ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Акти Босвелия - свойства и ползи за здравето

Босвелия, позната още като индийски тамян, е вид смола, която още от древни времена се използва като билково лекарство в традиционната медицина. Макар и не толкова позната у нас, босвелията е широко приложима в Аюрведа и има голяма популярност из Близкия изток.

Смолата се извлича от дървото Boswellia serrata и притежава богати противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които носят редица ползи на целия организъм и допринасят за доброто ни здраве. Днес ще разгледаме какви са предимствата на тази така полезна съставка и как да я набавите на организма си.

При какви състояния помага Босвелия?

Индийският тамян от векове се използва в Индия за лечение на състояния като остеоартрит и астма. Екстрактът от босвелия съдържа съединения, наречени босвелични киселини, които имат мощни противовъзпалителни свойства върху организма. Нека видим какво действие има босвелията като хранителна добавка върху здравето ни.

Противовъзпалителните свойства на босвелията

Вече споменахме, че босвелията е най-популярна със своите свойства срещу възпалителните процеси в тялото, но по какъв начин се изразяват те? Босвелията облекчава симптомите на артрит и дискомфорта и болките в ставите. Известно е също, че се отразява добре на функциите на червата и храносмилателната система.

Босвелия за здрави кости и стави 

Нека обърнем повече внимание на ползите на босвелията за здравето на опорно-двигателната ни система. Остеоартритът е заболяване, което се характеризира с разрушаване на хрущялната тъкан, отговаряща за здравето и правилната функция на ставите. Редица изследвания доказват, че приемът на добавки с високо съдържание на индийски тамян помагат за успокояване на възпалителните процеси, един симптом на заболяването. 

Босвелията намалява болката и подуването на ставите и има свойството да подобри тяхната подвижност и качеството на живот на хората, страдащи от подобни заболявания на опорно-двигателния апарат. 

Ролята на босвелия в респираторното здраве

Вероятно вече се убедихте в положителните свойства на тази индийска смола, но нека Ви изненадаме - ползите от босвелията не приключват тук. Тя играе важна роля и в благосъстоянието на дихателните пътища.

Противовъзпалителните свойства на босвелията облекчават симптомите, които възникват при респираторни заболявания, като астма и бронхит, и спомагат за освобождаването на дихателните пътища.

Как действа босвелията на храносмилането?

Мощните противовъзпалителни свойства на индийския тамян допринасят и за здравето на храносмилателната система. Те спомагат за облекчаване симптомите на стомашен дискомфорт, като болки, подуване, диария и раздразнения на чревната лигавица. Известно е също, че босвелията помага за намаляване възпалението на червата при заболявания като улцерозен колит и болест на Крон. 

При последното състояние, известно лекарство за облекчаване на симптомите на болестта, е мезалазинът. Изследвания върху пациенти с болестта на Крон сочат, че приемът на босвелия носи същите ползи при справяне със заболяването и в същото време е по-щадящ за организма от популярното лекарство. 

Индийският тамян се е представил чудесно и в друго изследване, този път при улцерозен колит. В сравнение с основния медикамент при това състояние - сулфасалазин, босвелията се е отразила по-добре на общото здраве на пациентите, а процентът на излекувани в двете групи, приемали съответно двата медикамента, отново е в полза на индийската смола. Сходни са резултатите при сравнението на босвелията с медикамента сулфасалазин и при пациенти, страдащи от колит. 

Антиоксидантните ефекти на босвелия 

В допълнение към противовъзпалителните си свойства, босвелията има и антиоксидантен ефект. Антиоксидантите са известни с това, че защитават тялото от оксидативен стрес и свободни радикали, които могат да доведат до различни хронични заболявания и преждевременно стареене на клетките. Тези свойства на смолата допринасят за цялостното здраве на организма и да поддържат естествените защитни механизми на тялото.

Как да изберете правилната хранителна добавка с босвелия?

Когато избирате хранителна добавка, която да включите в своето ежедневие, на първо място е важно да се доверите на висококачествен продукт. По отношение на босвелията, за да изпитате максималния ефект от приема на така полезната съставка, препоръчваме да изберете продукт с високо наличие на босвелични киселини. Такъв продукт са капсулите Акти Босвелия на Herbamedica.

Акти Босвелия - точния избор за Вашето здраве

Хранителната добавка Акти Босвелия на Herbamedica е натурален продукт, извлечен от дървото Boswellia serrata, и съдържа 85% босвелични киселини, които спомагат за облекчаване на възпалителните процеси в цялото тяло.

Две капсули дневно от тази хранителна добавка Ви осигуряват облекчаване на симптомите на възпалителни заболявания като артрит и ревматизъм, и проблеми с храносмилателната система като болест на Крон и колит. Продуктът е подходящ за вегани и хора с непоносимост към глутен и лактоза.

Със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, босвелията предлага редица ползи за организма. С избора си на точната хранителна добавка, съдържаща ценната смола, можете да водите спокоен и нормален живот, наслаждавайки се на здравето си.

Използвани източници

  1. Haroyan A, Mukuchyan V, Mkrtchyan N, Minasyan N, Gasparyan S, Sargsyan A, Narimanyan M, Hovhannisyan A. Efficacy and safety of curcumin and its combination with boswellic acid in osteoarthritis: a comparative, randomized, double-blind, placebo-controlled study. BMC Complement Altern Med. 2018 Jan 9;18(1):7. doi: 10.1186/s12906-017-2062-z. PMID: 29316908; PMCID: PMC5761198.
  2. Majeed M, Majeed S, Narayanan NK, Nagabhushanam K. A pilot, randomized, double-blind, placebo-controlled trial to assess the safety and efficacy of a novel Boswellia serrata extract in the management of osteoarthritis of the knee. Phytother Res. 2019 May;33(5):1457-1468. doi: 10.1002/ptr.6338. Epub 2019 Mar 6. PMID: 30838706; PMCID: PMC6681146.
  3. Ammon HP. Modulation of the immune system by Boswellia serrata extracts and boswellic acids. Phytomedicine. 2010 Sep;17(11):862-7. doi: 10.1016/j.phymed.2010.03.003. Epub 2010 Aug 8. Erratum in: Phytomedicine. 2011 Feb 15;18(4):334. PMID: 20696559.
  4. LiverTox: Clinical and Research Information on Drug-Induced Liver Injury [Internet]. Bethesda (MD): National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases; 2012-. Boswellia Serrata. [Updated 2020 Nov 4]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563692/

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ