ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

5 здравословни ползи на ферментиралия черен чесън

Чесънът  (Allium sativum) има репутацията на здравословен зеленчук, който си заслужава да присъства в менюто на всеки. Ако попитате хората около вас, сигурно 90% от тях ще ви кажат, че консумират чесън, както и техните родители, и прародители, и това е тайната на техния силен имунитет. С днешната статия искаме да ви кажем, че има нещо още по-добро.

Обикновеният бял чесън е богат на хранителни вещества, има противовъзпалително действие и (изненадващо) може да стимулира сексуалния ви живот. Както се оказва, “нищо ново под слънцето” - вие това вече го знаете. 

Но знаете ли нещо за черен чесън? В случай, че не сте запознати, черният чесън е обикновен бял чесън, който се подлага на дълготраен процес на ферментация при строг контрол на температурата и влажността. Днес разказваме повече за неговите здравословни ползи.

Какво представлява черният чесън?

Някога смятан за тайна съставка, намираща се само на рафтовете на специализираните пазари и в менютата на ресторанти от висок клас, черният чесън се превърна в любимец на кулинарите, които искат да подобрят вкуса и хранителното съдържание на своите ястия.

Тази уникална съставка е направена от Allium sativum, или обикновен чесън, и дори споделя много от същите ползи за здравето като суровия чесън, от запазване на когнитивната функция, до защита на здравето на сърцето и други. От векове черен чесън се консумира в Япония, Южна Корея и Тайланд. Съвсем наскоро беше представен в Тайван и други страни и след това привлече вниманието на готвачи от висок клас в САЩ. Днес готвачите го използват, за да добавят уникални вкусове и аромати към рецепти за риба, пиле, ризото и супи.

Черният чесън по своята същност отсъства в природата. Той е готовият продукт, когато белият чесън преминава през бавен процес на ферментация при строги температурни условия (60 градуса по Целзий до 90 градуса по Целзий) и влажност, вариращи от 80 до 90 градуса. Времето за ферментация е доста дълго, продължава от 30 до 60 дни.

В резултат на това белият чесън ферментира в черен чесън и съдържанието на активни съставки в черния чесън се увеличава многократно в сравнение с белия чесън, когато се използва. Пресният чесън има основната съставка алицин, който лесно се хидролизира от ензима алииназа до алицин. 

Що се отнася до черния чесън, поради процеса на ферментация, съдържанието на групи активни съставки се увеличилава много, в това число органични серни съединения, полифеноли и фруктоза, особено съдържанието на основната активна съставка е S-алил-L-цистеин. Неговото количество се увеличава 4-5 пъти в сравнение с това в обикновения чесън. 

Тази форма на чесън може съвсем лесно да се консумира, като има и някои предимства, например липсва остра миризма по време на ядене. Поради това е възможно да се яде черен чесън всеки ден, за да се подобри здравето, без да се опасявате от лош дъх. Скилидките черен чесън могат лесно да бъдат нарязани, смачкани или пюрирани и са идеални за добавяне в супи, яхнии, паста и сотирани зеленчуци.

Има и други форми, чрез които може да си набавите полезните вещества в черния чесън, например чрез хранителна добавка като Черен чесън / Black garlic. Тя съдържа 5% алицин екстракт от ферментирал черен чесън и е без аромат.  Продуктът се приема след хранене, по 1 капсула дневно и не съдържа алергени от животински или рибен произход, както и не съдържа глутен или соя.

Ползи за здравето от черен чесън

Подобрява здравето на мозъка

Черният чесън е естествено противовъзпалително средство и тъй като знаем, че възпалението в мозъка може да наруши паметта или да влоши мозъчната функция с течение на времето, черният чесън може да помогне за цялостното здраве на мозъка. Има научни доказателства, че черният чесън може да помогне за защита на невроните (мозъчните клетки) от токсичност и увреждане, да намали възпалението и да подобри краткосрочната памет и когнитивните способности. 

Черният чесън съдържа стотици различни молекули, някои от които показват мощни противовъзпалителни ефекти. Екстрактите от черен чесън са изследвани като потенциално средство за лечение на възпаления и състояния, свързани със септицемия, и има доказателства, че може да ограничи и възпалението на невроните. 

Възпалението е като нож с две остриета. Това е естествен процес, който помага на тялото да лекува и възстановява увредените тъкани и предпазва тялото от бактерии и вируси. Но твърде силното или продължително възпаление може да има отрицателни ефекти върху здравето. Хроничното възпаление се свързва със сърдечни заболявания, диабет, респираторни заболявания и много други сериозни състояния. 

Черният чесън е изобилен източник на антиоксиданти, включително флавоноиди, полифеноли, S-алеил цистеин и алицин. Скорошни изследвания показват, че някои антиоксиданти могат да подкрепят остаряването в добро здраве. Антиоксидантите абсорбират свободните радикали, естествено срещащ се тип нестабилен атом, и им пречат да атакуват нашите клетки и ДНК. Мозъкът е изложен на повишен риск от увреждане от свободните радикали и някои антиоксиданти могат да помогнат за подобряване на загубата на памет, като черният чесън е добър източник на такива.

Подобрява здравето на сърцето

Хомоцистеинът, вид аминокиселина, произвеждана в тялото, може да увреди стените на кръвоносните съдове и да застраши сърдечно-съдовото здраве, когато е в прекалено високи нива в организма.

Изследванията показват, че черният чесън може ефективно да понижи нивата на хомоцистеина, лошия холестерол (липопротеин с ниска плътност) и триглицеридите в кръвта, предпазвайки здравето на сърцето.

Регулиране на кръвната захар

Черният чесън може да помогне за регулиране на инсулина в тялото и управление нивата на кръвната захар. Така се понижава риска от проблеми с теглото, хормоналния баланс, съня и други свързани състояния.

Може да има свойства за предотвратяване на рак

Има много различни фактори, които участват в развитието и превенцията на различни видове рак, а диетата е само един елемент от тях. Въпреки това, някои изследвания показват, че черният чесън има известни противоракови свойства, които могат да бъдат малка част от холистичния здравословен начин на живот.

Едно ограничено проучване на 21 души анализира въздействието на екстракта от черен чесън върху раковите клетки на белия дроб, гърдата, стомаха и черния дроб и установява, че разтворът е токсичен за тези ракови клетки в рамките на дни. Черният чесън също превъзхожда обикновения разтвор на екстракт от чесън в това проучване. По-голям системен преглед на 25 проучвания също установи, че черният чесън има благоприятен ефект срещу рак при хора, животни и лабораторни изследвания в поредица от изследвания.

Може да подпомогне функцията на черния дроб

Изследвания върху животни показват, че черният чесън може да помогне за защита на черния дроб и дори да го предпази от увреждане. Но е необходим по-стабилен анализ върху хора за същите ефекти. Все пак си струва да се отбележи, че черният дроб е част от вградената система за детоксикация на нашето тяло – той работи, за да филтрира и е наистина важен орган, който има уникалната способност да се регенерира в голяма степен. А ако ядем храни, които благоприятстват дейността му, и сведем до минимум употребяваните лекарства и излишното тегло, то товарът върху черния дроб ще намалее.

Използвани източници

  1. Purev U, Chung MJ, Oh DH. Individual differences on immunostimulatory activity of raw and black garlic extract in human primary immune cells. Immunopharmacol Immunotoxicol. 2012 Aug;34(4):651-60. doi: 10.3109/08923973.2011.649288. Epub 2012 Jan 20. PMID: 22260639. 
  2. Miraghajani M, Rafie N, Hajianfar H, Larijani B, Azadbakht L. Aged Garlic and Cancer: A Systematic Review. Int J Prev Med. 2018 Sep 17;9:84. doi: 10.4103/ijpvm.IJPVM_437_17. PMID: 30487964; PMCID: PMC6212616.
  3. Nurmasitoh T, Sari DCR, Partadiredja G. The effects of black garlic on the working memory and pyramidal cell number of medial prefrontal cortex of rats exposed to monosodium glutamate. Drug Chem Toxicol. 2018 Jul;41(3):324-329. doi: 10.1080/01480545.2017.1414833. Epub 2017 Dec 27. PMID: 29280389. 
  4. Park, C., Park, S., Chung, Y. H., Kim, G. Y., Choi, Y. W., Kim, B. W., & Choi, Y. H. (2014). Induction of apoptosis by a hexane extract of aged black garlic in the human leukemic U937 cells. Nutrition research and practice, 8(2), 132–137. https://doi.org/10.4162/nrp.2014.8.2.132
  5. Ha, A. W., Ying, T., & Kim, W. K. (2015). The effects of black garlic (Allium satvium) extracts on lipid metabolism in rats fed a high fat diet. Nutrition research and practice, 9(1), 30–36. https://doi.org/10.4162/nrp.2015.9.1.30 


Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ