ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Акти Ликорис - Женско биле - против възпаления и стомашен дискомфорт

Женското биле е лек познат на човечеството от векове. Откриваме го къде ли не - под формата на разхладителна напитка, чайове, като добавка в редица храни и дори като ароматизатор за тютюн. Билката има потенциала да спомогне за благоприятния изход от редица заболявания, които са проследявани в продължение на години. Особено полезна е за всеки, който среща проблеми със стомаха, кожата, гърлото или за дамите с поликистозни яйчници или тежък предменструален синдром. 

История на женското биле

Женското биле е едно от най-старите билкови лекарства в света. Името му Glycyrrhiza glabra идва от старогръцки - „glykos“, което означава сладко и „rhiza“, което означава корен. 

Произхожда от Западна Азия и Южна Европа, където от векове се използва за успокояване на различни болежки. Част е от най-древните лечебни системи в света - китайската, гръцката, асирийската и други. Още тогава учените открили свойствата на билката да успокоява разстроен стомах, да облекчава проблеми с горните дихателни пътища, както и да намалява възпаление от различен произход.

Известна е и като „сладник“ или „сладък корен“ поради сладкия си вкус. От нея се приготвя напитка, която много добре утолява жаждата и разхлажда. Затова е любима в по-топлите части на света и особено популярна сред всички - от фараони през войници и пътници, поели на дълъг поход, та до съвременния арабски свят.  

В Западен Йоркшир, Великобритания сладникът бива отглеждан от монашески ордени. През 1562 г. химикът Джордж Дънхил добавя захар към него и започва да го предлага като сладкиш "Pomfret," в последствие добил известност като „Торта Понтефракт“ на името на едноименния град. Всъщност е представлявал  по-скоро плосък щампован бонбон или сладка. 

Днес женското биле продължава да е популярен подсладител за безалкохолни напитки, закуски и хранителни продукти. Използват го в белгийската бира, пастис, узото, както и като подсладител за тютюн. Среща се още като съставка за билкови смеси за кашлица и ароматизатор за лекарствени препарати и други продукти. Изключително интересни са неговите свойства и състав, които ще разгледаме по-долу.

Ползи за здравето от женското биле

Сладникът съдържа повече от 20 тритерпеноида и близо 300 флавоноида. Сред тях са: глициризин (GL), 18β-глициретинова киселина (GA), ликвиритигенин (LTG), ликохалкон A (LCA), ликохалкон E (LCE) и глабридин (GLD). Това са основните активни компоненти на билката, които притежават антивирусна и антимикробна активност. 

Основната съставка на женското биле е глициризин - смес от калиево-калциеви-магнезиеви соли на глициризиновата киселина. Глициризинът е 50 пъти по-сладък от захарта, което и обяснява гръцкото име на билката, както и употребата ѝ като подсладител. 

Женско биле при стомашни язви 

Това е една от най-предписваните билки в китайската медицина за облекчаване на болките при язви и подобряване състоянието на чревната лигавица. Съвременните изследвания доказват терапевтичните ползи на женското биле при пептични язви на стомаха, хранопровода и тънките черва, причинени от бактерии H. pylori. 

Намалява рефлукса и насърчава доброто храносмилане

Проучванията доказват, че екстрактът от корен на женско биле облекчава състояния като лошо храносмилане, разстроен стомах, киселини, парене и рефлукс. 

Облекчава възпаления на горните дихателни пътища

Коренът от сладник има противовъзпалителен и антимикробен ефект и поради това ефикасно спомага преодоляването на различни заболявания на горните дихателни пътища. Сред тях са астма, хроничен бронхит, стрептококови инфекции, възпаления на гърлото след операции и други. Сладникът намалява възпалението, помага за отстраняване на секретите, успокоява кашлицата и подсилва естествените оздравителни сили на организма. 

Подобрява състоянието на кожата

Коренът от женско биле има противовъзпалителен, антибактериален и антивирусен ефект. Поради това е ефикасно средство за облекчаване на кожни проблеми като акне, екзема и атопичен дерматит. 

Защита срещу кариес

Билката спомага защитата на организма срещу бактериите в устната кухина, които са основни виновници за образуването на кариеси.

Облекчава симптомите на менопауза и предменструалните неразположения

Женското биле съдържа фитоестрогени - съединения на растителна основа, които имитират ефектите на естрогена в организма. Билката може да допринесе за смекчаване на менструалните спазми и за облекчаване на много от неблагоприятните симптоми на менопаузата, включително горещи вълни.

Други ползи за здравето включват подпомагане терапията при хепатит B и C, диабет, поликистозни яйчници и здравословна загуба на излишно тегло. 

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ и Европейският съюз сочат корена от женско биле като безопасен за употреба в храни и напитки в определени количества. Все пак следва да се употребява с внимание в дългосрочен план. При прием на повишени дози без лекарски контрол може да се натрупа глициризин, който да повиши кортизола и да причини дисбаланс в нивата на електролити и течности. Затова хората с високо кръвно налягане, бъбречни заболявания и ниски нива на калий е добре да избягват дългосрочната употреба на продукти от сладник, съдържащи глициризин. За тях подходящи са тези, при които киселината е отстранена - те съдържат деглициризирано женско биле (DGL). 

Как да изберете хранителна добавка с женско биле

Може да откриете корена от женско биле под много форми - като чай, бонбони, таблетки за смучене, гел за мазане, вода за уста, капсули за пиене. Степента на усвояване и ефикасност на корена варират при различните форми.

Неговите антивирусни, антимикробни и противовъзпалителни свойства са безспорни и успешно бихте се възползвали от тях, ако се спрете на капсулиран екстракт от билката. Женското биле ще ви помогне да заздравите кожата и да туширате различни кожни проблеми като екзема, ще укроти стомашните неразположения и ще спомогне храносмилането, подпомагайки алкално-киселинния баланс.

Освен това, билката е от полза за постигане на хормонален баланс, което я прави естествено решение за лечение на синдром на поликистозните яйчници. Сладникът укрепва и здравето на черния дроб и може да помогне при заболявания като хепатит, както и в период на менопауза – за по-леко преминаваме през нея.

Не на последно място, женското биле помага на организма по-ефективно да регулира хормона на стреса кортизол и повишава имунитета. Затова приложението на чист природен екстракт от билката е добра идея, ако имате проблеми със стомаха или друго от изброените състояния. Предлагаме ви стандартизиран екстракт от корен на женско биле като Акти Ликорис – едно от най-новите попълнения в асортимента ни. Фокусът ни винаги е изцяло върху натуралните средства, с които можем да помогнем за подобряване на хормоналния баланс, имунитета, функциите на всички органи и системи, изпълняващи стотици важни процеси в човешкото тяло.

Женското биле е един от невероятните дарове на природата – притежава естествени антимикотични, противовъзпалителни, антибактериални и антиандрогенни свойства. Оказва благоприятен ефект върху храносмилането и регулирането нивото на кръвната захар, има ползи за здравето на кожата. 

Използвани ресурси

  1. Raveendra KR, Jayachandra, Srinivasa V, Sushma KR, Allan JJ, Goudar KS, Shivaprasad HN, Venkateshwarlu K, Geetharani P, Sushma G, Agarwal A. An Extract of Glycyrrhiza glabra (GutGard) Alleviates Symptoms of Functional Dyspepsia: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:216970. doi: 10.1155/2012/216970. Epub 2011 Jun 16. PMID: 21747893; PMCID: PMC3123991.
  2. Liqiang Wang, Rui Yang, Bochuan Yuan, Ying Liu, Chunsheng Liu,
  3. The antiviral and antimicrobial activities of licorice, a widely-used Chinese herb, Acta Pharmaceutica Sinica B, Volume 5, Issue 4, 2015, Pages 310-315, ISSN 2211-3835
  4. Wu, TY., Khor, T.O., Saw, C.L.L. et al. Anti-inflammatory/Anti-oxidative Stress Activities and Differential Regulation of Nrf2-Mediated Genes by Non-Polar Fractions of Tea Chrysanthemum zawadskii and Licorice Glycyrrhiza uralensis . AAPS J 13, 1–13 (2011). https://doi.org/10.1208/s12248-010-9239-4
  5. Huang, W., Chen, X., Li, Q. et al. Inhibition of Intercellular Adhesion in Herpex Simplex Virus Infection by Glycyrrhizin. Cell Biochem Biophys 62, 137–140 (2012). https://doi.org/10.1007/s12013-011-9271-8
  6. Liu H, Wang J, Zhou W, Wang Y, Yang L. Systems approaches and polypharmacology for drug discovery from herbal medicines: an example using licorice. J Ethnopharmacol. 2013 Apr 19;146(3):773-93. doi: 10.1016/j.jep.2013.02.004. Epub 2013 Feb 14. PMID: 23415946.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ