ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

7 важни съвета за инсулинова терапия при диабет тип II

Както при диабет тип I, така и при диабет тип II в основата стои повишената кръвна захар. И в двата случая, хипергликемията е налице, но подходите за лечение и овладяване на двата типа диабет са различни.

Днес ще се спрем конкретно на захарен диабет тип II, известен с това, че е хронично заболяване, което изисква постоянен контрол и наблюдение. Болните от диабет тип II се нуждаят от обучение за това как да се грижат за себе си, както и да предотвратят усложнения на състоянието.

Затова сме подготвили седем на брой важни съвета, които ще ви бъдат от полза при консултация със специалист и назначаване на адекватно лечение.

Няколко думи за диабет тип II

Според две от най-авторитетните асоциации за диабет в света - Американската диабетна асоциация (ADA) и Европейската асоциация за изследване на диабета (EASD), достигането на нива на гликиран хемоглобин <7% е ключово за пациенти с диабет тип II. Ако се постави рано диагнозата и се предприемат мерки най-рано е възможно да се избегнат по-сериозни усложнения, свързани със сърдечно-съдовата система.

Конкретните мерки и препоръки за лечение зависят строго от индивидуалното състояние. При различните хора има различна анамнеза, предразположеност, утежняващи състоянието фактори и те трябва да се вземат предвид при диагностиката.

Цели на терапията при диабет тип II

Целта на такава заместителна терапия е да се подобри нормалната секреция на инсулин в организма. Това е наложително, тъй като при диабет тип II е налице загуба на бета-клетъчна функция, обем и маса, а с правилните дози инсулин се овладява хипоинсулинемията.

Добрият гликемичен контрол е възможен с помощта на инсулин, тъй като той е най-доброто и доказано средство за целта. Заместителната терапия с инсулин може да се състои от базален инсулин еднократно на ден, комбинация с метморфин и други също се използват като средства за терапия.

Най-добри резултати показва терапията с инсулин, тъй като той има силен глюкозо-понижаващ ефект. Инсулинът може да редуцира нивата на HbA1c (гликиран хемоглобин с около 1.5%).

Между стойностите на HbA1c и риска от развитие на диабетни усложнения има тясна връзка. Понижаването на това ниво с 1% може да постигне редукция на този риск с около 37 до 40%!

В медицинската наука и практика, свързани с диабет тип II, са се оформили няколко много важни извода, които трябва да знаете:

  • Колкото по-високо е нивото на гликиран хемоглобин HbA1c, толкова по-вероятно е необходим инсулин и инсулинова терапия;
  • Най-силен отговор може да регистрира инсулина;
  • При пациенти с HbA1c =/>8.5% няма вероятност друго средство да донесе достатъчно полза за състоянието.

За да може да бъдете максимално подготвени за живот с диабет тип II и инсулинова терапия, вслушайте се в няколко важни съвета, които ще ви дадем.

Съвет № 1 – Потърсете компетентен специалист за диагностика и лечение

Работата в тясно сътрудничество с избрания специалист е първата стъпка към започване на лечение с инсулин. Заедно ще обсъдите значението от приема на инсулин точно както е предписан, както и ще получите отговори на всичките си въпроси.

Съвет № 2 – Настройте се на правилната вълна

Употребата на инсулин не е толкова плашеща, колкото си мислите. Методите за приемане на инсулин при диабет тип II включват писалки, спринцовки и помпи. Вашият лекар може да ви помогне да решите какво е най-добро за вас и вашия начин на живот.

Може да се наложи да започнете с инсулин с продължително действие. Вашият лекар може също да препоръча инсулин за хранене, за да ви помогне да регулирате нивата на кръвната захар. Възможно е да преминете към друго устройство за доставяне на инсулин на по-късен етап.

Съвет № 3 – Информирайте се какво е инсулинът и как работи

Вашият лекар може да ви помогне да научите различни аспекти на управлението на диабета. Би трябвало да ви обясни как работи инсулинът, как да го поставяте и какви странични ефекти да очаквате.

Съвет № 4 – Проверявайте нивата на кръвна захар

Посъветвайте се с вашия лекар относно графика за проверка на кръвната захар, включително какво да правите, когато сте вкъщи, на работа или на път. Докторът може да ви помоли да проверявате по-често кръвната си захар, когато започнете терапията с инсулин, за да се уверите, че сте в рамките на целевия диапазон.

Възможно е да се наложи корекция на дозата инсулин с течение на времето в зависимост от показанията на кръвната захар. Графикът на дозиране зависи от вашите нужди, тегло, възраст и физическа активност.

Съвет № 5 – Запознайте се със симптомите при диабет тип II

Хипогликемия или ниска кръвна захар възниква, когато твърде много инсулин е в кръвта, но има недостиг на захар в мозъка и мускулите ви. Симптомите могат да се появят изведнъж и обикновено са:

  • Усещане за студ и треперене;
  • Виене на свят;
  • Ускорено сърцебиене;
  • Усещане за глад;
  • Гадене, раздразнителност;
  • Объркване.

Уверете се, че винаги имате под ръка бързо действащ източник на въглехидрати в случай, че кръвната захар се понижи. Това може да са глюкозни таблетки, твърди бонбони или сок.

Не е изключено да се появи хипергликемия или висока кръвна захар. Това състояние се развива бавно в продължение на няколко дни, когато тялото ви няма достатъчно инсулин, което повишава нивата на кръвната захар. Симптомите включват увеличена жажда и по-често уриниране, затруднено дишане, гадене и повръщане. Ако кръвната захар е много над целевия диапазон, свържете се с вашия лекар обезателно.

Съвет № 6 – Фокусирайте се върху здравословен начин на живот

Много важно е да изградите здравословна диета и да останете физически активни, когато започнете да приемате инсулин. Дефинирането на хранителен план заедно с редовни физически активности ще ви помогнат да задържите нивата на кръвната захар в рамките на целевия диапазон.

Съвет № 7 – Съхранявайте инсулина правилно

В най-общия случай можете да съхранявате инсулин при стайна температура, отворена или неотворена опаковка, в продължение на 10 до 28 дни или повече. Това зависи от вида на опаковката, марката инсулин и начина на инжектиране. Може също да съхранявате инсулин в хладилника или между 2 до 8°C. Също може да използвате неотворени бутилки, които сте съхранявали в хладилник преди крайния срок на годност.

Ето няколко важни указания за правилно съхранение на инсулин:

Винаги четете етикетите и използвайте отворените контейнери в рамките на срока, препоръчан от производителя;

Никога не съхранявайте инсулин на пряка слънчева светлина, във фризера или в близост до отоплителни или климатични отвори;

Не оставяйте инсулин в топла или студена кола;

Използвайте изолирани торбички при умерени температурни промени, ако пътувате и носите инсулин.

Не на последно място, винаги бъдете подготвени да тествате кръвната си захар. Уверете се, че вашите тестови ленти не са изтекли и че сте ги съхранили правилно. Използвайте идентификация като медицинска информационна гривна и съхранявайте карта в портфейла си с информация за контакт при спешни случаи.

Препоръчани продукти:

Диабекс – натурален билков продукт, който се препоръчва при инсулинонезависимия диабет тип II;

Метабол Контрол – подходящ за хора с инсулинова резистентност и наднормено тегло, както и за страдащи от диабет тип II или при преддиабетно състояние.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ