ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

8 микроелемента, важни за здравето на метаболизма

Човешкото тяло се нуждае от микроелементи в малки количества за нормален растеж и развитие. Те са една от основните групи хранителни вещества в тялото и са необходими на всеки човек. Някои примери за микроелементи включват желязо, цинк, мед, селен, йод, флуор, молибден и хром. Тези елементи се различават от витамините, които са органични съединения, необходими също в малки количества за поддържането на здравето, но са химически различни от минералите, които са неорганични. 

И микроелементите, и витамините са съществено важни за правилното функциониране на метаболитните пътища, поддържане на имунната система и защита на тялото от оксидативен стрес. Но всеки от тях има и специфични роли, които изпълнява, и те ще бъдат разгледани на следващите редове.

Манган

Манганът е важен микроелемент, участващ в синтезирането или активирането на много ензими. Той също така действа във вътреклетъчните дейности като кофактор на много ензими. Изследванията показват, че той също така помага за правилното регулиране на метаболизма на глюкозата и липидите при хората.

Манганът стимулира активирането на различни ензими, отговорни за метаболитните реакции. Това включва смилането и използването на протеини и аминокиселини и метаболизма на холестерола и въглехидратите.

Като един от най-важните елементи тук, той помага за производството на ензими, отговорни за метаболизма на протеини и мазнини. Освен това, манганът поддържа баланса на кръвната захар на имунната система, който участва в производството на клетъчна енергия и растежа на костите. 

Въпреки това, както дефицитът, така и прекомерната консумация могат да повлияят неблагоприятно на метаболизма, така че е от съществено значение този минерал да се поддържа в правилното количество в диетата. Препоръчителният хранителен прием (RDA) за възрастни над 19 години е 2,3 мг. на ден за мъже и 1,8 мг. за жени. За жени, които са бременни или кърмят, RDA е съответно 2,0 мг. и 2,6 мг./ден.

Цинк

Проучванията показват, че цинкът играе жизненоважна роля за правилното функциониране на метаболизма на липидите, и глюкозата и помага в механизма на инсулина. В допълнение, според няколко проучвания, тези цинкови добавки могат да подобрят кръвното налягане, глюкозата и серумните нива на липопротеините с ниска плътност.

Цинк-медиираната регулация на енергийния метаболизъм също може да бъде полезна за поддържане на ДНК защита и проследяване на ракови процеси. Този изключително важен микроелемент може значително да намали енергийния метаболизъм и по същество да възстанови нарушения енергиен метаболизъм на клетъчната физиология.

Дефицитът на цинк на свой ред нарушава функционирането на щитовидната жлеза, което води до по-бавен метаболизъм и затруднява изгарянето на мазнини. Освен това, цинкът и желязото си взаимодействат конкурентно по време, например, на окончателното усвояване, затова трябва да се приемат по препоръка на лекар с точни персонални инструкции.

Препоръчителната дневна доза за цинк варира в зависимост от фактори като възраст, пол и специфични здравословни състояния. За възрастни RDA за цинк обикновено е около 11 милиграма (мг.) на ден за мъже и 8 мг. на ден за жени.

Селен

Според изследванията, синтезът на селен се осъществява предимно от селенопротеини, които са ензими и протеини. Основната му роля е да подпомага синтеза на ДНК и да предпазва от много неблагоприятни фактори. Другата основна функция на селена включва генерирането на тиреоиден хормон, който помага в метаболизма на щитовидната жлеза.

Здравословните нива на хормони на щитовидната жлеза са от решаващо значение за нормалния растеж на индивида и здравословното регулиране на метаболизма. Човешко тяло, в което има хомеостаза, се нуждае от селен, за да секретира хормони на щитовидната жлеза, за да осигури имунитет и да насърчи редокс реакциите. Освен това селенът има потенциална полезна подкрепа при загуба на тегло. Според проучването селенът увеличава чистата телесна маса и е ефективен инструмент против затлъстяване.

Препоръчителният хранителен прием на селен варира в зависимост от фактори като възраст, пол и специфични здравословни състояния. За възрастни, общите препоръки за селен обикновено са около 55 микрограма (mcg) на ден.

Желязо 

Желязото е от съществено значение за образуването на хемоглобин, който пренася кислород в кръвта. Той също така играе роля в енергийния метаболизъм и производството на определени хормони и невротрансмитери. 

Желязото също участва в производството на миоглобин, протеин, открит в мускулните клетки, който помага за съхранението и транспортирането на кислород за мускулна контракция. Освен това желязото играе решаваща роля в енергийния метаболизъм, тъй като е компонент на ензимите, участващи в производството на аденозин трифосфат (АТФ), основната енергийна валута на клетките. 

Адекватният прием на желязо е жизненоважен за поддържане на цялостното здраве и благополучие, а дефицитът може да доведе до анемия, характеризираща се със симптоми като умора, слабост и нарушена когнитивна функция. 

Препоръчителният хранителен прием за желязо варира в зависимост от фактори като възраст, пол и специфични здравословни състояния. За възрастни RDA за желязо обикновено е около 8 милиграма (мг.) на ден за мъже и 18 мг. на ден за жени в детеродна възраст (19-50 години).

Мед

Медта е важна за образуването на червени кръвни клетки, съединителна тъкан и невротрансмитери. Освен това действа като антиоксидант и участва в енергийния метаболизъм.

Медта служи като кофактор за множество ензими, участващи в производството на енергия, метаболизма на желязото, образуването на съединителната тъкан и синтеза на невротрансмитери. Освен това медта играе решаваща роля за образуването на червени кръвни клетки и поддържането на здрава имунна система. 

Адекватният прием на мед е необходим за цялостното здраве и благополучие, а дефицитът може да доведе до редица симптоми, включително анемия, нарушена имунна функция и скелетни аномалии. 

Препоръчителната хранителна дневна доза за мед варира в зависимост от фактори като възраст, пол и специфични здравословни състояния. За възрастни, RDA за мед обикновено е около 900 микрограма (mcg) на ден.

Йод 

Йодът е необходим за производството на хормони на щитовидната жлеза, които регулират метаболизма и растежа. Адекватният прием на йод е от решаващо значение за функцията на щитовидната жлеза и цялостното здраве.

Щитовидната жлеза се нуждае от йод, за да произвежда хормони, които регулират метаболизма, растежа и развитието в цялото тяло, както и нормалната терморегулация. Адекватният прием на йод е особено важен по време на бременност и ранна детска възраст, тъй като хормоните на щитовидната жлеза са критични за развитието на мозъка на плода и бебето. 

Дефицитът на йод може да доведе до нарушения на щитовидната жлеза, включително хипотиреоидизъм и гуша, както и забавяне на развитието и когнитивно увреждане. Препоръчителният хранителен дневен прием (RDA) за йод варира в зависимост от фактори като възраст, пол и състояние като бременност. За възрастни RDA за йод обикновено е около 150 микрограма (mcg) на ден.

Хром 

Хромът е важен за функцията на инсулина и метаболизма на глюкозата. Той помага за регулиране на нивата на кръвната захар и може да играе роля в предотвратяването на инсулинова резистентност и диабет тип 2.

Като кофактор за инсулина, хромът спомага за повишаване на ефективността на хормона при транспортирането на глюкоза от кръвния поток в клетките, където може да се използва за енергия. Адекватният прием на хром е от решаващо значение за поддържане на нормални нива на кръвната захар и предотвратяване на инсулинова резистентност, състояние, свързано с диабет тип 2 и метаболитен синдром. 

Препоръчителната хранителна дневна доза за хром варира в зависимост от фактори като възраст, пол и специфични здравословни състояния. За възрастни, RDA за хром обикновено е около 35 микрограма (mcg) на ден за мъже и 25 микрограма на ден за жени.

Заключение

Индивиди със специфични здравословни проблеми или диетични ограничения, като хранителни непоносимости, алергии или други, е добре да направят консултация със здравен специалист за персонализирани препоръки относно приема на тези микроелементи. Техните нива могат да се тестват чрез подходящи диагностични инструменти, като Лабораторно изследване на токсични метали и микроелементи, който бива няколко различни вида тестуване на урина, фецес проба, кръв, слюнка, коса или нокти.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ