ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Акти Селен / Acti Selenium - 90 капсули 200mcg

Акти Селен е съставен от органичен екстракт, с високо съдържание на селен, добит от семената на растението черен синап.
ПРОДУКТЪТ Е НАЛИЧЕН НА СКЛАД
{{product.price | number: 2 | currency:'лв':false}}
{{product.special | number: 2 | currency:'лв':false}}
{{product.price | number: 2 | currency:'лв':false}}
{{product_option.name}}

ПРОДУКТЪТ ИМА

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за поръчки над 50 лв

ПРЕГЛЕД НА ПРАТКАТА

преди да платиш

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА

в 14 дневен срок

Производител
SKU
3800201613347
Тегло
100.00 гр
Тип продукт
Вегекапсули

ПРОДУКТЪТ Е

БЕЗ МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ
БЕЗ РИБНИ ПРОДУКТИ
БЕЗ СОЯ
БЕЗ ЯДКИ
БЕЗ ЯЙЦА

За химичния елемент Селен

Селенът е микроелемент, който естествено присъства в различни храни, добавя се към други и може да се приема под формата на хранителна добавка. Селенът, който е от съществено значение за храненето на хората, е съставна част на повече от 24 селенопротеини, които играят важна роля в репродукцията, метаболизма на тиреоидния хормон, ДНК синтеза и защитата от оксидативно увреждане.

С други думи, селенът е изключително важен минерал за човешкото тяло, тъй като подобрява имунитета, участва в антиоксидантната защита, която предпазва от увреждане и възпаление, причинено от свободните радикали. На селена се приписва тази защитна роля, защото увеличава антиоксидантните способности и качеството на кръвния поток, като по този начин повишава устойчивостта на организма срещу болести и стрес.

В допълнение селенът участва в структурата на около 25 селенопротеини, които са отговорни за метаболизма на щитовидните хормони. Глутатион пероксидаза например защитава щитовидната жлеза от свободните радикали, които се образуват в процес на продукцията на тироидните хормони. Други селенопротеини (йодотиронин дейодиназа, DIO) имат участие в конверсията на тироксин (Т4) в биологично активната му форма – трийодтиронин (Т3).


Източници на селен

Естествените източници на селен, са бразилски ядки, яйца, черен дроб, риба тон, риба треска, слънчогледово семе, както и домашни птици и някои видове месо.

Доколкото това е възможно, предпочитайте цели храни като източници на селен – те са най-добрият избор особено когато тези храни се обработват и приготвят по деликатен начин. Самият селен може да бъде унищожен по време на термична обработка и при много горещи кулинарни методи за готвене.

Доказани ползи от действието на селен за Вашия организъм

Това са само няколко начина, по които селенът повлиява благоприятно състоянието на тялото Ви.

 • Действа като антиоксидант и защитава от оксидативен стрес;
 • Може да помогне за защита от рак;
 • Подобрява имунитета както при деца, така и при възрастни;
 • Подобрява кръвния поток и намалява вероятността от сърдечни заболявания;
 • Регулира функцията на щитовидната жлеза;
 • Увеличава дълголетието и при двата пола;
 • Помага за намаляване симптомите на астма;
 • Може да помогне за подобряване на фертилността.

В следващите редове ще обърнем повече внимание на ролята на селена във функциите на щитовидната жлеза и нейните хормони.

Щитовидна жлеза, дефицит и селен

Все повече изследвания показват, че съществува връзка между метаболизма на щитовидната жлеза и дефицита на селен в организма. Селенът действа като катализатор за производството на активни тиреоидни хормони.

Щитовидната жлеза контролира много важни ежедневни функции на тялото, включително апетит, сън, температура, тегло, енергия и други.

Проблемът с правилната функция на щитовидната жлеза може да доведе до негативни симптоми като раздразнителност, мускулна слабост, умора, увеличаване или загуба на тегло, проблеми със съня и много други реакции. Поради това приемът на подходящо количество селен благоприятства работата на щитовидната жлеза и тялото по много различни начини.

Дефицитът на селен е свързан с проблемите на щитовидната жлеза и синтезирането на правилните хормони. Това ни дава възможност да погледнем от друг ъгъл на значението на селена особено за женския организъм.

Селенът действа като мощен защитник на щитовидната жлеза и регулира производството на реактивен кислород в нея, като я предпазва от антитела, които могат да причинят заболяване на щитовидната жлеза.

Важна информация във връзка с приема на селен

Важно е да знаете, че ако вече консумирате подходящо количество селен благодарение на пълноценна здравословна диета, приемът на повече селен може да не е от полза. Дори напротив - високи дози, достигащи 400 микрограма, могат да се окажат вредни за Вас.

Описание и предназначение на Акти Селен

Суплементацията с натурална форма на минерала е по-ефективна, а при пациенти с автоимунен тиреоидит на Хашимото (АТХ), натуралният селен благоприятства имунологичните механизми.

При заболели от автоимунен тиреоидит на Хашимото са налице автоимунни процеси, водещи до разрушаване тъканите на щитовидната жлеза. Характерно при АТХ е повишената концентрация на антитела (TPO-Ab, МАТ), които организмът образува срещу тироидно-специфична пероксидаза, ензимът, вземащ участие в образуването на Т3 и Т4.

Други антитела, които се повлияват от прием на селен, са тези, които организмът изгражда срещу тиреоглобулина - белтъкът, изграждащ активните щитовидни хормони, а антителата TGab (ТАТ) атакуват този белтък.

Приемът на Акти Селен допринася за намаляване на ТАТ и МАТ. Ако стойностите на МАТ и ТАТ са високи, това означава, че има автоимунен процес на самоунищожаване на жлезата. Това представлява самото състояние тиреоидит на Хашимото.

Акти Селен е продукт с високо съдържание на минерала селен, който е изключително важен за антиоксидантните способности на организма, както и при комплексно лечение на автоимунен тиреоидит на Хашимото и други здравословни състояния.

Произход: Извън ЕС

 

Съставки  в препоръчителен дневен прием от:

 1 капсула:

Екстракт от черен синап 

/ Organic Mustard Extract/,

от който селен / Se /

32 Mg


200 mcg

Помощни вещества: оризово брашно, магнезиев стеарат.

Помощни вещества: емулгатор: микрокристална целулоза, магнезиев стеарат. Алергени: не съдържа продукти от животински и млечен произход, соя, риба, яйца.

Препоръчителна доза за дневен прием: Една капсула дневно по време на хранене.

Дневни дози: 90

Да не се използва като заместител на разнообразното хранене. Да не се превишава препоръчителната дневна доза. При бременност и кърмене да се приема след консултация с лекар. Да се съхранява на сухо и хладно място, недостъпно за деца.

Предназначение:

 • Благоприятства за нормалната функция на щитовидната жлеза.
 • Защитава клетките от оксидативен стрес.
 • Подпомага функцията на имунната система.
 • Благоприятства за нормалното състояние на косата и ноктите.
 • Допринася за нормалната сперматогенеза.
Калина Славова 2021-05-27
Сртахотен продукт
Приемам Акти Селен 200 мг от две години. С диагноза автоимунен теоридот- Хашимото и ми помага за нормализиране на антителата. Правя два пъти годишно курс от 90 дни. Препоръчвам горещо при проблеми с щитовидната жлеза.