ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

5 Добавки, които могат да помогнат за намаляване на стреса

В днешния забързан свят стресът се превърна в нежелан, но неизменен спътник в живота ни. От изискванията на работата и новите технологии, до липсата на свободно време, стресът може да се отрази във всеки аспект от нашето благосъстояние. Но има светлина в тунела: природата ни е снабдила с мощни съюзници под формата на хранителни вещества и съединения, които могат да ни помогнат да се преборим със стреса и да възвърнем вътрешното си спокойствие. 

В тази статия ще се задълбочим в науката зад стреса, защо той е вреден за нашето здраве (и може ли да е безобиден) и ще проучим трите най-добри хранителни вещества, които могат да бъдат вашите тайни оръжия в борбата срещу стреса. Освен това ще ви запознаем с адаптогените, които могат да осигурят допълнителна подкрепа в стремежа към живот с по-малко стрес.

Какво е стрес и защо го изпитваме?

Стресът е естественият отговор на вашето тяло на възприемана заплаха или предизвикателство. Това е активирането на режима „бий се или бягай“, вкоренен механизъм за оцеляване, дълбоко вкоренен в нашата биология. Когато се сблъскате със стресор, тялото ви освобождава хормони като кортизол и адреналин, повишавайки бдителността и енергията за справяне със ситуацията. В днешния свят обаче стресорите често са постоянни и не са животозастрашаващи, което води до хроничен стрес, а той пък е предпоставка за хронични заболявания.

Полезни хранителни вещества за борба със стреса

Хранителните вещества и някои други компоненти могат да помогнат в борбата със стреса чрез регулиране на хормоните, балансиране на невротрансмитерите, намаляване на възпалението и осигуряване на антиоксидантна защита. 

Хранителни вещества като магнезий и витамини от група В регулират хормоните на стреса, докато витамин С, цинк, селен са от съществено значение за имунната защита. Омега-3 мастните киселини предлагат противовъзпалителни ефекти, а антиоксидантите в плодовете и зеленчуците неутрализират свободните радикали, генерирани от стреса. 

Пълноценен сън може да бъде постигнат чрез осигуряване на хранителни вещества като мелатонин и магнезий, докато здравият чревен микробиом, подкрепен от пробиотици и богати на фибри храни, може да повлияе положително на настроението. 

Ето на кои хранителни вещества и други компоненти, съдържащи се в здравословни храни и хранителни добавки, може да заложите за справяне със стреса: 

 • Мелатонин: Известен като „хормон на съня“, мелатонинът играе жизненоважна роля в регулирането на нашия цикъл сън-събуждане. Достатъчният сън е от решаващо значение за устойчивостта на стрес, както и за хормонален баланс. Между другото знаете ли, че мелатонинът е и хормон? Може да позволите на тялото си да произведе достатъчно мелатонин, като си лягате около 21-21.30 ч., когато започва неговото производство, като избягвате дигитални екрани преди това, или да го приемате като добавка.
 • Омега-3 мастни киселини: Омега-3 мастните киселини, намиращи се в мазни риби като сьомга, в орехи и ленени семена, имат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за подобряване реакцията на организма към стреса. Те също така подкрепят здравето на мозъка и доброто  настроение, което може да подобри устойчивостта на стрес.
 • Зелен чай: Зеленият чай съдържа аминокиселина, наречена L-теанин, за която е доказано, че насърчава релаксацията, без да причинява сънливост. Наслаждаването на чаша зелен чай може да има успокояващ ефект и да намали нивата на стрес.
 • Rhodiola Rosea: Въпреки че не е хранително вещество, родиолата е билков адаптоген, известен със своите свойства за намаляване на стреса. Помага на тялото да се адаптира към различни стресори, както физически, така и емоционални, и може да подобри умствената яснота и енергия. 

Добавки, които могат да помогнат за намаляване на стреса

 • Магнезий: Този основен минерал играе ключова роля в управлението на стреса. Той регулира реакцията на тялото на стрес чрез модулиране освобождаването на хормони на стреса. Освен това, магнезият насърчава релаксацията чрез активиране на парасимпатиковата нервна система. Храните, богати на магнезий, включват листни зеленчуци, ядки и пълнозърнести храни. Друг източник на магнезий може да бъде Магне Хелате.
 • Витамин C: Този антиоксидантен витамин, изобилен в цитрусовите плодове, ягодите и чушките, играе роля за намаляване освобождаването на хормони на стреса. Той също така поддържа имунната система, която може да бъде компрометирана по време на периоди на хроничен стрес.  Тогава е особено подходящ Акти Естер Ц като допълнителен източник на витамин С за организма.
 • Витамини от група В: Витамините от група В, включително В6, В9 (фолат) и В12, са от съществено значение за производството на невротрансмитери като серотонин и допамин, които влияят на настроението. Те могат да бъдат намерени в храни като листни зеленчуци, боб и обогатени зърнени храни. Витамините от група В също помагат за регулиране на стресовата реакция на организма. Достъпни са и в някои хранителни добавки, като Витамин В комплекс. 
 • Цинк: Цинкът участва в регулирането на хормона на стреса кортизол. Храни, богати на цинк, като месо и тиквени семки, могат да подпомогнат управлението на стреса и имунната функция. Може да си набавите цинк и чрез Акти Цинк Карнозин.
 • Пробиотици: Връзката между червата и мозъка е доказана и знаем, че състоянието на червата се променя в зависимост от много фактори.  Здравата чревна микробиота може да повлияе на настроението и устойчивостта на стрес. Пробиотиците, съдържащи се в киселото мляко, кефира и ферментиралите храни, могат да помогнат за поддържане на балансиран чревен микробиом, потенциално намалявайки симптомите, свързани със стреса. Освен храните, други източници на пробиотици са Про10Биотикс и ПроСпор Биом.
 • Витамин D: Дефицитът на витамин D е свързан с разстройства на настроението и повишен риск от депресия, която може да се обостри от стрес. Прекарвайте време на слънце и консумирайте храни, богати на витамин D, като мазна риба и обогатени млечни продукти. Тук ви препоръчваме също Съни Вит Ойл Фемили.

Поддържане на здравословни нива на стрес с други средства

Поддържането на здравословни нива на стрес изисква цялостен подход, който включва различни методи и избор на начин на живот. Ето някои допълнителни стратегии за подпомагане на управлението и намаляването на стреса:

 1. Редовна физическа активност: подходящи са упражнения, като ходене, джогинг, йога или плуване. Спортът води до освобождаване на ендорфини, естествени двигатели на доброто настроение, които намаляват стреса.
 2. Медитация : Практикувайте медитация, за да култивирате осъзнатостта за важните неща в живота и да намалите тревожността си. Техниките за медитация и осъзнатост ви помагат да останете “тук и сега” и да намалите тревожните мисли. По неофициални данни, около 90% от негативните ни мисли си остават само такива и не се реализират на практика в събития.
 3. Упражнения за дълбоко дишане: Дълбоките, бавни вдишвания могат да осигурят релаксация на тялото, намалявайки физиологичните ефекти на стреса. Опитайте техники като диафрагмено дишане или метода 4-7-8. 
 4. Прогресивна мускулна релаксация: Прогресивната мускулна релаксация включва напрежение и отпускане на различни мускулни групи за облекчаване на физическото напрежение, причинено от стрес.
 5. Ароматерапия: Някои аромати, като лавандула, лайка и розмарин, могат да имат успокояващ ефект. Помислете за използването на етерични масла или ароматизирани свещи, както и дифузери за ароматерапия.

Източници 

Erland LA, Saxena PK. Melatonin Natural Health Products and Supplements: Presence of Serotonin and Significant Variability of Melatonin Content. J Clin Sleep Med. 2017 Feb 15;13(2):275-281. doi: 10.5664/jcsm.6462. PMID: 27855744; PMCID: PMC5263083. 

Boyle NB, Lawton C, Dye L. The Effects of Magnesium Supplementation on Subjective Anxiety and Stress-A Systematic Review. Nutrients. 2017 Apr 26;9(5):429. doi: 10.3390/nu9050429. PMID: 28445426; PMCID: PMC5452159. 

Stress management and the role of Rhodiola rosea: a review https://www.tandfonline.com/doi/citedby/10.1080/13651501.2017.1417442?scroll=top&needAccess=true&role=tab 

Melatonin and Sleep https://www.sleepfoundation.org/melatonin 

Hansen MV, Halladin NL, Rosenberg J, Gögenur I, Møller AM. Melatonin for pre- and postoperative anxiety in adults. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Apr 9;2015(4):CD009861. doi: 10.1002/14651858.CD009861.pub2. Update in: Cochrane Database Syst Rev. 2020 Dec 8;12:CD009861. PMID: 25856551; PMCID: PMC6464333. 


Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ