ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

7 съставки за силна имунна система в билковата формула Immunal

Зимата е любим сезон, изпълнен с уютни моменти в домашна обстановка, вълнуващи преживявания за любителите на зимни спортове и много добро настроение по време на семейните празници и поводи. Освен цялото очарование обаче, това годишно време носи със себе си и тъмната мантия на сезонните грипове и настинки.

Понижаването на температурите и по-честите струпвания на хора в закрити пространства създават среда, благоприятна за разпространението на различни патогени. В тази статия ще обърнем внимание на най-често срещаните такива и възможните начини за защита на имунната система от тях и поддържане на здравето през цялата зима.

Кои са най-разпространените патогени през сезона?

Грипни вируси

Сезонният грип е един от най-често срещаните патогени през зимата, и на пръв поглед безобиден, може да се прояви като голямо предизвикателство. Грипът е известен със способността си да мутира, което прави придобития преди имунитет по-малко ефективен. 

Вирусът се предава предимно по въздушно-капков път, а зимните условия, когато хората имат тенденцията да се събират на закрито, осигуряват идеална среда за неговото разпространение. Симптомите на грипа варират от висока температура и втрисане до респираторни проблеми, и понякога могат да бъдат тежки и да доведат до усложнения, особено при някои рискови групи.

Ваксинацията, добрите хигиенни практики и оставането вкъщи при наличие и на най-беглите симптоми, са ключови фактори за минимизиране на разпространението на грипа.

Риновируси

Риновирусите, познати още като обикновена настинка, са усвоили оцеляването при ниски температури и умело се възползват от хладния сезон. Характерните симптоми на риновирус са хрема, кихане, кашлица и отлагания, а заразяването става лесно както по въздух, така и при контакт със замърсени повърхности. 

Превантивните мерки, като често миене на ръцете и избягване на близък контакт със заразени предоставят защита за организма и възможност да преминете през зимата с по-малко подсмърчане и кихане.

Респираторен синцитиален вирус (RSV)

RSV засяга хора от всички възрасти, но най-уязвими са кърмачетата и малките деца. Обикновено се проявява със симптоми като кашлица, треска и затруднено дишане. В тежки случаи може да доведе до бронхиолит или пневмония. Предаването става чрез респираторни капчици и вирусът може да се задържи върху повърхности, което допринася за неговото разпространение. 

Норовирус - зимното повръщане

Норовирусът, често наричан „зимно повръщане“, е силно заразен патоген, причиняващ гастроентерит. Предизвиква симптоми като повръщане, диария и стомашни спазми, което води до значителен дискомфорт. 

Норовирусът се разпространява чрез замърсена храна, вода и повърхности, затова най-важната превантивна мярка е стриктната лична хигиена.

Аденовируси

Аденовирусите допринасят за широк спектър от инфекции, от респираторни заболявания до конюнктивит. Респираторните аденовирусни инфекции могат да доведат до симптоми, наподобяващи обикновена настинка или грип, докато други видове могат да причинят стомашно-чревни проблеми. 

Струпването на хора в закрити пространства и близкият контакт улесняват разпространението на аденовируси. Ваксинацията и хигиенните практики са ключови за минимизиране на заразяването. 

Пневмококи

Streptococcus pneumoniae, обикновено наричана пневмокок, е водещ причинител на респираторни инфекции през зимния сезон. Тази бактерия е основен виновник за развиване на пневмония, бронхит и синузит. 

Пневмококовите инфекции могат да бъдат тежки, особено при уязвими групи като възрастни хора и такива с отслабена имунна система. 

Инфлуенца Хемофилус

Тази бактерия е вторият най-често срещан виновник при състояния като пневмония, бронхит и синузит. Инфлуенца Хемофилус често се свързва с вторични инфекции след респираторно вирусно заболяване. Предаването ѝ става по въздушно-капков път.

Добрата респираторна хигиена и навременните мерки при респираторни заболявания са от важно значение за овладяване на патогените.

Коронавируси

Коронавирусите, включително SARS-CoV-2, са целогодишно предизвикателство, което не подминава и зимния сезон. Докато респираторните коронавируси традиционно допринасят за обикновените настинки, появата на нови коронавируси засилват рисковете за здравето, особено през студените месеци.

Здравните мерки като ваксинация, социално дистанциране и носене на маски играят основна роля в управлението на разпространението на коронавирусите и минимизиране на тяхното въздействие върху организма.

Ефективни мерки за справяне със сезонните патогени

Освен разпознаването на патогените, от основно значение за укрепването на имунната система през зимата са безупречната хигиена, достатъчният сън, балансираната диета и обилната хидратация. 

Познати са и някои съставки, които активно укрепват имунитета и могат да бъдат вашия щит срещу сезонните предизвикателства за здравето.

Ехинацея (Echinacea purpurea)

Известна в традиционната медицина, ехинацеята притежава мощни противовъзпалителни, антиоксидантни и имуностимулиращи свойства. Някои изследвания предполагат, че ехинацеята стимулира производството на имунни клетки, засилвайки защитните механизми на организма. 

Коприва - листа (Folia Urticae)

Богати на витамини, минерали и антиоксиданти, листата от коприва допринасят за цялостното благосъстояние и действат като страхотен съюзник срещу патогените. Те притежават противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото. 

Шипка - плод (Rosa canina)

Наситена с витамин С, шипката е известна със способността си да засилва защитните сили на организма срещу патогени. Нейните противовъзпалителни свойства могат да облекчат симптомите на респираторни инфекции. Независимо дали се консумира като чай или се добива от хранителна добавка, шипката е естествена подкрепа за здравето през зимните месеци.

Невен - цвят (Flores Calendulae)

С естествените си антисептични и противовъзпалителни свойства, невенът подпомага защитните механизми на организма срещу вируси. Освен повишаване на имунитета, билката се използва и за успокояване на кожни раздразнения и насърчаване на заздравяването на рани. 

Босилек - стрък (Herba Basilici)

Богат на етерични масла и антиоксиданти, босилекът може да помогне в борбата с инфекциите и да поддържа здравето на дихателните пътища. 

Живовлек-лист (Folia Plantaginis)

Известни с успокояващия си ефект върху дихателната система, листата на живовляк могат да бъдат полезни при облекчаване на кашлица и дразнене. Техният секрет осигурява защитен слой, подпомагащ здравето на дихателните пътища. 

Opex-лист (Folia Juglandis)

Богати на съединения с противогъбични и антибактериални свойства, ореховите предлагат естествено укрепване на тялото срещу вируси и микроби. 

Имунал на Herbamedica за силна имунна система

Не бързайте да се снабдявате с всяка от тези съставки поотделно от аптеката или магазина за здравословни храни. Те не са ефективни във всяка своя форма и съотношение и не е гарантирано, че ще изпитате желания ефект от приема им.

Най-сигурното средство за извличане на ползите от тези билки и растения за вашето здраве, е Имунал - натурален билков продукт, специално създаден за стимулиране на функциите на имунната система и защитата и справянето със сезонните настинки и грипове.

Приемът на хранителната добавка действа с натрупване и осигурява силна защита за имунната система, правейки я устойчива на потенциални патогени, характерни за зимния сезон. 

Продуктът е 100% натурален и не крие никакви рискове за здравето ви или опасност от компрометиране на имунитета ви.

Превенцията е най-сигурната защита, затова не чакайте симптомите на настинка и грип да се проявят, за да вземете мерки - защите организма си още сега, за да се наслаждавате на зимния сезон с радост и безгрижие.

Сезонните патогени могат да бъдат сериозно предизвикателство особено за малките деца и възрастните хора, но добрата информираност, умението да разпознавате различните вируси и вземането на точните мерки за справянето с тях са ключови за поддържането на добро здраве. Погрижете се за своето и това на близките си още днес.

Използвани източници:

Fares A. Factors influencing the seasonal patterns of infectious diseases. Int J Prev Med. 2013 Feb;4(2):128-32. PMID: 23543865; PMCID: PMC3604842.

Alberts B, Johnson A, Lewis J, et al. Molecular Biology of the Cell. 4th edition. New York: Garland Science; 2002. Introduction to Pathogens. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK26917/

Henriques-Normark B, Tuomanen EI. The pneumococcus: epidemiology, microbiology, and pathogenesis. Cold Spring Harb Perspect Med. 2013 Jul 1;3(7):a010215. doi: 10.1101/cshperspect.a010215. PMID: 23818515; PMCID: PMC3685878.

Jain H, Schweitzer JW, Justice NA. Respiratory Syncytial Virus Infection in Children. [Updated 2023 Jun 20]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459215/

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ