ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Адекватна помощ при алергии и сенна хрема

При смяната на сезоните много от нас се борят с неприятните и мъчителни симптоми на алергиите. Според Световната организация по алергии (WAO) алергичният ринит засяга между 10% и 30% от световното население. Тази оценка взема предвид както сезонните, така и целогодишните алергии, като статистиката варира според климата и други условия във всяка страна.

В специална статия по темата ще разгледаме какво представляват сезонните алергии, кои са най-често срещаните алергени, които ги предизвикват, има ли ефективни стратегии за управление и облекчаване на симптомите. 

Независимо дали самите вие имате някаква алергия или искате да помогнете на някой друг да намери облекчение, това ръководство ще ви предостави знанията и инструментите, за да победите сезонните алергии поне за кратко. 

Какво представляват сезонните алергии?

Сезонните алергии, известни още като сенна хрема или алергичен ринит, се появяват, когато имунната система реагира прекомерно на определени вещества, присъстващи в околната среда. Тези вещества, наречени алергени, могат да присъстват в изобилие през определени сезони, с по-висока концентрация в месеците от май до септември и дори октомври. 

Най-честите сезонни алергени включват:

 • Прашец от дървета, треви и плевели
 • Спори на мухъл
 • Прахови акари
 • Пърхот на домашни любимци

Симптоми на сезонни алергии

Сезонните алергии могат да причинят редица неприятни симптоми. Важно е да можете да разпознаете тези симптоми, за да потърсите подходящо лечение или поне облекчение, тъй като симптомите на алергичен ринит могат да повлияят силно негативно на обикновени ежедневни дейности, включително работа и шофиране. 

Обикновено симптомите на сезонните алергии са следните:

 • Кихане
 • Хрема или запушен нос
 • Сърбящи или сълзящи очи
 • Кашлица
 • Умора
 • Главоболие
 • Раздразнено гърло или синуси

Хората, които са имунологично чувствителни към повишеното количество алергени във въздуха, показват доста постоянни симптоми като изброените, но не само. Умората също е често срещана реакция, тъй като имунната активация е енергийно зависим процес и свързаните с това нарушени модели на сън предотвратяват правилното възстановяване. Така се нарушава целият цикъл на сън-събуждане и пълноценната почивка на организма в най-изтощителните за организма месеци, когато температурите са най-високи, рискът от дехидратация се повишава, както и от загуба на електролити.

Настроението, околната среда и сезонните алергии

Скорошна поредица от експерименти показва, че има компонент от поведението или по-скоро, от психологическото състояние на човека, свързан със сезонните и целогодишните алергии. Задействането на свързаните имунни химикали изглежда е свързано с повишаване на тревожността и депресията, което обуславя други въпроси за здравето извън тези, които могат да бъдат свързани с изброените симптоми. 

Все по-широк набор от данни вече свързва алергените и разстройствата на настроението. Основният механизъм се крие в производството на защитни и възпалителни имунни химикали в различните дихателни пътища на тялото, преди да предизвика реакции в мозъчните тъкани. Възпалителните цитокини са свързани с почти всички незаразни заболявания, тъй като те са прогресивни, а не просто реагират, с което имаме предвид, че типичният възпалителен защитен отговор е краткотрайно освобождаване и последващо потискане. При хронични състояния цитокините стават дисбалансирани и въздействието им мигрира от тъкан в тъкан. 

Други фактори, които очевидно влияят за развитието на алергиите, са сезоните, които благоприятстват освобождаването на алергени. Това е свързано и с изменението на климата. Понастоящем приблизително една четвърт от хората в развитите страни са засегнати от алергични заболявания и се очаква този брой да се увеличи с изменението на климата. Доказано е, че температурата, валежите и други променливи на изменението на климата косвено влияят върху алергиите и астмата чрез въздействието им върху разпространението на цветен прашец и плесени. Прашецът от дървета и треви, както и плевелите и спорите от плесента са добре познати източници на алергени. Промените в растителността, увеличените концентрации на полени/спори на плесени и удължените поленови сезони са свързани с изменението на климата, особено повишените нива на CO2. Проучванията показват, че растенията проявяват подобрена фотосинтеза и репродуктивни ефекти и произвеждат повече цветен прашец в отговор на високите атмосферни нива на въглероден диоксид (CO2).

Влияние на сезонните алергии върху здравето

Сезонните алергии могат да имат различни ефекти върху индивидите според тяхната възраст. Нека проучим как те могат да повлияят на здравето както на младите, така и на по-възрастните хора:

Ефектите върху младите хора обикновено са:

 • Нарушени модели на сън, водещи до умора и намалена работоспособност 
 • Възпрепятстване на физическите дейности и спорта, засягащи цялостното физическо състояние 
 • Хронична назална конгестия, която може да допринесе за инфекции на синусите

Ефектите върху възрастни хора може да бъдат:

 • Обостряне на съществуващи респираторни заболявания, като астма или хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
 • Повишен риск от синузит и свързаните с него усложнения
 • Намалено качество на живот поради неприятни симптоми и ограничени възможности за излизане на открито.

Диагностика на сезонни алергии

Ако подозирате, че имате сезонни алергии, важно е да се консултирате със здравен специалист за точна диагноза. Той ще ви назначи необходимите изследвания и тестове, които може да включват:

Медицинска история: Вашият лекар ще попита за точните симптоми, тяхната продължителност и потенциални ситуации, в които се появяват, за да оцени вероятността от сезонни алергии.

Физически преглед: Вашият лекар може да прегледа носа, гърлото и очите ви за признаци на алергични реакции.

Кожно тестуване за алергия и кръвен тест: Тестовете за алергия, като кожни тестове или кръвни тестове, могат да помогнат за определяне на специфични алергени, които предизвикват вашите симптоми.

Лечение на сезонни алергии

Модерната медицина предоставя различни възможности за лечение и ефективно управление на сезонните алергии, като  може да се съчетаят няколко подхода. Най-често препоръчваните методи включват:

Стратегии за избягване: Минимизиране излагането на алергени, като държите прозорците затворени, използвате пречиствател на въздуха и редовно почиствате жилищното пространство, дезинфекцирате повърхностите и въздуха.

Медикаменти: Антихистамините без рецепта, спрейовете за нос и капките за очи могат да облекчат симптомите. При тежки случаи може да са необходими лекарства с рецепта, които съдържат кортикостероиди.

Имунотерапия: Алергичните инжекции или сублингвалната имунотерапия могат да помогнат за десенсибилизиране на имунната ви система към специфични алергени, осигурявайки дългосрочно облекчение.

Хомеопатия: Може да се лекуват сезонни алергии с хомеопатия, естествена алтернативна медицинска система, която поддържа присъщия лечебен капацитет на тялото на фино ниво. Хомеопатията е евтин и достъпен метод, и когато се предписва според индивидуалните нужди от квалифициран хомеопат, може да бъде много ефективен.

Хомеопатия при алергии и сенна хрема

ALLIUM CEPA

Опитайте Allium cepa или просто лук, ако имат усилено отделяне на секрет от носа или ако очите ви текат; чувствате се по-зле от топли помещения и по-добре на открито. 

ARSENICUM ALBUM

Индикациите за употреба на ARSENICUM ALBUM включват запушване и обилна водниста секреция от носа; усещане за парене в очите, носа и/или гърлото; кихане при събуждане, често с гъделичкане в носа; безпокойство.

EUPHRASIA OFFICINALIS

Индикациите за употреба на очанка са съсредоточени в очите: обилно сълзене, което е остро и парещо; недразнещ секрет от носа. 

Примерни хомеопатични и натурални продукти в онлайн магазин Herbamedica, които може да ви помогнат при алергии и сенна хрема: 

 • Формасан капки: https://herbamedicabg.com/formasan-kapki-formasan-drops-30-ml 
 • Хистакел: https://herbamedicabg.com/histakel-histaquel-120-kaps 
 • Етерично масло от риган: https://herbamedicabg.com/eterichno-maslo-ot-rigan-10ml-oregano-essential-oil-10m 
 • Акти Цинк: https://herbamedicabg.com/akti-tsink-30-mg-acti-zink-30-mg-60-kapsuli 
 • Про10Биотикс: https://herbamedicabg.com/pro10biotiks-pro10biotics-30-kapsuli-500-mg 
 • Акти Кверцетин: https://herbamedicabg.com/akti-kvertsetin-acti-quercetin-60-caps 

Използвани ресурси

World Allergy Organization https://www.worldallergy.org/ 

Smith, J. D., et al. (2019). Seasonal allergens and their impact on health: A comprehensive review. Journal of Allergy and Immunology, 25(4), 567-582.

Johnson, R. M., et al. (2018). Diagnosis and management of seasonal allergies: Current guidelines and evidence-based approach. Allergy Today, 10(2), 156-172.

Williams, A. B., et al. (2017). Natural products for seasonal allergies: A systematic review of the literature. Journal of Natural Medicine, 22(3), 335-352.

Thompson, E. F., et al. (2019). Impact of seasonal allergies on quality of life: A longitudinal study. Annals of Allergy, Asthma & Immunology, 42(6), 789-802.

Brown, S. G., et al. (2020). The role of immunotherapy in the management of seasonal allergies: Current evidence and future directions. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 38(1), 45-62.Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ