ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

5-HTP: Елементът, който благоприятства настроението, съня и ситостта

Замисляли ли сте се някога кой хормон е отговорен за вашето настроение и чувства? А дали всъщност е само един? Серотонинът е ключовият хормон, който стабилизира вашето настроение, благополучие и щастие. Този хормон влияе върху цялото ви тяло - той позволява на мозъчните клетки и други клетки на нервната система да комуникират помежду си. Серотонинът има главна роля и в регулацията на съня, храносмилателните процеси и за хормоналния баланс. Често е наричан „хормон на щастието“ наравно с допамина. Но какво става с организма, когато липсва серотонин?  И какво е 5-HTP?

Серотонин и 5-НТР: каква е връзката

Счита се, че ниските нива на невротрансмитера серотонин допринасят за редица психически и физически здравословни проблеми като депресия, безсъние и затлъстяване, така че повишаването на нивата изглежда един от начините, по който тези проблеми могат да бъдат управлявани. Един потенциален начин за подпомагане на синтеза на серотонин в организма е чрез приемане на 5-HTP чрез добавки, които го съдържат.

Съединението 5-HTP е естествен предшественик на невротрансмитера серотонин, който помага да се произвеждат химикалите, подобряващи настроението и благоразположение.

5-HTP се произвежда от аминокиселината („градивните елементи на протеините“) триптофан. Триптофанът първо се превръща в 5-HTP чрез ензима триптофан хидроксилаза, а след това 5-HTP се превръща в серотонин чрез ензима L-аминокиселина декарбоксилаза. След това се преминава към производство на серотонин.

5-HTP (или 5-хидрокситриптофан) е химично вещество, което се намира естествено в организма и има пряко или непряко въздействие върху съня и безпокойството. Може да се произвежда от семена на африканско растение, наречено Griffonia Simplicifolia, за да се вложи в хранителни добавки.

5-HTP може да се използва като средство за подобряване на здравето при много състояния. Някои изследвания подкрепят използването на 5-HTP за лечение на церебеларна атаксия, главоболие, депресия, психиатрични разстройства и фибромиалгия, като потискащ апетита агент или като средство за отслабване.

Как работи 5-HTP

5-хидрокситриптофанът работи основно в една посока - за увеличаване синтеза на серотонин. Ето защо той може потенциално да има положителен ефекте върху настроението, енергийните нива, мотивацията, апетита, съня и функцията на нервната система.

Въпреки че самият серотонин не може да се приема директно под формата на добавка (не може да премине кръвно-мозъчната бариера), приемът на 5-HTP е правилният начин да осигурите на организма този ресурс, който му трябва, за да си набави серотонин.

Кои са изследваните предимства и употреби на 5-HTP – нека разгледаме данните до момента:

Може да помогне за управление на безпокойството и депресията

Има доказателства, че добавките с 5-HTP могат да помогнат за намаляване на стрес, депресия, симптоми на тревожност и панически атаки при някои хора. Резултатите са строго индивидуални и в голям степен зависят от актуалното състояние на човека и тежестта на проблемите, с които се сблъсква. Ако става въпрос за тежка депресия или посттравматичен стрес, суплементацията само с 5-HTP няма да е достатъчна.

Но 5 HTP е подходящо средство за справяне с тревожността, която в днешно време измъчва почти всеки човек. Това съединение помага за увеличаване на синтеза на серотонин в мозъка. 

Важно е да споменем как се сравнява 5-НТР с една специална категория лекарства - селективни инхибитори на реабсорбцията на серотонин (използвани за лечение на симптоми на тревожност / депресия). Тези лекарства не допринасят за увеличаване на производството на серотонин, а действат за запазване на серотонина, който вече е в мозъка, като предотвратява ензимното разграждане на синаптичния серотонин. От друга страна, 5-HTP може да помогне на мозъка да произвежда повече серотонин и това донякъде го прави по-добро средство за адресиране на тревожност.

Може да намали болката и симптомите на фибромиалгия

Някои изследвания разкриват, че 5-HTP, приеман в дози от поне 100 милиграма на ден, три пъти дневно, може да помогне за намаляване на редица симптоми на фибромиалгия, като болка, чувствителност, безпокойство, умора и скованост.

Съединението може също да помогне за смекчаване на симптомите на мигрена при някои хора. Това е друго състояние, за което се смята, че може да бъде обусловено от ниските нива на серотонин. Едно проучване установява, че суплементирането с 5-НТР води до значително подобрение при 71 процента от участниците.

Потенциално помага за намаляване на затлъстяването

Все още са малко проучванията, които го установяват, но те показват, че 5-HTP може да спомогне за насърчаване на загуба на тегло. Това става чрез повишаване на ситостта и намаляване на апетита и приема на калории сред затлъстели възрастни. 

Може да помогне за подобряване на качеството на съня

5-HTP не действа седативно или приспивно като някои лекарства, които могат да причинят сънливост. По-скоро той ще помогне да се чувствате по-спокойни, а това предразполага към пълноценен сън и почивка, намаляване на напрежението и стреса.

Установено е, че 5-HTP работи особено добре за борба с безсънието, когато се приема с GABA и корен от валериана, които също имат успокояващ ефект. Тази комбинация може да намали времето, необходимо за заспиване.

Ниските нива на серотонин често са свързани с много поведенчески и емоционални разстройства. Проучванията показват, че ниските нива на серотонин могат да доведат до депресия, тревожност, суицидно поведение и обсесивно-компулсивно разстройство. Ако изпитвате някои от тези мисли или чувства, то е редно да потърсите специализирана помощ и да обърнете внимание на причините за тях. 

Суплементацията с 5-HTP може да се окаже едно от работещите решения чрез увеличаване на производството на мелатонин - важен хормон, регулиращ съня; на серотонин – основният отговорник за доброто настроение и щастие.

Кой е най-добрият начин да приемате 5-HTP

Тъй като 5-HTP не може да се открие в храната, единственото средство за осигуряването му е чрез добавки. За да подпомогнете качествения сън и доброто си настроение препоръчваме да приемате 100-300 мг.  С-Тонин (екстракт от семена от грифония и витамин В6) непосредствено преди хранене.

S-Tonin е продукт, който има изцяло натурален състав и ви го представяме, защото е носител на 5-HTP. Както вече разбрахте, този прекурсор на серотонина не бива да се подценява и може да ви донесе множество ползи при здравословни проблеми от различен характер.

Използвани ресурси

Turner EH, Loftis JM, Blackwell AD. Serotonin a la carte: supplementation with the serotonin precursor 5-hydroxytryptophan. Pharmacol Ther. 2006 Mar;109(3):325-38. doi: 10.1016/j.pharmthera.2005.06.004. Epub 2005 Jul 14. PMID: 16023217.

Birdsall TC. 5-Hydroxytryptophan: a clinically-effective serotonin precursor. Altern Med Rev. 1998 Aug;3(4):271-80. PMID: 9727088.

Weinberg-Wolf H, Fagan NA, Anderson GM, Tringides M, Dal Monte O, Chang SWC. The effects of 5-hydroxytryptophan on attention and central serotonin neurochemistry in the rhesus macaque. Neuropsychopharmacology. 2018;43(7):1589-1598. doi:10.1038/s41386-017-0003-7

Hinz M, Stein A, Uncini T. 5-HTP efficacy and contraindications. Neuropsychiatr Dis Treat. 2012;8:323-328. doi:10.2147/NDT.S33259

Israelyan N, Del Colle A, Li Z, Park Y, Xing A, Jacobsen JPR, Luna RA, Jensen DD, Madra M, Saurman V, Rahim R, Latorre R, Law K, Carson W, Bunnett NW, Caron MG, Margolis KG. Effects of Serotonin and Slow-Release 5-Hydroxytryptophan on Gastrointestinal Motility in a Mouse Model of Depression. Gastroenterology. 2019 Aug;157(2):507-521.e4. doi: 10.1053/j.gastro.2019.04.022. Epub 2019 May 7. PMID: 31071306; PMCID: PMC6650329.
ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ