ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Acti Ester C - иновативна буферирана форма на Витамин С

Ролята на витамин С е  в подпомагането на имунната система и засилването на защитните функции на организма. Той е считан за антиоксидант и въздействието му като такъв върху човешкото тяло е детайлно проучван. В тази статия ще поговорим за приложението на антиоксидантите и важността на витамин С сред тях.

Антиоксиданти и свободни радикали

Макар да звучи леко носталгично, човешкото тяло старее с всеки изминал ден. Обикновените функции като хранене, дишане, храносмилане постоянно създават страничен продукт, наречен още - свободни радикали. Тези силно летливи молекули въздействат неблагоприятно на баланса в организма. Витамин С има функцията да предотвратява влиянието на свободните радикали върху тялото и да подсилва защитата срещу тях. За да се борим с прекомерното образуване на свободни радикали и произтичащите от тях щети, можем да увеличим приема на витамин С, както и на други антиоксиданти.

Свободните радикали са несдвоени електрони, които отнемат електроните от други молекули. По този начин те образуват нови радикали, на които също им трябва електрон, който взимат от съседни молекули и по този начин се получава верижна реакция и броят на свободните радикали в организма расте. Това е така наречения оксидативен стрес.

Свободните радикали се появяват по време на активни възпалителни процеси или инфекции в организма или чрез влияние от външни замърсители на околната среда като изпарения от автомобили и предприятия, цигарен дим, силни медикаменти и неправилно обработени храни. Свободните радикали са силно реактивни. Ако тези вещества не се контролират или се контролират недостатъчно в организма, може бързо да доведат до най-различни увреждания.

Въпреки че тялото създава някои от собствените си антиоксиданти, предназначени да се борят с количеството оксидативен стрес, в съвременния свят те не са достатъчни. В най-общия случай човек ежедневно е подложен на силен стрес, замърсяване на водата и въздуха, цигарен дим, дори и да става въпрос само за пасивно пушене, алкохол, нездравословна храна, радиация, прекомерно физическо и психическо натоварване. Нужна е допълнителна подкрепа и подсилване с добавяне на антиоксиданти към хранителния прием.

Ролята на витамин С

Витамин С, известен още като аскорбинова киселина, е открит през 20-те години на миналия век и се счита за ключът към предотвратяването на скорбут. Изследователите отбелязват, че когато хората не са имали достъп до плодове или зеленчуци за дълги периоди от време, те често са развивали скорбут - смъртоносна болест, характеризираща се с кървене на венците и лесно образуване на синини по кожата. Сега учените често напомнят, че ползите от витамин С са много по-големи от това. Той помага за поддържането на много структурни и функционални системи в тялото.

Изследванията показват, че витамин С е от съществено значение за растежа и за възстановяването на тъканите в цялото тяло. Този антиоксидант помага за заздравяването на рани и инфектирани участъци и за поддържането на здрави кости, зъби, кожа и хрущяли. Освен за борба със свободните радикали в тялото, витамин С помага за предотвратяване или забавяне на някои видове рак и сърдечно-съдови заболявания. Въпреки че може да не ви предпази от настинка, има някои доказателства, че високите дози витамин С могат да намалят продължителността на симптомите на вирусна инфекция с около два дни.

Източниците на витамин С са изобилни и надхвърлят все по-популярния портокал или портокалов сок. Много плодове и зеленчуци доставят този жизненоважен витамин. Всякакви видове цитрусови плодове, домати, картофи, ягоди, зелени и червени чушки, броколи, брюкселско зеле, киви и др. 

Можете да се насладите на някои от тези храни сурови или варени, но е важно да се отбележи, че плодовете и зеленчуците губят по-голямата си част на витамин С, когато се нагряват или съхраняват за дълги периоди от време. 

За да получите по-високи нива на витамини и минерали от храната, която приемате, се препоръчва да се консумира възможно най-скоро след пазаруване / бране. 

Също така е желателно, ако зеленчуците се готвят, то това да се случва основно на пара, за да се ограничи загубата на хранителни вещества.

Допълнителна доза витамин С

В тялото не се произвежда витамин С. Набавяме си го от храната. И докато до скоро се смяташе, че в нея има предостатъчно от този антиоксидант, то напоследък все по-често се препоръчва дневната препоръка да се увеличи, особено в региони, в които хората нямат достъп до разнообразие от плодове и зеленчуци. 

Тъй като този витамин е водоразтворим, това прави отделянето на излишъка, ако се създаде такъв, безпроблемен. Освен множеството ползи, които коментирахме по-рано, приемът на витамин С е от ключово значение и за усвояването на желязо в организма. Ако в менюто Ви вече присъстват бобови храни, спанак, киноа, добавяйте витамин С към тях за повече и по-дълготрайни ползи.

АКТИ ЕСТЕР Ц / ACTI ESTER C  помага на тялото да си набави необходимите количества витамин C по максимално ефективен начин. Предимствата на Acti Ester C са свързани с многократно по-добрата абсорбация и удължена бионаличност. Бионаличността се отнася за определено количество ненарушено вещество, което успява да достигне кръвообращението в пълната си форма, независимо от формата на прием. С неговата иновативна буферирана форма Акти Естер Ц снабдява тялото не само с витамин С, но и с неговите метаболити. По този начин ползите за организма са и терапевтични.

Важно е да се отбележи, че този продукт не причинява раздразнение на стомашната или чревна лигавица за разлика от други сходни продукти. Във всяка капсула Акти Естер С се съдържат естер С Калциев Аскорбат 500 мг., от който витамин С е цели 375 мг. Само за сравнение, препоръчителният дневен пример за този витамин на ден е 90 мг., но според много нови проучвания максималните ползи за тялото са при прием на 500 мг. дневно.

Витамин С е необходим на организма, за да синтезира колаген, L-карнитин и някои невротрансмитери. Освен това витамин С участва в протеиновия метаболизъм, който е основополагащ за скелетно-мускулната и сърдечно-съдовата система. 

В Акти Естер С ще откриете полезни свойства за защита от патогени като вируси, бактерии и паразити. Ще подкрепите ставите и костите за една по-устойчива опорно-двигателна система. Ще засилите производството на колаген и ще подобрите абсорбацията на желязо. Също така ще помогнете на тялото да понижи риска от сърдечни заболявания и да увеличи антиоксидантната защита. 

Акти Естер С е силно препоръчван на хора от различни рискови групи, застрашени от дефицит. Активни и пасивни пушачи, деца над 3-годишна възраст, които не консумират достатъчно плодове и зеленчуци. Хора с малсорбация или някои хронични заболявания могат да го приемат за оптимални нива на този важен имуноукрепващ витамин.

Използвани източници

  1. Chambial S, Dwivedi S, Shukla KK, John PJ, Sharma P. Vitamin C in disease prevention and cure: an overview. Indian J Clin Biochem. 2013 Oct;28(4):314-28. doi: 10.1007/s12291-013-0375-3. Epub 2013 Sep 1. PMID: 24426232; PMCID: PMC3783921.
  2. Lykkesfeldt J. On the effect of vitamin C intake on human health: How to (mis)interprete the clinical evidence. Redox Biol. 2020 Jul;34:101532. doi: 10.1016/j.redox.2020.101532. Epub 2020 May 23. PMID: 32535545; PMCID: PMC7296342.
  3. Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211. doi: 10.3390/nu9111211. PMID: 29099763; PMCID: PMC5707683.
  4. Lykkesfeldt J, Michels AJ, Frei B. Vitamin C. Adv Nutr. 2014 Jan 1;5(1):16-8. doi: 10.3945/an.113.005157. PMID: 24425716; PMCID: PMC3884093.
  5. Doseděl M, Jirkovský E, Macáková K, Krčmová LK, Javorská L, Pourová J, Mercolini L, Remião F, Nováková L, Mladěnka P, On Behalf Of The Oemonom. Vitamin C-Sources, Physiological Role, Kinetics, Deficiency, Use, Toxicity, and Determination. Nutrients. 2021 Feb 13;13(2):615. doi: 10.3390/nu13020615. PMID: 33668681; PMCID: PMC7918462.

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ