ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

5 стъпки за поддържане на добри хранителни навици, когато работите от вкъщи

Започвате деня с конферентен разговор, но по някое време сте стигнали до кухнята. Следващото нещо, което си спомняте е, че ядете крекери или купичка зърнена закуска. Вземате си малко и за пред компютъра, докато е спряна камерата и микрофона, защото няма време да закусвате след това. Или просто е по-удобно на бюрото. И все пак хапването на една порция се превръща неусетно в изяждането на цялата кутия. 

Ако работите у дома в условията на пандемия от коронавирус и COVID-19, вероятно този сценарий ви е познат. Поддържането на вашето хранене под контрол може да бъде трудно, когато вашият дом е и вашият офис. Цялото това обединяване на пространства и спокойствието, че няма кой да види колко ядете, предразполага към неконтролирано хранене.

Това обаче може да ви изиграе лоша шега по отношение на килограмите и свързаните с тях здравни показатели. Но винаги има начин да контролирате нещата – ние ще ви дадем някои съвети в тази насока.

Защо се получава така

Чувствате се комфортно у дома, където (винаги) има храна, която може да се сготви или вече е сготвена. И за разлика от офиса, вие можете да хапвате по всяко време и хладилникът е на една ръка разстояние. 

Но този навик може да причини хаос в здравословния ви режим, да саботира контрола на теглото и да наруши производителността ви. Особено ако не спортувате, тази ситуация може да се окаже неприятна в даден момент.

На теория е по-лесно да бъдете здрави, когато работите от вкъщи: без офис закуски или понички, можете да готвите здравословни ястия и да тренирате, когато пожелаете. Звучи чудесно, нали?

Реалността обаче вероятно изглежда по друг начин като този, който описахме по-горе. Създаването на здравословен баланс между професионален и личен живот е доста трудно, когато работите в офис по цял ден, но може да бъде също толкова трудно, когато работата и животът се случват в едно и също пространство. Разбира се, има начин да избегнете капаните на хоум офиса и да увеличите максимално ползите от работата от дома.

В резултат на появата на COVID-19, гъвкавите възможности за работа станаха достъпни за много хора. При някои обаче е по-трудно да се приспособяват към работа от вкъщи или поне им трябва известно време за адаптация. Въпреки че работата от разстояние може да има някои предимства, отнема време и търпение, за да разберете как да постигнете баланс при работата от дома. 

Освен изпълняването на работните задачи и ангажименти е важно също да помислите за здравето си, особено в период като този. Традиционните съвети важат и днес - малко време да бъдете физически активни, да се храните здравословно и да обръщате внимание на психичното си здраве.

5 стъпки за поддържане на добри хранителни при хоум офис

График за хранене

Когато работите от вкъщи, е важно да имате рутина, за да не се изгубите в капана на свободното време и да отлагате задачите, които имате. Определянето на часове за разговори с колегите и оперативки, телефонни обаждания до клиенти или тиймбилдинг ще ви помогне да останете мотивирани и концентрирани за постигане на ежедневните си цели.

Храненето е също толкова важно, тъй като е от основно значение за вашето здраве и за това да имате енергия, концентрация и добър фокус. Установете стандартно време за основното си хранене и след това планирайте вашите закуски, кафе и паузи по съответния начин. Така ще си осигурявате малки порции храна и източници на енергия когато се нуждае и вероятността от постоянни похапвания ще е по-малка.

Ако сте от хората, които забравят за храненето, когато работят, планирането на менюто ще гарантира, че няма да пропуснете следващото хранене. Дори има приложения за смартфони, които могат да ви напомнят да пиете вода или да си вземете лекарствата, да хапнете и така нататък. 

Но всъщност за апетита и глада тялото разполага с вградени механизми, които са контролирани от хормони като кортизол, грелин, лептин и други. Когато хапвате през няколко часа малки порции, но богати на белтъчини и полезни мазнини, ще имате оптимален източник на енергия и хранителни вещества, за да сте максимално продуктивни и здрави.

Пазарувайте по списък веднъж или два пъти седмично

Много по-лесно и удобно ще ви бъде, ако имате предварително изготвен списък с храни. Например, защо да купувате вода всеки ден, като може да купите голяма 10-литрова бутилка веднъж в седмицата? Така ще изхвърлите и по-малко пластмаса.

Пазаруването по списък също ще ви предпази донякъде от това да похарчите повече от заделената сума. Ако планирате ястията си за няколко дни напред и знаете какво точно ви трябва, включете продуктите в списъка и действайте по него.

Още по-лесно ще прочете денят ви, ако планирате храненията си. Например, знаете какво ще ядете всеки ден за закуска и обяд, като остава да измислите вечерята. А тя трябва да е най-лека от всички хапвания за деня. Тази стъпка даже е част от рутината на хора, които следят калорийния си прием, а това става най-лесно с помощта на приложения като MyFitnessPal и Yazio.

Пресни, замразени или консервирани продукти

Нищо не може да замени пресните продукти. Но ако решите да пазарувате само веднъж седмично, просто е невъзможно да разполагате с всички пресни съставки, когато имате нужда от тях. Запасяването със замразени и консервирани продукти е алтернативен вариант, за да имате на разположение каквото ви трябва.

Замразените зеленчуци и плодове се берат и замразяват в най-благоприятното време на сезона, така че всъщност са изненадващо свежи и запазват качествата си. Те може и да не са пръскани с консерванти, тъй като през повечето време са пресни продукти. Консервирани зеленчуци можете да съхранявате по-дълго, така че най-вероятно ще намалите разхищаването на храна и ще спестите пари (те обикновено са и по-евтини варианти).

Замразените плодове като манго, банан, спанак, различни миксове са перфектни за употреба в смутита, ако пиете такива. Може да ги използвате и за супи, например зеленчуци от всякакъв вид-грах, царевица, картофи и други. Ще се изненадате колко рядко пресните продукти ги побеждават по отношение на вкус и качество.

Глад за храна или глад за въглехидрати

Винаги, когато работите от специална стая за домашен офис или от вашата маса за хранене, близостта на кухнята се превръща в проблем – та тя е само на няколко крачки! Поради това е много по-лесно да се доберете до лека следобедна закуска или друго опаковано нещо през целия ден.

Всички изпитваме глад за храна и това не е нищо необичайно, но когато не се управлява или се използва за борба със скуката, тъгата и безпокойството, това може да доведе до нездравословно наддаване на тегло. Ако по няколко пъти на ден се озовавате пред отворения хладилник и се чудите какво да хапвате, ето как да се справите с проблема.

Гладът идва, когато не сте яли няколко часа. Усещането няма да отмине с времето. Това е обичайното ръмжене на стомаха и може би дори спад в енергията поради липсата на добър източник. 

А неустоимото желание за ядене на определен тип храна, например нещо сладко, може да се появи дори когато току-що сте яли. Тези апетити обикновено са към затвърждаващи комфорта храни, като например бисквитки или парче шоколад с кафето или друго със захар.

Как тогава да се справите с това неутолимо желание за шоколад? Отдайте му се, но само ако имате черен шоколад. В друг случай, опитайте се да го разсеете или просто да сготвите вкусна храна. Отидете на дълга разходка, изпийте чаша вода, обадете се на приятел и изчакайте да видите дали чувството преминава.

Ако гладът е резултат от негативно преживяване или емоция, научете се как да идентифицирате причинителите му. Положителният диалог със себе си може да е от помощ при емоционалното хранене.

В краен случай се опитайте да замените тези желания за въглехидрати с техните по-здравословни възможности (моркови или ябълка).

Отделете време за тренировка в графика си

Лесно е да пропуснете тренировките, когато не бързате да излизате от вкъщи, но отделянето на време за солидна тренировъчна сесия има безброй ползи за психическото и физическото здраве.

Освен за подобряване на цялостната ви физическа форма, изследванията показват, че редовните тренировки също могат да помогнат за понижаване на нивата на стрес и да увеличат енергията ви. Това от своя страна може да ви помогне да останете фокусирани и дисциплинирани.

Балансираната, питателна храна ви прави по-продуктивни. Държи ви по-сити по-дълго и ви помага да се фокусирате. Това, което ядете, ще повлияе на настроението и нивото на енергия, които имате всеки ден. 

Помислете за това следващия път, когато почувствате глад и просто искате да вземете кроасан или някакви бисквити-те осигуряват само краткосрочна енергия и покачват инсулина. 

Фокусирайте се върху протеини, фибри, здравословни мазнини, плодове и зеленчуци. Планирането на менюто и ежедневните разходки ще ви помогнат да поддържате форма дори при 8 часа пред бюрото вкъщи. Стига да не ядете на него.

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ