ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

8 начина да преборите хроничната умора

Чувствате се уморени, отпаднали и изнервени още от сутринта, изпитвате сънливост през деня, но не можете да заспите лесно през нощта? Подобни състояния се срещат все по-често през горещите летни месеци и обикновено се свързват със синдромът на хроничната умора, наричан също „синдромът на младите кариеристи“.

Симптомите на хроничната умора са признаци на много и различни състояние на дисбаланс в нашия организъм и начин на живот, така че изискват от нас да им обърнем достатъчно сериозно внимание и да променим своите ежедневни навици и диета, ако искаме да си върнем тонуса и доброто здраве.

Ето нашите 8 съвета да преборим хроничната умора:

1. Пийте достатъчно вода и течности.

Чувството на жажда е един от най-често срещаните симптоми на хроничната умора. В горещите дни обезводняването може да се окаже основната причина да намалим притока на кръв до основните органи и да нарушим функциите на организма ни. Необходимо е да изпиваме минимум 1,5 литра вода на ден, а в големите жеги дори много повече. Дали приемаме достатъчно вода можем да следим чрез урината си, която трябва да бъде прозрачна и светла, без да се притесняваме да ходим по малка нужда поне по 10 пъти на ден.

2. Приемайте достатъчно въглехидрати и фибри от сурови плодове и зеленчуци.

Въглехидратите, превръщайки се в глюкоза, са основното гориво за клетките в нашето тяло. Ако не приемаме достатъчно въглехидрати от сурови плодове и зеленчуци, няма да имаме достатъчно енергия и организма изпадане в състояние на умора и забавени функции. Храните, които ще ни дадат най-много енергия са сладките плодове като банани, пъпеши и фурми, докато богатите на мазнини и протеини храни трябва да се избягват от хора, страдащи от симптоми на хронична умора, особено през горещите месеци.

3. Проверете алкално-киселинния си баланс.

Промяната в алкално-киселинния баланс и особено окисляването в организма в следствие на стрес, недостатъчен сън и консумиране на алкохол, кафе и нездравословна храна може да бъде основна причина за появата на симптомите на хроничната умора. За да алкализирате организма си пийте вода с изцеден лимон на гладно и се опитайте да спазвате необходимия дневен прием от алкализиращи минерали и витамини чрез своята диета – магнезий, калий, калций, желязо, витамини A, C и D.

4. Тренирайте своето тяло.

Редовната физическа активност може да направи чудеса, подобрявайки обмяната на веществата и вдигайки вашето самочувствие. Отделяйте по 10-15 минути на ден в упражнения, най-добре на открито и сутрин, когато слънчевите лъчи са най-полезни.

5. Наспивайте се и избягвайте преумората.

Добрият сън е необходимо условие организма ни да се чувства отпочинал и да регенерира клетките. Не е толкова важно дали спите по 8 или повече часа, а да си създадете режим на лягане и ставане в едно и също време, избягвайте стоенето пред компютъра или телевизора преди лягане, както и яденето късно вечер.

6. Билколечение.

Билките са химичните лаборатории на природата и могат да направят тялото ни устойчиво срещу стреса и болестите. Билковите отвари и екстракти от някои растения ще стимулират нервната ни система и ще ни помогнат да се справим с умората, безсънието и депресията.

7. Занимавайте се с нещата, които обичате.

Може би най-добрият начин да избегнем стреса е да намираме достатъчно време да правим нещата, които обичаме. Дори и да трябва да вършите ежедневните скучни и неособено приятни дейности, които трябва да се свършат, недейте да се отказвате от нещата, които харесвате. Винаги си оставяйте възможност за тях и не отлагайте мечтаното пътуване, ходене на кино или забавления с приятели.

Освен физическите упражнения, е необходимо да тренираме и своя ум. Четенето на книги, решаването на математични и логически задачи, ребуси и кръстословици, играта на шах и интелектуалния труд могат да бъдат също толкова важни, колкото и тичането, карането на колело или времето във фитнеса. За да поддържаме баланса и да се справим с пролетната умора трябва да поддържаме във форма както физическото тяло, така и интелекта.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ