ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

4-те най-често срещани ендокринни разрушители и как да ги избегнем (2)

Химикалите, които нарушават хормоналната функция, могат да имат значително и понякога трайно въздействие върху здравето. Макар и да не им обръщаме внимание или да не знаем, че са около нас, ендокринните разрушители ни оказват влияние, и то неблагоприятно такова. 

Поради естеството на ендокринната система на тялото, ефектите могат да възникнат в резултат на много малко излагане, особено ако това се случи преди раждането или в началните години от живота, когато имунната система се изгражда. 

Знаем, че хората и животните са редовно изложени на ендокринни разрушители от околната среда, битовите източници, козметиката и дори от продуктите на технологичния напредък на човечеството. Учените работят все по-усилено, за да разберат къде, кога и как такива химикали застрашават здравето на хората и дивата природа.

Защо ги наричаме „ендокринни разрушители“

Нека си припомним и каква е дефиницията за ендокринни разрушители:

Ендокринният разрушител е химикал, който може да бъде естествен или създаден от човека, който имитира и / или пречи на различни хормони, произвеждани от тялото. 

Ендокринните разрушаващи химикали са химикали, които пречат на нормалното хормонално действие в човешкото тяло. Например, те могат да имитират или блокират действието на хормони и / или да повлияят на тяхното производство, движението им в тялото или метаболизма им. 

Как работят хормоните в тялото

Хормоните са химикали като инсулин, тироксин (тиреоиден хормон), естроген и тестостерон, лептин, грелин и други. В човешкото тяло има над 50 различни познати до момента хормони. 

Хормоните изпращат съобщения през тялото, като пътуват до рецептори в и върху различни клетки, което води до биологични действия, като овулация или промени в кръвната захар, усещане за студ, умора, глад и други. 

Какво е ендокринната система

Ендокринната система е сложно, но внимателно балансирана система от жлези, органи и хормони на тялото, която регулира жизненоважни функции като растеж и развитие, реакция на стрес, фертилност и либидо, производство на инсулин и използване на глюкоза, метаболизъм, поведение, модели на съня, кръвно налягане и много други процеси.

Как ендокринните разрушители вредят на вашето здраве

Ендокринните разрушаващи химикали се срещат при анализа на множество неблагоприятни здравни резултати, включително тези на ендокринната, репродуктивната, неврологичната и метаболитната системи. Примерите включват безплодие, ендометриоза, ранен пубертет, рак на гърдата и простатата, заболявания на щитовидната жлеза, болест на Алцхаймер и Паркинсон, дефицит на внимание и хиперактивност, затлъстяване, диабет, астма, имунни нарушения и други.

Негативни ефекти могат да възникнат от много малко количество химикал и тези „ефекти с ниска доза“ могат да бъдат различни от ефектите на по-високите дози. Това прави резултатите трудно предвидими. 

Освен това, ефектите върху здравето може да не се проявят в дълъг период от време след експозицията (излагането на химикала), което затруднява свързването на причина и следствие, т.е. установяването на вредното му влияние върху здравето. Може дори да наследим чувствителността от химикали, на които са били изложени нашите родители, баби и дядовци.

Как тези химикали влизат в човешкото тяло

Тези вредни химикали могат да бъдат намерени в често срещани продукти като консерви, парфюми, пластмасови контейнери за храна, козметика и мебели. Те попадат в телата ни чрез храна, вода и прах, влизайки директно през кожата ни, от контакт с ръка в уста и от въздуха, който дишаме.

Какви видове ендокринни разрушители са установени

В първа част на темата разгледахме подробно влиянието на две категории ендокринни разрушители, а именно:

  • Категория 1 - Бисфенол А (BPA)
  • Категория 2 - Парабени 

Днес продължаваме с нови три категории.

Категория 3 – Фталати

Това са вид химикали, използвани в пластмасите, за да ги направят гъвкави. Те се срещат и в козметиката, ароматните продукти за красота и домакинство и надуваемите играчки - помислете на какво ухае плажната топка например. 

Фталатите оказват своето въздействие върху ендокринната система, като нарушават дейността на репродуктивните хормони и имат особения ефект като антиандрогенни - засягат здравословните нива на тестостерон. Фталатите се свързват с астма, ADHD, затлъстяване, проблеми в развитието и поведението и проблеми с плодовитостта - особено при мъжете.

Можете да намалите излагането си на фталати, като избягвате аромати в ежедневната си грижа за тяло и кожа, както и в домашната си среда, като избягвате пластмаси, особено пластмасово фолио. Ще намалите експозицията си на такива химикали и ако избирате продукти за красота без фталати.

Категория 4 - Триклозан

Антимикробен химикал, използван толкова широко, че според проучванията около 75 процента от възрастните в САЩ са изложени на него в продуктите си за лична хигиена. 

И по-интересното в актуалния времеви контекст е, че по време на пандемията от коронавирус, триклозанът вероятно е станал част от вашето ежедневие, независимо дали го осъзнавате или не. Триклозан се използва в голямо разнообразие от домакински продукти, включително сапуни, дезодоранти, пасти за зъби, препарати за съдове и дори уреди за тренировки.

Триклозанът е не само ендокринен разрушител, но и предполагаем канцероген. Някои изследователи смятат, че триклозанът допринася за бактериалната резистентност по същия начин, както прекомерната употреба на антибиотици. 

Триклозанът също може да има мощни ефекти върху разрушаването на микробиома. Това на свой ред може да е причината за неблагоприятни ефекти върху имунната функция, здравословното настроение и други жизненоважни функции на здравословния микробиом.

Категория 5 - Диоксин

Диоксините имат широко приложение, въпреки естеството си и влиянието си върху човека. Те се образуват по време на много промишлени процеси, когато хлорът или бромът се изгарят в присъствието на въглерод и кислород (при горивни процеси). 

Диоксините могат да нарушат деликатните начини, по които сигнализирането на мъжки и женски полови хормони се случва в тялото. Това е много вероятно да разбърка хормоналния баланс! 

Неотдавнашните изследвания показват, че излагането на ниски нива на диоксин в утробата и в началото на живота може както трайно да повлияе на качеството на сперматозоидите, така и да намали броя на сперматозоидите при мъжете през най-добрите им репродуктивни години.

Но това не е всичко. Диоксините са много устойчиви, натрупват се както в тялото, така и в хранителната верига, мощни канцерогени и могат също да повлияят на имунната система.

Как да избегнете тази група химични съединения? Това е доста трудно, тъй като продължаващото индустриално освобождаване на диоксин означава, че една голяма част от доставките на храни са източник на замърсяване. Продукти, включително месо, риба, мляко, яйца и масло, най-вероятно ще бъдат замърсени, но можете да намалите експозицията си, като ядете по-малко животински продукти.

Използвани ресурси

Gore AC, Balthazart J, Bikle D, et al. Policy decisions on endocrine disruptors should be based on science across disciplines: a response to Dietrich et al. Endocrinology. 2013;154(11):3957-3960. doi:10.1210/en.2013-1854

Papalou O, Kandaraki EA, Papadakis G, Diamanti-Kandarakis E. Endocrine Disrupting Chemicals: An Occult Mediator of Metabolic Disease. Front Endocrinol (Lausanne). 2019;10:112. Published 2019 Mar 1. doi:10.3389/fendo.2019.00112

Monneret C. What is an endocrine disruptor? Comptes Rendus Biologies 2017;340(9):403-405. doi:10.1016/j.crvi.2017.07.004

Street ME, Angelini S, Bernasconi S, et al. Current Knowledge on Endocrine Disrupting Chemicals (EDCs) from Animal Biology to Humans, from Pregnancy to Adulthood: Highlights from a National Italian Meeting. Int J Mol Sci. 2018;19(6):1647. Published 2018 Jun 2. doi:10.3390/ijms19061647

Gálvez-Ontiveros Y, Páez S, Monteagudo C, Rivas A. Endocrine Disruptors in Food: Impact on Gut Microbiota and Metabolic Diseases. Nutrients. 2020;12(4):1158. Published 2020 Apr 21. doi:10.3390/nu12041158

Petrakis D, Vassilopoulou L, Mamoulakis C, et al. Endocrine Disruptors Leading to Obesity and Related Diseases. Int J Environ Res Public Health. 2017;14(10):1282. Published 2017 Oct 24. doi:10.3390/ijerph14101282

Rashid H, Alqahtani SS, Alshahrani S. Diet: A Source of Endocrine Disruptors. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2020;20(5):633-645. doi: 10.2174/1871530319666191022100141. PMID: 31642798.

Weatherly L, Gosse J. Triclosan exposure, transformation, and human health effects. J Toxicol Environ Health B Crit Rev 2017;20(8):447-469. doi:10.1080/10937404.2017.1399306

Carey D, McNamara P. The impact of triclosan on the spread of antibiotic resistance in the environment. Front Microbiol 2015;5. doi:10.3389/fmicb.2014.00780

Sanidad K, Xiao H, Zhang G. Triclosan, a common antimicrobial ingredient, on gut microbiota and gut health. Gut Microbes 2018;10(3):434-437. doi:10.1080/19490976.2018.1546521

Свързани продукти

35.00 лв
48.00 лв

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ