ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

7 признака, които сочат за увреждане на черния дроб + благотворни храни

Черният дроб е ключова част от храносмилателната Ви система, отговорен за почистването на токсините от кръвта, обработката на лекарствени съставки, производството на жлъчка. Той също Ви помага да усвоявате мазнините, да съхранявате глюкоза и да произвеждате протеини за съсирването на кръвта си, наред с контрол върху нивата на холестерола.

Освен това черният дроб е способен да регенерира клетките в известна степен, но многократното увреждане на черния дроб води до възпаление, „белези“ (scar tissue) и цироза. Това го кара да се свива и втвърдява, като също се променя структурата му. Всичко това му пречи да функционира добре. Високият прием на алкохол или токсини, диета с високо съдържание на мазнини и някои вирусни инфекции, като хепатит, могат да причинят увреждане на този жизненоважен орган.

Има някои отчетливи сигнали, които показват, че нещо с функциите му не е наред и трябва да се обърне внимание. Важно е да знаете, че:

Чернодробната болест обикновено не причинява никакви симптоми, докато увреждането на черния дроб не е доста напреднало.

Затова днес ще коментираме кои са предупредителните сигнали за това, че черният дроб се затруднява в изпълнение на задачите си и как да му помогнете.

Признаци за затруднена функция на черния дроб

Умора и изтощение

Лекарите не са сигурни как точно увреждането на черния дроб причинява умора, но това е често срещан симптом.

Гадене (също повръщане)

Гаденето се появява, защото токсините се натрупват в кръвта поради намалената способност на черния дроб да филтриране токсините.

Жълта кожа или очи (жълтеница)

Жълтеницата се дължи на натрупването на билирубин (жлъчен пигмент) в кръвта, тъй като не може да се обработва ефективно. Кожата също може да изпитва сърбеж по същата причина.

Светли изпражнения

Изпражненията получават тъмния си цвят от жлъчните соли, които черният дроб обикновено отделя. Ако изпражненията са бледи на цвят, това може да показва проблем с черния дроб или друга част от жлъчната дренажна система. Изпражненията с черен цвят могат да се образуват при напреднало чернодробно заболяване и са причинени от преминаване на кръв през стомашно-чревния тракт - това състояние изисква спешна медицинска помощ.

Spider naevi или „съдови звездички“ 

Това са малки паякообразни артерии, които се появяват на клъстери по кожата. Те изглеждат като червени точки с кръвоносни съдове, разпространяващи се от центъра, като краката на паяк. Те могат да бъдат често срещани при здрави жени, но когато се открият в по-голям брой в горната половина на тялото или при мъжете, те могат да предполагат чернодробно заболяване.

Зачервени длани (палмарен еритем)

Приблизително една четвърт от хората с чернодробна цироза развиват палмарен еритем. Това е зачервяване на кожата по дланите.

Тъмна урина

Урината, която е тъмно оранжева, кехлибарена, с кафяв тъмен цвят, може да бъде признак на чернодробно заболяване. Цветът се дължи на твърде много натрупване на билирубин, тъй като черният дроб не го разгражда както трябва.

Подут корем (асцит)

Асцитът се случва, защото течност се задържа в корема. Краката и глезените също могат да се подуят поради задържане на течности.

Роля на черния дроб за доброто здраве

Черният ви дроб играе важна роля за поддържане на оптимални процеси в организма. Той е отговорен за филтрирането на токсини и други вредни вещества от кръвта Ви. Освен това участва в храносмилателния процес, произвежда хормони и протеини и регулира нивата на холестерола и кръвната захар.

Това са само част от неговите тежки задачи, за да поддържа тялото в балансирано състояние и да екскретира ненужни вещества. Черният дроб също съхранява важни хранителни вещества като витамини, желязо и глюкоза и разгражда захарта до функционален източник на енергия, когато тялото има нужда от нея. 

Черният дроб също разгражда хемоглобина и спомага за унищожаване на стари кръвни клетки.

Ето защо здравият, функциониращ черен дроб е толкова жизненоважен. За съжаление увреждането на черния дроб се среща все по-често и в много случаи допринася за други заболявания. Ако нещо пречи на черния Ви дроб да извършва всички свои функции - или да се възстановява - последствията за здравето може да са сериозни.

За щастие черният дроб има невероятната способност да се регенерира в резултат на увреждане, но трябва да му окажете малко помощ, за да го направи.

Какво причинява увреждане функцията на черния дроб 

Въпреки че най-често свързваме увреждането на черния дроб с пиенето на твърде много алкохол, това е само една от възможните причини. Има много различни фактори, които допринасят за увреждането на черния дроб.

Вирусите или токсините от медикаменти и замърсители могат да причинят сериозна вреда на черния дроб. Така също може да има генетични чернодробни заболявания или автоимунни нарушения като автоимунен хепатит. Примерите за чернодробно заболяване включват:

  • Заболявания, причинени от вируси, като хепатит А, хепатит В и хепатит С;
  • Болести, причинени от приема на лекарства, токсични вещества или прекомерен прием на алкохол. Това може да доведе до мастни заболявания на черния дроб и цироза;
  • Рак на черния дроб;
  • Генетични заболявания - хемохроматоза и болест на Уилсън;

Алкохолът като един от причинителите има най-зловредно действие върху цялото тяло, не само върху черния дроб. Той дехидратира тялото ви, принуждавайки черния дроб да черпи вода от други източници. Ако се продължи прекомерният прием на алкохол, черният дроб няма да може да обработва мазнините достатъчно бързо, което води до натрупване на мазнини. Това може да е предпоставка за омазнен черен дроб, което от своя страна води до възпаление и увреждане, алкохолен хепатит и евентуално цироза.

Какво представляват тестовете за чернодробна функция

Тестът за чернодробна функция е вид кръвен тест, който дава индикация дали черният дроб функционира правилно. Тестът също е много полезен, за да се установи дали има активно увреждане в черния дроб (хепатит) или затруднен/нарушен жлъчен поток (холестаза).

Чернодробните функционални тестове измерват количеството на определени химикали в кръвта. Това дава оценка на възможното увреждане на чернодробните клетки - увреждане, което може да бъде причинено от много неща, включително хепатит С. В този контекст по-правилен термин за чернодробен тест всъщност би бил тест за чернодробна дисфункция.

Важно е да запомните, че диагнозата на чернодробно заболяване зависи от комбинация от анамнеза на пациента, физикален преглед, различни кръвни тестове и образни изследвания, като ултразвуково изследване. 

Проучванията за образни изследвания са напреднали през последните години и заменят нуждата от чернодробни биопсии. При много редки и изключителни обстоятелства може да се наложи биопсия, като това е по преценка на лекуващия лекар. Диагнозата за хепатит С може да бъде потвърдена само с кръвен тест, наречен PCR тест или понякога наречен HCV РНК тест.

В следващия материал ще разгледаме какви вещества се измерват при тестване на чернодробната функция, както и какви стъпки може да предприемете за улесняване работата на черния дроб.

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ