ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Акти БХТ - източник на силния антиоксидант бутилхидрокситолуен

БХТ или бетилхидрокситолуенът е антиоксидант, създаден от човека първоначално заради спомагателната си роля в хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост, след което си проправя път и в продуктите за подкрепа на имунната система и в антиейджинг индустрията. Основната му функция е да противодейства окисляването и увреждането.

В продължение на десетилетия учените са изследвали предимствата на БХТ за предотвратяване или спиране на косопада, защита на здравето и организма, подобряване на стомашно-чревния баланс, състоянието на очите и намаляването на депресивните състояния и тези на тревожност.

Особено важно е да се наблегне на положителното влияние на БХТ върху херпес вирус, Епщайн-бар вирус и цитомегаловирус.

Свойства на БХТ

Бутилхидрокситолуен е антиоксидант, който започва засилено да се изследва в края на 40-те години на миналия век, а около 60-те започват да се задълбочават и разширяват знанията за неговото влияние върху човешкото тяло. В началото БХТ е бил използван само за консервиране на хранителни продукти и медицински изделия, но ето още какви свойства са открити междувременно.

Антиоксидантни свойства

Основното предимство на БХТ са неговите антиоксидантни свойства. Антиоксидантите предпазват клетките от увреждания, причинени от свободните радикали. Това са нестабилни молекули, водещи до оксидативен стрес в тялото. Този стрес е свързан с различни хронични заболявания, включително рак, сърдечни заболявания и Алцхаймер.

В съвременния свят сме ежедневно заобиколени от източници на токсини, които не се забелязват с просто око. Храните, които се продават по веригите магазини най-често са обработени с химикали, за да издържат по-дълго време свежи. Въздухът в градовете обикновено е с по-високи нива на замърсяване от препоръчителното за ежедневна околна среда. Изпаренията от нарастващия брой автомобили и предприятия оставят своя отпечатък и за съжаление нарушават баланса на въздуха, който дишаме постоянно. Макар и незабележимо, това влияние е неблагоприятно за човешкия организъм в дългосрочен план и е важно да добавяме антиоксиданти към дневното си меню, било то през чиста и биологично отглеждана храна или специално подбрани хранителни добавки.

Бутилхидрокситолуенът е мастноразтворимо органично съединение и е изключително мощен антиоксидант. Има сходни свойства с тези на витамин Е, но е много по-устойчив и ефективен.  БХТ притежава качеството да повиши нивата на глутатион в черния дроб чрез подобряване активността на ензимите, участващи в производството на въпросният антиоксидант, който е и най-мощният в човешкото тяло.

Противовъзпалителни и антивирусни свойства

Възпалението е естествена реакция на тялото към нараняване или инфекция. Ако те са повърхностни и тялото може да се справи с тях по естествен път, то най-често нараненто или инфектирано място се подува и зачервява, защото имунната система изпраща кръв, течности и важни за лечението и възстановяването клетки, с които се извършва целия процес.

Хроничното възпаление обаче е свързано с редица заболявания, включително артрит, диабет и кожни заболявания. В тези случаи на организма трябва да се предоставят помощни вещества за справяне с възпаленията, които нелекувани могат да държат тялото в киселинност, която от своя страна също е вредна за здравето, ако е ежедневие. Всяко дълготрайно или хронично възпаление е още едно затруднение, което имунната защита трябва да преодолява ежедневно.

Бутилхидрокситолуен е ефективен срещу редица вируси, включително вирус на херпес симплекс, грипен вирус и ХИВ. Смята се, че БХТ разрушава липидната обвивка около много вируси като им пречи да заразят повече клетки. Освен това е доказано, че БХТ е ефективен срещу редица бактерии, включително Salmonella и Staphylococcus aureus. БХТ успешно се бори и с гъбични инфекции като Candida albicans.

Как всъщност работи бутилхидрокситолуен?

БХТ повишава производството на бели кръвни телца, които играят ключова роля в защитата на тялото срещу образуване на ракови клетки, както и срещу растежа и разпространението на вирусни и бактериални инфекции. БХТ увеличава производството на интерферон. Това е протеин, който помага на тялото да се бори с инфекциите и по този начин подпомага оздравителния процес.

Кожа, коса и антиейджинг

БХТ се влага в кремове за локална употреба и анти-ейдж лосиони. Един от доказаните ефекти на БХТ е в това да предотвратява разграждането на колагена, който е важен за поддържането на еластичността на кожата. Също така този антиоксидант се използва и за предпазване на кожата от ултравиолетовите лъчи, които от своя страна могат да доведат до преждевременно стареене и рак на кожата.

БХТ е ефективен и в грижата за косата. Той стимулира растежа чрез увеличаване на притока на кръв към скалпа и насърчаване на растежа на космените фоликули. В допълнение към растежа БХТ инхибира превръщането на тестостерона в дихидротестостерон (DHT), който е хормон, отговорен за засилване на косопада.

Допълнителна подкрепа за здравето на очите

С напредване на възрастта телата ни претърпяват промени, които могат да допринесат за свързани с възрастта заболявания и увреждания, включително оксидативно увреждане, митохондриална дисфункция и клетъчно стареене, намалено зрение. БХТ може да противодейства стареенето на клетките. Някои от предимствата на този антиоксидант включват и подобряването на когнитивните функции, работата на бъбреците, слуха, здравето на костите.

БХТ защитава ретината от оксидативно увреждане и намалява риска от свързана с възрастта макулна дегенерация (AMD), която е водеща причина за слепота при възрастни хора.

Невропротективни свойства и сърдечно-съдова защита

БХТ е особено полезен за предпазване на нервните клетки от увреждане. Това може да допринесе за борбата с неврологични заболявания като Паркинсон и Алцхаймер.

БХТ служи за намаляване на холестерола, който е основен рисков фактор за сърдечни заболявания. Освен това този антиоксидант предотвратява възпалението в кръвоносните съдове и подобрява притока на кръв. Това само по себе си намалява риска от инфаркт и инсулт.

Антиалергични свойства и подкрепа за стомашно-чревното здраве

БХТ набира все повече популярност в симптоматичното лечение на алергии като кихане, сърбеж и възпаление. Действието на БХТ е в блокиране на освобождаването на хистамин, който е химикалът, прчиняващ алергични реакции.

Освен това бутилхидрокситолуенът намалява възпалението в червата и подобрява целостта на чревната бариера. БХТ има защитен ефект в лечението на улцерозен колит - вид възпалително заболяване на червата. Можете да се доверите на АКТИ БХТ / ACTI BHT КАПСУЛИ от Herbamedica, за да подкрепите тялото си в борбата срещу токсините, вирусите и бактериите, както и за да намалите негативното влияние на оксидативния стрес върху цялостното Ви здравословно състояние.

Използвани източници

  1. Adefegha SA, Okeke BM, Oboh G. Antioxidant properties of eugenol, butylated hydroxylanisole, and butylated hydroxyl toluene with key biomolecules relevant to Alzheimer's diseases-In vitro. J Food Biochem. 2021 Mar;45(3):e13276. doi: 10.1111/jfbc.13276. Epub 2020 May 26. PMID: 32458455.
  2. Chiang YF, Chen HY, Ali M, Shieh TM, Huang YJ, Wang KL, Chang HY, Huang TC, Hong YH, Hsia SM. The Role of Cell Proliferation and Extracellular Matrix Accumulation Induced by Food Additive Butylated Hydroxytoluene in Uterine Leiomyoma. Nutrients. 2021 Aug 31;13(9):3074. doi: 10.3390/nu13093074. PMID: 34578952; PMCID: PMC8468901.
  3. Huo Y, Zhu H, He X. Study of Butylated Hydroxytoluene Inhibiting the Coal Oxidation at Low Temperature: Combining Experiments and Quantum Chemical Calculations. ACS Omega. 2022 May 24;7(22):18552-18568. doi: 10.1021/acsomega.2c01229. PMID: 35694513; PMCID: PMC9178607.
  4. Metherel AH, Hogg RC, Buzikievich LM, Stark KD. Butylated hydroxytoluene can protect polyunsaturated fatty acids in dried blood spots from degradation for up to 8 weeks at room temperature. Lipids Health Dis. 2013 Feb 20;12:22. doi: 10.1186/1476-511X-12-22. PMID: 23425563; PMCID: PMC3599643. 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ