ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

АДЕК/ADEK - мултивитаминна формула с витамин А, D3, E и К2

В диетата на човека има четири мастноразтворими витамини: A, D, E и K. Те са от съществено значение за здравето и играят много важни роли в организма, свързани с имунната система, хормоналния баланс, костно-ставното здраве, антиоксидантната защита и още много важни аспекти на жизнеспособността ни. Недостигът им може да причини сериозни здравословни нарушения във всички органи и системи. Чрез диетата или хранителни добавки може да си осигурите необходимите количества от всеки от тях, като винаги на първо място е здравословната храна и хидратацията. Разбира се, предвид естеството на витамините (те са мастноразтворими), ще се усвоят най-добре, когато храната ви съдържа мазнини. 

За всички ползи и начини на действие на мастноразтворимите витамини ще разберете повече от новата ни статия, в която ви представяме и новата ни комплексна формула АДЕК. Изборът на буквите в името не е случаен! 

Мастноразтворими витамини - какво е тяхното значение за здравето

Витамините са основни хранителни вещества, от които тялото се нуждае в малки количества, за да функционира нормално. Витамините се делят на две категории: водоразтворими и мастноразтворими. Водоразтворимите витамини - С и витамините от В-комплекс - се разтварят във вода, преди тялото да може да ги усвои и използва по предназначение. Мастноразтворимите витамини - A, D, E и K - се разтварят в мазнините и могат да се съхраняват в черния дроб и мастната тъкан, докато станат необходими. 

Поради тяхната липофилна природа, мастноразтворимите витамини се усвояват през лимфната система (за разлика от тънките черва) и жлъчката е необходима за усвояването им. Болести, които нарушават усвояването на мазнините, могат да доведат до дефицит на тези витамини. За разлика от водоразтворимите витамини, които се нуждаят от редовна подмяна, мастноразтворимите витамини могат да се съхраняват в тялото за по-дълги периоди от време. Мастноразтворимите витамини са съхраняват например в черния дроб, мастната тъкан и скелетните мускули. 

Мастноразтворимите витамини имат множество функции в различни аспекти, като поддържане на костите здрави, подпомагане движението на мускулите и други, за които ще говорим на следващо място. При недостигът им могат да се развият сериозни здравословни нарушения в имунната защита, хормоналния фон, антиоксидантното действие на други витамини и дори възпалителни заболявания.

Недостиг на мастноразтворими витамини - как да го разпознаем

Витамин А

Макар и рядко срещан в развитите страни, дефицитът на витамин А е сериозен проблем за здравето в неиндустриализираните страни. Той е отговорен за над 500 000 случая на лезии на роговицата при деца годишно. В САЩ, например, дефицитът на витамин А най-често е резултат от синдроми на малабсорбция на мазнини, алкохолизъм или чернодробно заболяване. Усвояването на витамин А може също да бъде нарушено от дефицит на желязо, панкреатична недостатъчност и възпалително заболяване на червата. Поради ролята на витамин А в пролиферацията и диференциацията на Т-лимфоцитите, дефицитът също увеличава риска от инфекции, т.е. влияе негативно на имунната защита.

Препоръчителен дневен прием на витамин А: 

  • Мъже – 3000 IU (900 микрограма)
  • Жени – 2300 IU (700 микрограма).

Витамин D

Дефицитът на витамин D се превърна в глобален проблем със сериозни последици за здравето. Генерално рисковите фактори включват напреднала възраст, заседнал начин на живот, намалена бъбречна функция, тъмна кожа, намалено излагане на слънчева светлина и затлъстяване. 

Проявите на дефицит включват мускулни болки и слабост с болки в костите в гърба, крайниците и таза. При деца дефицитът на витамин D води до нарушена минерализация на хрущяла в растежните плочи, което води до рахит.  При възрастни хора ниските нива на витамин D водят до нарушена костна минерализация и поради това - до остеомалация. Препоръчителният дневен прием на витамин D e 600 IU (15 мкг) до 2000 IU (50 мкг) горна граница. 

Витамин Е

Дефицитът на витамин Е е рядко срещан, обикновено при хора с малабсорбция на мазнини и абеталипопротеинемия (недоимък на липопротеини) и хипобеталипопротеинемия (рядко генетично заболяване). Симптомите на дефицит включват атаксия на крайниците и ствола, хипорефлексия и други прояви. Препоръчителните дневни количества витамин Е са 22 IU/15мг от натурални източници, 33/15 мг IU от синтетично произведен продукт.

Витамин К

Дефицитът на витамин К е клинично значим поради разпространението му в различни популации. Рисковите фактори включват употребата на антибиотици, която пречи на производството на витамин К в червата, хранителен дефицит и прекомерен прием на витамини А и Е. Препоръчителният дневен прием за мъже е 120 микрограма, за жени – 90 мкг.

Съдържание на АДЕК/ADEK - 30 ml

Във формулата на АДЕК са включени най-важните мастноразтворими витамини под формата на витаминно масло, което има отлична усвояемост и е подходящо за употреба и от вегетарианци и вегани. 

Витамин А (ретинол) е изключително важен за поддържането на добро очно здраве. Той подпомага зрението в условия на по-слаба светлина и предпазва очите от често срещания проблем в днешно време - сухота. Освен всичко това, витамин А има доказани мощни антиоксиданти свойства, подсилва имунитета и има роля в поддържането на хормонален баланс. Знаехте ли също, че витамин А е жизненоважен за растежа на косата? Недостигът му води до алопеция или загуба на коса.

Витамин Д3 (като холекалциферол) изпълнява важни функции в организма, например регулира циркулиращите нива на калций и фосфор, които са най-важните минерали за растежа и поддържането на костите. Той насърчава усвояването на тези минерали от храната, която ядете. Слънчевият витамин е и стероиден хормон, който много хора не си набавят и е необходимо да се приема допълнително от източници като храни и хранителни добавки.

Витамин Е е мощен антиоксидант, който има анти-ейдж действие и подпомага здравето на кожата. Ценният нутриент предпазва мастните киселини в клетъчните мембрани от свободните радикали. Действието му се подобрява от други хранителни вещества, като витамин С, витамин В3 и селен.

Витамин К2 (като менахинон – 7) - този витамин има ключова роля в кръвосъсирването. Без този основен витамин има по-висок риск от прекомерно кървене. Тази разновидност на витамин К се намира в храни от животински произход и ферментирали соеви продукти, като наттó. 

Витамините са жизненоважни нискомолекулни органични вещества, които не могат да се синтезират ендогенно или са в недостатъчни количества в човешкия организъм. Затова за оптимално здраве се уверете, че получавате всички мастноразтворими витамини в достатъчни количества чрез разнообразна диета и с помощта на суплемент. С една комплексна формула като АДЕК/ADEK осигурявате допълнителни количества от всички важни мастноразтворими витамини за себе си и за цялото семейство. Липсата на алергени като яйца, лактоза, глутен, соя, мляко, продукти от рибен и животински произход, прави АДЕК много подходящ и за хората, предпочитащи растителна диета. 

Използвани ресурси

  1. Reddy P, Jialal I. Biochemistry, Fat Soluble Vitamins. [Updated 2021 Sep 20]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534869/ 
  2. Metabolic Roles of Fat-Soluble Vitamins D, E, and K R H Wasserman, and, and A N Taylor Annual Review of Biochemistry 1972 41:1, 179-202 https://www.annualreviews.org/doi/abs/10.1146/annurev.bi.41.070172.001143?journalCode=biochem 
  3. National Research Council (US) Committee on Diet and Health. Diet and Health: Implications for Reducing Chronic Disease Risk. Washington (DC): National Academies Press (US); 1989. 11, Fat-Soluble Vitamins. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK218749 
  4. Albahrani, A. A., & Greaves, R. F. (2016). Fat-Soluble Vitamins: Clinical Indications and Current Challenges for Chromatographic Measurement. The Clinical biochemist. Reviews, 37(1), 27–47. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27057076/ 
  5. Siener, R., Machaka, I., Alteheld, B., Bitterlich, N., & Metzner, C. (2020). Effect of Fat-Soluble Vitamins A, D, E and K on Vitamin Status and Metabolic Profile in Patients with Fat Malabsorption with and without Urolithiasis. Nutrients, 12(10), 3110. https://doi.org/10.3390/nu12103110 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33053816/ 
  6. Kono, N., & Arai, H. (2015). Intracellular transport of fat-soluble vitamins A and E. Traffic (Copenhagen, Denmark), 16(1), 19–34. https://doi.org/10.1111/tra.12231 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25262571/ Свързани продукти

58.60 лв

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ