ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Адренална умора и връзката с надбъбречните жлези

Като ключов елемент от ендокринната система, надбъбречните жлези са незаменими и често пренебрегвани. При прекалено голям и хроничен стрес, надбъбречните жлези са сред най-засегнатите от преживяното, също както и бъбреците. Не всеки е чувал за наименованието „адренална умора“, което иначе казано представлява изтощени надбъбречни жлези.

А защо се изтощават и какво ги изкарва извън строя?

Поток от енергия и възобновяване

Надбъбречните жлези са част от ендокринната система и участват в хормоналната регулация и производство. Те имат изключително важната роля да синтезират DHEA (стероиден хормон), адреналин, норадреналин и кортизол. Според влиянието на различни фактори има два варианта – или жлезите произвеждат повече от необходимите нива кортизол при стресови ситуации, или е налице понижена функция на жлезите и ниски нива на кортизол.

Във втория случай можем да говорим за адренална умора, която е състояние и съвкупност от симптоми от различен характер. Не е правилно да я определим като заболяване, тъй като няма доказана медицинска диагноза, но това не я прави несъществуваща.

Особено при жените, значението на надбъбречните жлези за здравето е първостепенно. Освен това, тези органи са в тясна взаимовръзка с друга ендокринна жлеза – щитовидната, както и с яйчниците. Затова при прием на кортикостероиди или други синтетични хормони е възможно да се дисбалансират нивата на другите хормони, ако има намален капацитет на който и да е от тези органи.

Вашите надбъбречни жлези произвеждат различни хормони, които са от съществено значение за живота ви. Медицинският термин надбъбречна недостатъчност (Адисонова болест) се отнася до недостатъчно производство на някои от тези хормони в резултат на друго заболяване. Обикновено първоизточникът е автоимунен процес.

Симптоми на адренална умора

Синдром на изтощени надбъбречни жлези се възприема като термин, прилаган към съвкупност от неспецифични симптоми, като болки в тялото, умора, нервност, нарушения на съня и проблеми с храносмилането.

Признаците и симптомите на адренална умора могат да бъдат:

  • Обща умора по различно време;
  • Болки в тялото;
  • Неочаквана загуба на тегло;
  • Ниско кръвно налягане;
  • Замаяност;
  • Загуба на коса и телесно окосмяване;
  • Нередовен менструален цикъл;
  • Хиперпигментация на кожата.

Адреналната умора може да бъде диагностицирана чрез кръвни изследвания и специални стимулационни тестове, които показват нарушени нива на надбъбречните хормони.

Поддръжниците на това състояние твърдят, че адреналната умора представлява лека форма на надбъбречна недостатъчност, причинена от хроничен стрес. Недоказаната теория за умората от надбъбречните жлези е, че те не са в състояние да се придържат към темпото на живот, което водим. В резултат на това те не могат да произвеждат достатъчно хормони, от които се нуждаете, за да се чувствате добре.

Съществуващите кръвни изследвания, според тази теория, не са достатъчно чувствителни, за да открият такъв незначителен спад в надбъбречната функция. Но тялото ви е вашият компас и ви го показва.

Едно от полезните изследвания при съмнения за адренална умора е това на кортизола. Тестването на нивата на кортитзола в слюнка ще даде информация за дейността на надбъбречните жлези в различните части на деня. Когато кортизолът не достига през ранната сутрин, това води до умора, а ако липсва надвечер ще страдате от нарушен сън.

Изход от порочния кръг на адреналната умора

Събуждате се и се чувствате ужасно изморени. Изпивате второто си кафе преди 12 часа и все така не идва тази внушителна енергия. Чувствате се като Атлас, но за разлика от него вие не можете да повдигнете дори чантите с покупки без да положите титанични усилия.

Когато всичко това се случва няма как да го игнорирате. Направите ли го, умората просто ще превземе живота ви и ще ви съсипе. Може да звучи леко драматично, но това е цялата истина. И е изцяло във ваши ръце да промените положението.

Мерки за преодоляване и живот без адренална умора

Най-важното нещо, с което да започнете, е премахване на източниците на стрес. Просто не трябва да има такива или поне да са сведени до минимум. Потърсете подкрепа от близък човек, ако преминавате през труден период. Опитайте се да разнообразите живота си със спорт, старо хоби, за което все нямате време, било то риболов, каране на колело или катерене на планини.

Потърсете възможности да правите повече от нещата, които ви харесват и ви изпълват с вдъхновение. Избягвайте напитки с кофеин  и алкохол, както и продукти с високо съдържание на захар. Те само ще превъзбудят още повече нервната ви система и надбъбречните жлези отново ще бъдат в неизгодно положение.

Всички рафинирани въглехидрати с висок гликемичен индекс трябва да се изключат от хранителния ви режим. Те се превръщат в глюкоза много бързо, а това води до рязко нарастване на кръвната захар.

С помощта на питателна и балансирана диета ще запазите имунната си система, хармония и цялостното здраве. Това включва редовен прием на пресни плодове и зеленчуци, нисък прием на лоши мазнини, захарни и преработени храни.

А сънят? Винаги ли крадете от него, за да наваксате с нещо друго? Трябва да спрете да го правите, защото такива важни органи като надбъбречните жлези може да пострадат сериозно поради липса на енергия.

Със сигурност могат да помогнат адаптогените, които работят изключително добре в полза на надбъбречните жлези, както и допринасят за по-ефективно справяне със стреса въобще. С тяхна помощ се коригират дисбаланси в организма, противодействат на вредите, причинени от стреса и насочват усилията към постигане на баланс.

Някои известни адаптогени са сибирски жен-шен, ашваганда, рейши, кордицепс, ши таке и женско биле.

С оглед на това, че преживяването на адренална умора може да е процес, а не еднократен случай, препоръчваме един холистичен подход към проблема. Установете причините за поява на стресови ситуации и изживявания. Тяхното преустановяване ще ви предпази не само от умора, а и от изхабени нерви, усилия и средства.

До голяма степен зависи от вас как направлявате живота си, защото преди нещо да се случи то се е зародило като идея в главата на един човек. Така че старайте се да бъдете позитивно настроени и да се справяте ефективно с проблемите, вместо да ги оставяте да се натрупват и да ви въвличат в стресови ситуации.

Бъдете благосклонни към своите надбъбречни жлези и не ги карайте да страдат от адренална умора. Те имат достатъчно различни задачи за вършене – също както и вие!

Бъдете здрави!

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ