ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Акти Босвелия – източник на екстракт от Босвелия Серата с множество ползи

В областта на природните лекарства съществуват множество средства, които могат да ни помогнат в битката с високото кръвно налягане, затлъстяването и дори рака. Едно от тези средства е мощното растение, известно като Boswellia Serrata. Историята му е дълбоко вкоренена в древните традиции, а потенциалът му за подобряване на благосъстоянието е подкрепен от задълбочени изследвания. Днес ще изследваме биоактивните компоненти на това растение и ще анализираме неговите забележителни ползи за здравето, както и източниците му. 

Какво е Boswellia Serrata (Босвелия)?

Boswellia Serrata, известен също като индийски тамян, е екстракт от смола, извлечен от дървото Boswellia, което се среща предимно в сухите райони на Индия, Северна Африка и Близкия изток. Тази смола има богата история в традиционната медицина, особено в Аюрведа, където се използва от векове за справяне с широк спектър от здравословни проблеми. Терапевтичният потенциал на Boswellia се крие в способността ѝ да намалява възпалението, което я прави ценно противовъзпалително средство при различни заболявания.

Ключови компоненти на Босвелия

Активните съединения, открити в Boswellia Serrata, се наричат най-общо босвелиеви киселини. Тези съединения са отговорни за противовъзпалителните и лечебни свойства на смолата. Те действат чрез инхибиране производството на провъзпалителни ензими, които допринасят за болка и подуване в тялото. 

Следните няколко вида босвелична киселина влизат в състава на Boswellia Serrata:

 • AKBA (ацетил-11-кето-β-босвелиева киселина): AKBA е една от най-мощните босвелиеви киселини и е известна поради своите противовъзпалителни свойства. Тя действа чрез инхибиране на ензима 5-липоксигеназа, ключов във възпалителния отговор на организма. Като блокира този ензим, AKBA помага за намаляване на възпалението, което може да бъде от особена полза при възпалителни състояния, като артрит и възпалителни заболявания на червата.
 • KBA (кето-β-босвелиева киселина): KBA е друга основна босвелиева киселина с противовъзпалителни свойства. Тя функционира чрез модулиране на имунния отговор на организма, по-специално чрез инхибиране на провъзпалителните цитокини. Това действие помага за намаляване на симптомите на възпалителни състояния и поддържа цялостния баланс на имунната система.
 • β-босвелиева киселина: Този тип босвелиева киселина допринася за противовъзпалителните и аналгетичните (болкоуспокояващи) ефекти на смолата. Тя действа чрез инхибиране на ензим, наречен еластаза, който участва в тъканното увреждане и възпаление.
 • α-Босвелиева киселина: α-Босвелиевата киселина е известна с потенциала си при справяне с възпалителни и автоимунни заболявания. Тя действа чрез намаляване производството на възпалителни медиатори, което може да помогне за облекчаване на различни възпалителни състояния.

Добивът на Босвелия е екологичен и устойчив

Един от ключовите аспекти, които открояват Босвелия от други  природни средства, е нейният източник. Босвелия се извлича директно от смолата на дървото Boswellia, което я прави чисто и естествено решение при различни здравословни проблеми. От тук произлизат и много предимства:

1. Минимални странични ефекти: Boswellia Serrata обикновено се понася добре, с минимални странични ефекти, когато се консумира според указанията. Това е в рязък контраст с много синтетични лекарства, които могат да причинят широк спектър от неблагоприятни ефекти.

2. Намалена токсичност: Естественият източник значително намалява риска от токсични добавки или замърсители, често срещани в синтетичните лекарства. 

3. Устойчив и екологичен: Събирането на смола от босвелия е устойчива практика, която не вреди на дърветата. Смолата се събира внимателно, за да се осигури непрекъснат растеж и благосъстояние на дървесните популации на Босвелия.

Ползи за здравето осигурени от Босвелия

Boswellia Serrata предлага широк спектър от ползи за здравето, което го прави универсален лек за различни състояния. Ето някои от основните положителни ефекти върху здравето, свързани с Boswellia:

 • Противовъзпалителен и аналгетичен ефект: Противовъзпалителните свойства на Босвелия са особено ценни за хора със заболявания като остеоартрит, ревматоиден артрит и възпалителни заболявания на червата. Може да помогне за намаляване на болката, сковаността и подуването, подобрявайки цялостната мобилност и комфорт.
 • Респираторно здраве: Противовъзпалителните и бронходилататорните свойства на Boswellia я правят популярно природно средство за респираторни заболявания като астма и бронхит, помагайки за облекчаване на симптомите и подобряване на белодробната функция.
 • Храносмилателно здраве: Boswellia Serrata може да поддържа здравето на храносмилането чрез намаляване на възпалението в стомашно-чревния тракт, като потенциално предлага облекчение на хора със заболявания като болестта на Крон и улцерозен колит.
 • Грижа за кожата: Формулите за локално приложение на Boswellia са били използвани за лечение на редица кожни заболявания, от акне до екзема, благодарение на нейните противовъзпалителни и заздравяващи рани свойства. 

Босвелия в традиционните медицински системи на няколко страни

В аюрведическата медицина Boswellia Serrata често се нарича 'Shallaki'. Тя се използва от векове за справяне с различни здравословни проблеми, особено ставни и възпалителни състояния. Интересно е това, че практикуващите аюрведа не само използват Boswellia заради нейните ползи за физическото здраве, но също така признават потенциала ѝ да поддържа емоционално и духовно благополучие. 

В Аюрведа се смята, че смолата от босвелия има успокояващ ефект върху ума и спомага за балансирането на дошите на тялото, като допринася за цялостното усещане за вътрешен мир и хармония. Този холистичен подход към благосъстоянието отразява дълбоко вкоренената връзка между физическото здраве и психическото здраве в традиционните лечебни системи.

В китайската традиционна медицина Boswellia е известна като 'Ru Xiang'. Точно както в Аюрведа, тя има богата история на употреба при справяне с различни здравословни проблеми, особено болка и възпаление. Забележителното е, че в китайската традиционна медицина тя често се комбинира с други естествени съставки за създаване на мощни билкови формули. Тези формулировки са предназначени не само да се справят със специфични здравословни проблеми, но и да хармонизират жизнената енергия на тялото, или 'Qi'. Този холистичен подход подчертава взаимосвързаността на различните телесни системи и тяхното влияние върху цялостното здраве и жизненост, отразени в TCM (Traditional Chinese medicine).

Как да изберете продукт с Босвелия 

Ако искате да включите Boswellia Serrata към ежедневния си режим и да си осигурите нейните ползи, потърсете следните качества в продукта:

 1. Чистота: Уверете се, че продуктът е произведен от естествена, висококачествена смола от босвелия без добавени подобрители или изкуствени съставки.
 2. Стандартизация: Потърсете продукти, които определят процента на босвелиевата киселина, която съдържат, тъй като това е добър показател за ефективност. В Акти Босвелия има посочена тази информация - 85% босвелична киселина, а единственото помощно вещество е магнезиев стеарат.
 3. Репутация на производителя: Изберете доказана марка на производител, каквато е Хербамедика - 20 години традиции в производството на натурални хранителни добавки и билкови продукти.

Източници 

Siddiqui MZ. Boswellia serrata, a potential antiinflammatory agent: an overview. Indian J Pharm Sci. 2011 May;73(3):255-61. doi: 10.4103/0250-474X.93507. PMID: 22457547; PMCID: PMC3309643.

Yu G, Xiang W, Zhang T, Zeng L, Yang K, Li J. Effectiveness of Boswellia and Boswellia extract for osteoarthritis patients: a systematic review and meta-analysis. BMC Complement Med Ther. 2020 Jul 17;20(1):225. doi: 10.1186/s12906-020-02985-6. PMID: 32680575; PMCID: PMC7368679.

Roy NK, Parama D, Banik K, Bordoloi D, Devi AK, Thakur KK, Padmavathi G, Shakibaei M, Fan L, Sethi G, Kunnumakkara AB. An Update on Pharmacological Potential of Boswellic Acids against Chronic Diseases. Int J Mol Sci. 2019 Aug 22;20(17):4101. doi: 10.3390/ijms20174101. PMID: 31443458; PMCID: PMC6747466. 

Suther C, Daddi L, Bokoliya S, Panier H, Liu Z, Lin Q, Han Y, Chen K, Moore MD, Zhou Y. Dietary Boswellia serrata Acid Alters the Gut Microbiome and Blood Metabolites in Experimental Models. Nutrients. 2022 Feb 15;14(4):814. doi: 10.3390/nu14040814. PMID: 35215464; PMCID: PMC8877038.

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ