ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Akkermansia muciniphila – пробиотик от ново поколение с много ползи

Храносмилателната система е една от най-значимите за правилните функции на цялото тяло, тъй като отговаря за разграждането на храната до хранителни вещества, които са от съществено значение за вашите жизненост и благосъстояние. Подхранвайки всяка клетка от човешкото тяло, тя го захранва с необходимата енергия през целия ден. 

Здравето на червата е от изключително значение за оптималната работа  на храносмилателната система, ето защо днес ще проследим какви са техните функции и как можете да ги подобрите, за да се радвате на безупречно здраве.

Какви са функциите на червата?

Като ключова част от стомашно-чревния тракт, червата са динамична екосистема, населена от трилиони микроорганизми, в това число бактерии, гъбички, вируси и други микроби. Тази чревна среда се нарича обикновено чревна микробиота или микробиом, и играе значима роля в поддържането на здравето и хомеостазата. 

В основата на здравето на червата стои балансът между полезни и вредни микроорганизми, които заедно оформят чревния микробиом. Наличието на полезни бактерии в червата спомага за ферментацията на диетичните фибри, производството на основни витамини и поддържането на имунната функция. В същото време, наличието на твърде много вредни микроорганизми може да наруши баланса и да причини възпаления, инфекции и заболявания от различен вид. 

Освен храносмилателните си функции, червата играят решаваща роля в комуникацията между мозъка и останалата част от тялото, образувайки двупосочен път, известен като оста черва-мозък. Тази мрежа от невронни, хормонални и имунни сигнални пътища позволява постоянна комуникация между червата и централната нервна система, влияейки върху настроението и поведението ви. Нарушенията в здравето на червата са свързани с редица неврологични и психиатрични разстройства, като депресия и тревожност.

Пробиотиците играят важна роля в здравето на червата и баланса на чревната микробиота, тъй като спомагат за постигане на хармонията между полезни и вредни микроорганизми. Сред изобилието от пробиотични бактерии, напоследък вниманието е насочено към един забележителен микроорганизъм с редица потенциални ползи за здравето - Akkermansia muciniphila.

Akkermansia muciniphila - пробиотикът на новото поколение

Akkermansia muciniphila е грам-отрицателна и анаеробна бактерия, микроорганизъм, считан за един от „пробиотиците от ново поколение“. Тази бактерия притежава антидиабетни, противовъзпалителни свойства, и е ефективна дори като средство против затлъстяване. 

Akkermansia muciniphila обитава лигавичния слой на чревната лигавица, особено на дебелото черво, и се смята за една от най-разпространените бактерии в чревната микробиота на човека. Когато Akkermansia muciniphila колонизира червата, неговите метаболити взаимодействат с чревната бариера, засягайки здравето на гостоприемника чрез укрепване на чревната бариера, регулиране на метаболитните функции на чревната и кръвоносната системи, и регулиране на функциите на имунната система.

Akkermansia muciniphila е специализиран в разграждането на муцина - сложен гликопротеин, който образува защитния слузен слой, покриващ чревния епител. Чрез разграждането на муцина, Akkermansia muciniphila помага за регулиране на дебелината и състава на слузестия слой, което е от съществено значение за защитата на чревния епител от патогени, токсини и други вредни вещества.

Кои са предимствата на Akkermansia muciniphila за здравето

Последни изследвания сочат, че Akkermansia muciniphila има редица ползи не само за здравето на червата, но и за целия организъм. Ето и част от тях.

Метаболитно здраве - Akkermansia muciniphila се свързва с подобрено метаболитно здраве и намалени рискови фактори за метаболитен синдром, като затлъстяване и инсулинова резистентност. 

Имунна функция - Akkermansia muciniphila има имуномодулиращи ефекти и може да повлияе на баланса на имунните отговори в червата. Доказано е, че насърчава производството на противовъзпалителни цитокини и регулаторни Т клетки, като същевременно инхибира производството на провъзпалителни цитокини. Тези имуномодулиращи свойства могат да помогнат за поддържане на чревната хомеостаза и защита срещу възпалителни заболявания на червата и други имуно-свързани разстройства.

Функция на чревната бариера - Akkermansia muciniphila допринася за поддържането на функцията на чревната бариера чрез насърчаване на целостта на лигавичния слой и укрепване на плътните връзки между епителните клетки. Това помага да се предотврати преместването на патогени и токсини от лумена на червата в кръвния поток, което може да предизвика възпаление и да допринесе за системни здравни проблеми.

Здраве на мозъка - освен всичко това, Akkermansia muciniphila има благоприятен ефект върху здравето на мозъка и когнитивната функция. Проучванията доказват, че хранителните добавки с Akkermansia muciniphila могат да подобрят когнитивната функция при невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

Акермансия на Хербамедика

Акермансия е пробиотична хранителна добавка, съдържаща над 1 милиард живи бактерии. Формулата на продукта включва Akkermansia Muciniphila - бактериален щам, който се препоръчва при различни здравословни състояния, като синдром на раздразненото черво, възпаление на чревната лигавица, пропускливост на червата, наднормено тегло, дисбактериоза, кожни заболявания, автоимунни заболявания, диабет тип 2 и метаболитен синдром. 

Хранителната добавка Акермансия е продукт, който не просто балансира локалната имунна система и метаболизма, но също така играе ключова роля в регулирането на теглото и нивата на глюкоза в кръвта. Една опаковка е достатъчна за един месец ежедневна употреба - препоръчителната дневна доза от продукта е една капсула дневно на празен стомах.

Ето и кои са част от предимствата на хранителната добавка Акермансия:

  • Поддържа целостта на чревната бариера и укрепва здравето на червата
  • Спомага за намаляване на тревожността и подобряване на психическото здраве
  • Поддържа стабилни нивата на кръвната захар и подобрява инсулиновата чувствителност
  • Насърчава метаболизма и благоприятства за управлението на теглото
  • Подобрява качеството на съня

Здравето на червата е от изключително значение за цялостното ви благосъстояние и бактерията Akkermansia muciniphila може значително да допринесе за техните правилни функции. Добавяйки хранителната добавка Akkermansia към ежедневните си здравословни навици може да ви помогне да подобрите здравето си и да се чувствате по-жизнени и спокойни.

Използвани източници

Jian H, Liu Y, Wang X, Dong X, Zou X. Akkermansia muciniphila as a Next-Generation Probiotic in Modulating Human Metabolic Homeostasis and Disease Progression: A Role Mediated by Gut-Liver-Brain Axes? Int J Mol Sci. 2023 Feb 15;24(4):3900. doi: 10.3390/ijms24043900. PMID: 36835309; PMCID: PMC9959343.

Si J, Kang H, You HJ, Ko G. Revisiting the role of Akkermansia muciniphila as a therapeutic bacterium. Gut Microbes. 2022 Jan-Dec;14(1):2078619. doi: 10.1080/19490976.2022.2078619. PMID: 35613313; PMCID: PMC9135416.

Geerlings SY, Kostopoulos I, de Vos WM, Belzer C. Akkermansia muciniphila in the Human Gastrointestinal Tract: When, Where, and How? Microorganisms. 2018 Jul 23;6(3):75. doi: 10.3390/microorganisms6030075. PMID: 30041463; PMCID: PMC6163243.

Kim JS, Kang SW, Lee JH, Park SH, Lee JS. The evolution and competitive strategies of Akkermansia muciniphila in gut. Gut Microbes. 2022 Jan-Dec;14(1):2025017. doi: 10.1080/19490976.2021.2025017. PMID: 35263215; PMCID: PMC8920140.

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ