ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

5 важни ползи на ТУДКА (Тауроурсодезоксихолова киселина)

В стремежа си към по-крепко здраве и по-жизнен организъм, човекът често се доверява на различни практики и хранителни добавки за подобряване на цялостното си благосъстояние. 

Сред изобилието от синтетични вещества все по-често са предпочитани натуралните компоненти, дадени ни от природата, или такива, които са естествена част от човешкия организъм. Сред последните е и тауроурсодезоксихоловата киселина, наричана накратко ТУДКА. 

ТУДКА привлича вниманието с редицата си ползи за здравето, като днес ще разгледаме петте най-значими от тях. Не спирайте да четете, за да се запознаете с това вещество и неговите чудесни предимства за вашето здраве.

Какво представлява тауроурсодезоксихоловата киселина?

Тауроурсодезоксихоловата киселина или ТУДКА, е киселина, производна на жлъчната урсидезоксихолева киселина - УДКА, която се среща естествено в човешкото тяло. ТУДКА се произвежда в черния дроб и е една от основните жлъчни киселини, които взимат участие в смилането и усвояването на мазнини и мастноразтворими витамини.

Подробни проучвания за ползите на ТУДКА доказват нейните предимства за здравето на черния дроб и още редица  потенциални ползи за цялото тяло, на които ще посветим следващите редове.

Какви са ползите за здравето на тауроурсодезоксихоловата киселина?

През последните години ТУДКА привлече вниманието на съвременната медицина с потенциалните си ползи за здравето, сред които защита на черния дроб, антиоксидантна защита, митохондриална подкрепа, допринасяне за правилните функции на нервната система и дори здравето на червата. Ето и какво е действието на киселината по-подробно:

Защита на черния дроб - ТУДКА притежава хепатопротективни свойства, което означава, че спомага за защитата на черния дроб от увреждания, причинени от токсини, лекарства и различни заболявания. Тауроурсодезоксихоловата киселина доказано предотвратява смъртта на чернодробните клетки, намалява възпаленията в този орган и подобрява цялостно чернодробните функции, особено при състояния като мастна чернодробна дистрофия, хепатит и холестаза.

Антиоксидантна защита - изследвания сочат, че ТУДКА притежава мощни антиоксиданти свойства, които допринасят за неутрализиране на вредните свободни радикали и намаляване на оксидативния стрес в тялото. Чрез пречистване на свободните радикали, тауроурсодезоксихоловата киселина може да помогне за защита на клетките и тъканите от увреждане и възпаление, като по този начин носи потенциални ползи за цялостното здраве и дълголетие.

Митохондриална подкрепа - за тауроурсодезоксихоловата киселина е известно, че поддържат функциите на органелите, които произвеждат енергия в клетките. Чрез подобряване на работата на митохондриите, ТУДКА допринася за цялостната дейност на клетъчния енергиен метаболизъм, насърчава възстановяването на клетките и предотвратява клетъчния стрес, който може да доведе до сериозни последици за здравето.

Защита на нервната система - ТУДКА притежава функции на защита на нервната система, които се проявяват най-често при невродегенеративни заболявания като Алцхаймер или Паркинсон. Тауроурсодезоксихоловата киселина предпазва клетките на нервната система от увреждания и по този начин намалява възпалението на мозъка и насърчава невропластичността и функциите на невроните.

Подкрепа на храносмилателната система - друга важна полза на тауроурсодезоксихоловата киселина е, че играе важна роля в насърчаване здравето на червата и поддържането на правилни храносмилателни функции. ТУДКА защитава чревните епителни клетки, балансира чревния микробиом и намалява възпалението при състояния като синдром на раздразнените черва (IBS).

Тауроурсодезоксихоловата киселина в традиционната медицина

Макар и да е популярна като хранителна добавка едва от няколко десетилетия, ТУДКА има дълго история на приложение в традиционната медицина, най-вече в китайската култура и аюрведичните практики.

В традиционната китайска медицина тауроурсодезоксихоловата киселина е известна като "Меча жлъчка" и е била използвана за лечение на заболявания на черния дроб и жлъчката, подобряване на храносмилането и облекчаване на симптомите на възпаление в тялото.

В аюрведа пък подобни на ТУДКА вещества, извличани от жлъчката на крави и биволи векове наред са се използвали за подпомагане здравето на черния дроб и правилното храносмилане.

Здравословни проблеми, при които се препоръчва ТУДКА

С мощните си функции в подкрепа на организма, тауроурсодезоксихоловата киселина има потенциала да допринесе за облекчаването на редица здравословни състояния и лечението на различни болести. Ето при какви проблеми намира приложение ТУДКА:

Чернодробни заболявания - тауроурсодезоксихоловата киселина безспорно е най-известна със своите хепатопротективни ефекти. Доказано е, че ТУДКА предотвратява увреждането на черния дроб, предизвикано от здравословни проблеми като неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD), чернодробна цироза или холестаза.

Тауроурсодезоксихоловата киселина може да помогне за насърчаване на жлъчния поток, намаляване на възпалението на черния дроб и защита на хепатоцитите от оксидативен стрес.

Метаболитни нарушения - тауроурсодезоксихоловата киселина притежава метаболитни ползи, които включват подобряване на инсулиновата чувствителност и преработката на глюкозата в кръвта. 

Тъй като регулира метаболизма на липидите и намалява възпалението на мастните тъкани, ТУДКА действва благоприятно на пациенти, страдащи от диабет тип 2 или такива, склонни към затлъстяване.

Неврологични разстройства - благодарение на свойствата си да защитава нервната система, тауроурсодезоксихоловата киселина е подходящо допълнение към терапията при лечение на различни неврологични състояния, като болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон и болестта на Хънтингтън. 

ТУДКА предотвратява сериозното увреждане на нервните клетки, спомага за намаляване на възпалението в централната нервна система и насърчаването оцеляването на невроните.

Стомашно-чревни разстройства - функциите на ТУДКА да насърчава потока на жлъчката и да предпазва от цитотоксичност, предизвикана от жлъчни киселини, прави тази киселина подходяща при лечение на стомашно-чревни разстройства, като възпалително заболяване на червата (IBD) и жлъчен рефлуксен гастрит.

Проблеми с очите - извършват се изследвания, които показват потенциални ползи на тауроурсодезоксихоловата киселина и върху зрението. Смята се, че ТУДКА има защитни функции върху ретината и може да бъде от полза при лечението на някои очни заболявания, като глаукома и диабетна ретинопатия.

Как можете да приемате тауроурсодезоксихолова киселина?

ТУДКА, както споменахме още в началото на тази статия, се  намира естествено в човешкото тяло. За съжаление няма храни, от които да можете да си я набавите, но добрите новини са, че  тауроурсодезоксихоловата киселина се предлага под формата на хранителна добавка. Можете да я откриете и на сайта на Herbamedica в опаковка от 60 капсули, достатъчни за месец или два прием, в зависимост от необходимата за вас доза.

Използвани източници:

Romero-Ramírez L, Nieto-Sampedro M, Yanguas-Casás N. Tauroursodeoxycholic acid: more than just a neuroprotective bile conjugate. Neural Regen Res. 2017 Jan;12(1):62-63. doi: 10.4103/1673-5374.198979. PMID: 28250744; PMCID: PMC5319238.

Song M, Zhang F, Fu Y, Yi X, Feng S, Liu Z, Deng D, Yang Q, Yu M, Zhu C, Zhu X, Wang L, Gao P, Shu G, Ma X, Jiang Q, Wang S. Tauroursodeoxycholic acid (TUDCA) improves intestinal barrier function associated with TGR5-MLCK pathway and the alteration of serum metabolites and gut bacteria in weaned piglets. J Anim Sci Biotechnol. 2022 Jun 8;13(1):73. doi: 10.1186/s40104-022-00713-3. PMID: 35672805; PMCID: PMC9175448.

Khalaf K, Tornese P, Cocco A, Albanese A. Tauroursodeoxycholic acid: a potential therapeutic tool in neurodegenerative diseases. Transl Neurodegener. 2022 Jun 4;11(1):33. doi: 10.1186/s40035-022-00307-z. PMID: 35659112; PMCID: PMC9166453.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ