предразположат към вредните ефекти от атака на токсини, включително на ендокринни разрушители. 

Какво представляват ендокринните разрушители

Групата на молекулите, идентифицирани като ендокринни разрушители, е силно хетерогенна и включва синтетични химикали, използвани като индустриални разтворители / смазочни материали и техните странични продукти [полихлорирани бифенили, полибромирани бифенили, диоксини], пластмаси [бисфенол A (BPA)], пластификатори (фталати), пестициди [метоксихлор, хлорпирифос, дихлородифенилтрихлоретан (ДДТ)], фунгициди (винклозолин) и фармацевтични агенти [диетилстилбестрол].

Естествените химикали, открити в човешката и животинската храна (например фитоестрогени, включително генистеин и куместрол), също могат да действат като ендокринни разрушители. Тези вещества, макар че обикновено се смята, че имат относително нисък афинитет на свързване с естрогенните рецептори, се консумират широко и са компоненти на адаптираното мляко.

Замърсяването на въздуха е още един път на излагане на токсините в околната среда. Замърсяването на въздуха е свързано с обостряне на астма, бронхит и емфизем и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. 

Ако приемем, че местоположението ви е извън непосредствения ви контрол, можете да намалите излагането си на замърсяване на въздуха, като коригирате времето, прекарано на открито. Също може да използвате въздухопречиствател и да го почиствате редовно, като избягвате физическо натоварване на открито в дните с високо замърсяване и избягвате източници на замърсяване на въздуха на открито, когато е възможно. В това число влизат и периодите от деня, в които има най-голяма концентрация на фини прахови частици.

Излагането на тежки метали от водоснабдяване, стоматологични амалгами и хранителни източници също може да доведе до различни здравословни проблеми, вариращи от сериозни дегенеративни процеси до субклинични прояви, които нарушават оптималното здраве. Обикновено такива нарушения на здравето се проявяват чрез мозъчна мъгла и лоша памет. Можете да избегнете излагането на тежки метали от храната, като не консумирате видовете риби с високо съдържание на живак като риба меч и скумрия.  Цигареният дим е друг вреден агент, който е с високо съдържание на кадмий, както и много други токсични химикали засягащи дихателната система и не само.

Ендокринни разрушители - подробен преглед

Съществува специфична подгрупа от токсини в околната среда, наричани ендокринни разрушители. 

Ендокринният разрушител е химикал, който може да бъде естествен или създаден от човека, който имитира и / или пречи на различни хормони, произвеждани от тялото. 

Въпреки че ендокринните разрушители могат да повлияят на всеки хормон в тялото ви, те обикновено засягат хормоните на щитовидната жлеза и половите хормони - по-специално прогестерон, тестостерон и естроген.

Нарушаването на ендокринната система на тялото води до неблагоприятни ефекти върху развитието, неврологичното, имунното и репродуктивното здраве на човека. Със сигурност ендокринните разрушители нямат място във вашия живот, независимо от пола, възрастта, местонахождението и други фактори. Нека разгледаме някои от тях подробно.

Категория 1 - Бисфенол А (BPA)

Вероятно сте го срещали и преди, ако сте избирали пречистваща кана за вода или бутилка за съхранение на вода. 

BPA се използва за производство на поликарбонатни пластмаси и епоксидни смоли. Често срещаните продукти, в които се намират поликарбонатни пластмаси, са контейнери, в които се съхраняват храни и напитки, като бебешки бутилки и бутилки с вода. Епоксидните смоли се използват за покриване на метали, като това, което откривате от вътрешната страна на консервите с храна. Епоксидни смоли могат да бъдат намерени и в някои зъбни възстановителни съединения. 

BPA нанася хаос върху тялото ви, имитирайки хормона естроген. Бисфенол-а има химическа структура, много подобна на естроген, така че може да се свърже с естрогенните рецептори в тялото и да повлияе на процеси, които са засегнати от естрогена, като редовност на менструалния цикъл, симптоми на ПМС и мозъчна функция. 

По-високите нива на BPA се откриват при жени със синдром на поликистозни яйчници, преждевременни раждания и при деца с астма. BPA може също да промени рецепторите на щитовидната жлеза в организма. Оказва се, че той може да бъде вреден в много аспекти и трябва на всяка цена да го избягвате.

Проверете какви са вашите бутилки за вода и ако те съдържат Бисфенол-а, преминете към такива без BPA. Обикновено ВРА е част от всички пластмасови бутилки, в които се продава бутилираната вода в търговската мрежа.

Излагането на BPA може да бъде намалено и чрез избягване на консервирани и пакетирани храни, избор на стъклени или метални бутилки за вода, въздържане от употреба на пластмаса и, когато трябва да използвате пластмаса, избягване нагряването на храната и напитките ви в пластмаса. 

Симптомите на дисбалансираните естрогени при жените могат да включват чувствителност на гърдите, промени в протичането на ПМС и нарушения в менструацията. Симптомите на дисбалансиран естроген при мъжете могат да се проявят като промени в либидото, ефекти върху телесния състав и лошо настроение.

Категория 2 - Парабени

Това са група химикали, широко използвани в козметиката и продуктите за грижа за тялото като консерванти. Те често се намират в козметичните продукти като метилпарабен, пропилпарабен и бутилпарабен. Парабените действат като разрушители на естрогена при мъжете и жените и са свързани с намалена плодовитост, менструална дисрегулация и повишен риск от преждевременно раждане.

Най-доброто нещо, което можете да направите, за да ограничите излагането си на парабени, е да изберете продукти за красота без съдържание на парабени. 

Внимавайте за парабени като проверявате етикета и търсете максимално чиста козметика с органични и натурални съставки. Освен вредата върху репродуктивната система, парабените могат да раздразнят кожата и да предизвикат алергична реакция.

Както BPA, така и парабените могат да нарушат здравословните нива на естроген в организма. За помощ при балансиране на естрогенните ефекти в тялото ви, трябва да подпомогнете детоксикацията на естрогенни съединения в черния дроб и стомашно-чревния тракт.

За тази цел може да се доверите на натурални продукти, предназначени за детоксикация и подкрепа на чернодробната функция като:

 • Акти хуминова киселина – за изчистване на токсични метали и противодействие на оксидативен стрес
 • ДМСА Детокс – ди-меркапто-сукцинова киселина – орален хелиращ агент за отстраняване на токсични метали от кръвообращението
 • Колон Детокс – стандартизирани растителни екстракти за очистване на дебелото черво и подпомагане на отделителните процеси
 • Б&Б Детокс – богат продукт със стандартизирани екстракти за отстраняване на токсини от черния дроб, бъбреците и чревния тракт.

В следващата втора част ще разгледаме фталатите, триклозана и още някои ендокринни разрушители.

Използвани ресурси

 1. ЕС ще се бори с вредни за човешките хормони химикали, 6.7.2017 г. https://www.nationalgeographic.bg/?cid=120&article=6391
 2. Diamanti-Kandarakis E, Bourguignon JP, Giudice LC, et al. Endocrine-disrupting chemicals: an Endocrine Society scientific statement. Endocr Rev. 2009;30(4):293-342. doi:10.1210/er.2009-0002
 3. Lee DH. Evidence of the Possible Harm of Endocrine-Disrupting Chemicals in Humans: Ongoing Debates and Key Issues. Endocrinol Metab (Seoul). 2018;33(1):44-52. doi:10.3803/EnM.2018.33.1.44
 4. Schug TT, Johnson AF, Birnbaum LS, et al. Minireview: Endocrine Disruptors: Past Lessons and Future Directions. Mol Endocrinol. 2016;30(8):833-847. doi:10.1210/me.2016-1096
 5. Lauretta R, Sansone A, Sansone M, Romanelli F, Appetecchia M. Endocrine Disrupting Chemicals: Effects on Endocrine Glands. Front Endocrinol (Lausanne). 2019;10:178. Published 2019 Mar 21. doi:10.3389/fendo.2019.00178
 6. Sweeney MF, Hasan N, Soto AM, Sonnenschein C. Environmental endocrine disruptors: Effects on the human male reproductive system. Rev Endocr Metab Disord. 2015;16(4):341-357. doi:10.1007/s11154-016-9337-4
 7. Gore AC, Balthazart J, Bikle D, et al. Policy decisions on endocrine disruptors should be based on science across disciplines: a response to Dietrich et al. Endocrinology. 2013;154(11):3957-3960. doi:10.1210/en.2013-1854
 8. Papalou O, Kandaraki EA, Papadakis G, Diamanti-Kandarakis E. Endocrine Disrupting Chemicals: An Occult Mediator of Metabolic Disease. Front Endocrinol (Lausanne). 2019;10:112. Published 2019 Mar 1. doi:10.3389/fendo.2019.00112
 9. Monneret C. What is an endocrine disruptor? Comptes Rendus Biologies 2017;340(9):403-405. doi:10.1016/j.crvi.2017.07.004
 10. Donohue K, Miller R, Perzanowski M, et al. Prenatal and postnatal bisphenol A exposure and asthma development among inner-city children. J Allergy Clin Immunol 2013;131(3):736-742. doi:10.1016/j.jaci.2012.12.1573
 11. Smith K, Souter I, Dimitriadis I, et al. Urinary paraben concentrations and ovarian aging among women from a fertility center. Environ Health Perspect 2013;121(11-12):1299-1305. doi:10.1289/ehp.1205350

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ