ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Акти ЗМА / Acti ZMA - цинк бисглицинат хелат с отлична абсорбция

Витамините и минералите изпълняват различни функции в нашето тяло, а засилването на имунния отговор към патогенни микроорганизми е само една от тях тях. Количеството и качеството на макро и микроелементите в организма са от ключово значение за систематичните имунни процеси. Те са важни за регулиране образуването на Т-клетки, антитела и цитокини. Минералите са пряко обвързани с функциите на вродения имунитет.

Дефицитът на микроелементи потиска имунните функции, като засяга вродения Т-клетъчно-медииран имунен отговор и адаптивния отговор на антителата. По този начин се стига до нарушаване на регулацията на балансирания отговор на гостоприемника. 

Знаейки това, както и факта, че нивата на минералите намаляват с напредване на възрастта и все по-често се установяват дефицити на витамини и минерали, би трябвало да се предприемат превантивни мерки.

За да функционира имунната система по оптимален начин, трябва да поддържаме правилен баланс на минерали като цинк, селен, магнезий и калций. Два от тези жизнено важни минерала се съдържат в Акти ЗМА, заедно с витамин В6 (пиридоксин). Но защо точно тази комбинация за имунитет, а не витамин С с някой от тях?

Защо Акти ЗМА съдържа цинк, магнезий и витамин В6

Бор, мед, хром, йод, желязо, манган, молибден, селен и цинк, известни също като микроелементи, са важни биологично активни вещества, които са необходими в малки количества за оптимален растеж, развитие и хомеостаза. Микроелементите са незаменими за живота и играят важна роля в основни жизнени процеси, включително имунната функция. Доказано е, че ниският прием на микроелементи нарушава изграждането на някои видове клетки на имунната система, включително на антитела, което компрометира защитните механизми на тялото. А те са изключително важни в периоди като сегашния, когато сме изправени пред вируса SARS-CoV-2 и ни е нужен пълен боен арсенал за изграждане на имунитет.

Цинк бисглицинат хелат

Цинкът е важен минерал за синтеза на колаген и образуването на кератин в кожата и косата. Цинкът има регулаторна роля в клетъчните процеси, свързани с изграждане на нови клетки и възстановяването им при окислително увреждане. 

Цинкът е от полза не само за репродуктивната и имунната система, но и за правилния растеж - минералът е кофактор за протичането на повече от 200 ензими реакции.

Някои от ключовите функции на цинка в организма са:

 • Производство на бели кръвни клетки (за създаване на естествени клетки убийци, Т-лимфоцити и В-лимфоцити) за подкрепа на здравословен имунен отговор срещу патогени;
 • За производство на хормона тестостерон;
 • За здравето на кожата и заздравяване на рани;
 • За здравето на очите, особено макулата;
 • За нормален растеж и развитие;
 • За поддържане на сетивата свързани с разпознаване на вкус и мирис; 

А какво значи „хелат“? Цинковият бисглицинат - отлично поносим и абсорбиран цинков хелат - се състои от една цинкова молекула, свързана с две (бис = две) молекули на аминокиселината глицин. Тъй като тази форма на цинк е биологично активна, тя се абсорбира напълно от организма и не се конкурира с други минерали в чревния тракт. Няколко проучвания демонстрират превъзходното усвояване на цинковия бисглицинат в сравнение с други форми като цинк глюконат, цинк пиколинат, цинк оротат и други.

Ефектите на цинка върху имунното здраве

Поддържа нормален имунен отговор

Имунната система на тялото елиминира нежеланите бактерии и вируси, като активира специализирани бели кръвни клетки, наречени макрофаги. Тези клетки са „обучени“ в търсенето и унищожаването на нежелани нашественици, но се нуждаят от помощ от други важни имунни клетки, известни като Т-клетки. Специфичен тип T-клетки, наречен „Th1“, произвеждат специален химикал, който помага да се активират макрофагите в тялото.

В проучване, анализиращо ефектите от диета с недостиг на цинк върху имунните отговори на Th1, участниците са на диета с ниско съдържание на цинк до 24 седмици и след това се анализира тяхната имунна активност. Резултати показват, че немаленият прием на цинк води до редуциране на Th1 имунна активност и нарушена имунна функция при всички участници. Това изследване показва, че адекватните нива на цинк са необходими за здрава имунна система. Ще намерите още източници в края на статията – „Използвани ресурси“.

Осигурява имунна подкрепа по време на инфекция

Когато тялото се бори с активна инфекция, нивата на цинк в кръвта могат да намалеят, тъй като цинкът се транспортира в тъканите на тялото, за да помогне за противопоставяне разпространението на инфекцията. Тази ситуация обаче има и друга страна - бързото изчерпване на цинка може да доведе до „хиперактивни“ имунни реакции - в резултат на прекомерното производство на някои цитокини. Всичко това е предпоставка за влошаване процеса на възстановяване. Доказателствата в подкрепа на тази връзка идват от множество проучвания, които показват, че възрастните често имат по-ниски нива на цинк в кръвта, повишени нива на някои цитокини и по-слабо възстановяване след прекарана инфекция.

Натурален Морски Магнезий (магнезиев хидроксид)

Магнезият играе ключова роля за определяне на това колко витамин D могат да произведат телата ни. Предполага се, че хората, чийто прием на магнезий е висок, са по-малко склонни да имат дефицит на витамин D, отколкото хората, чиито нива на магнезий са ниски.

Магнезият е един от няколкото основни минерала, от които тялото се нуждае, за да бъде здраво и да функционира по най-добрия начин. Магнезият е необходим, защото е от полза за:

 • облекчаване на мускулното напрежение и мускулни спазми;
 • намаляване на умората и напрежението;
 • работата на сърдечно-съдовата и нервната системи;
 • позволява да се отпуснете преди лягане, подобрявайки качеството на съня;
 • подпомага възстановяването на мускулната тъкан след тренировка и спорт;
 • съдейства на колагена и други елементи за по-хубава кожа, за да бъде еластична и с естествен блясък;

Магнезият също подобрява здравето на ставите, като увеличава плътността на костите, а това означава, че те ще бъдат по-здрави. Освен това, магнезият участва във функционирането на вашата нервна система и синтеза на протеини в тялото.

Витамин В6

Витамин В6 е водоразтворим витамин, който за първи път е изолиран през 30-те години на миналия век. Терминът „витамин В6“ се отнася до шест често срещани форми, а именно пиридоксал, пиридоксин (пиридоксол), пиридоксамин и техните фосфорилирани форми. Производното на фосфатния естер пиридоксал 5'-фосфат (PLP) е биоактивната коензимна форма, участваща в множество ензимни реакции.

PLP играе жизненоважна роля за функцията на над 100 ензима, които катализират основни химични реакции в човешкото тяло. PLP-зависимите ензими са класифицирани в пет структурни класа, като всеки от тях допринася за различни процеси в тялото. Многото биохимични реакции, катализирани от PLP-зависими ензими, участват в основни биологични процеси, като биосинтез на хемоглобин и аминокиселини, както и метаболизма на мастните киселини.

В различни проучвания са установени функциите на витамин В6, свързани с имунната система. Например, увеличаването на приема на витамин В6 може да подобри имунната реакция както на Т, така и на В клетките. 

Още един пример за проучване направено с участието на бременни жени. Няколко ензимни реакции в пътя триптофан-кинуренин зависят от коензима на витамин В6, пиридоксал 5'-фосфат (PLP). Известно е, че този път се активира по време на противовъзпалителни имунни отговори и играе критична роля за имунната толерантност на плода по време на бременност.

Витамин В6 трябва да се набавя от диетата, защото хората не могат да го синтезират самостоятелно. Другият вариант е чрез хранителна добавка, която го съдържа или формула в комбинация с други витамини и минерали.

Всеки един от витамините от група В е важен за метаболизма. Витамините от В групата помагат на тялото да разгражда хранителни вещества и да ги превръща в енергия. В резултат на това намалява умората и се осигурява възможност за по-добра работа на мозъка, по-добра концентрация, когнитивна функция и памет. Недостигът на един или няколко витамини от група В може да повлияе както на процесите на метилиране, така и на транссулфурацията и да доведе до необичайно повишени нива на хомоцистеин, нарушения на когнитивната функция, нарушения в имунната функция и други негативни ефекти.

Съчетанието  от цинк, магнезий и витамин В6 е най-силното трио за имунна подкрепа и борба с различни патогенни микроорганизми. Всеки от тях има своите уникални механизми на действие, а заедно могат да осигурят стабилен щит срещу вируси и микроби. Иновативният продукт Акти ЗМА, получен чрез патентована технология, който не дразни стомаха предоставя оптимален ефект и максимални ползи за имунното здраве.

Използвани ресурси

 1. Wang Y, Tang JW, Ma WQ, Feng J, Feng J. Dietary zinc glycine chelate on growth performance, tissue mineral concentrations, and serum enzyme activity in weanling piglets. Biol Trace Elem Res. 2010 Mar;133(3):325-34. doi: 10.1007/s12011-009-8437-3. Epub 2009 Jun 26. PMID: 19557314.
 2. Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. (1997) Dietary Reference Intakes for calcium, phosphorus, magnesium, vitamin D, and fluoride. National Academy, Washington, DC.
 3. Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. (2001) Dietary Reference Intakes for vitamin A, vitamin K, arsenic, boron, chromium, copper, iodine, iron, manganese, molybdenum, nickel, silicon, vanadium, and zinc. National Academy, Washington, DC.
 4. Nakagawa, S., Fukata, Y., Nagata, H., Miyake, M., and Hama, T. (1993) The decreased immune responses in macular mouse, a model of Menkes’ kinky hair disease. Res. Commun. Chem. Pathol. Pharmacol. 79, 61–73.
 5. Walter, R.M., Uriu-Hare, J.Y., Olin, K.L., et al. (1991) Copper, zinc, manganese, and magnesium status and complications of diabetes mellitus. Diabetes Care 14, 1050–1056.
 6. Zago, M.P. and Oteiza, P.I. (2001) The antioxidant properties of zinc: interactions with iron and antioxidants. Free. Radic. Biol. Med. 31, 266–274.
 7. Fraker, P.J., King, L.E., Laakko, T., and Vollmer, T.L. (2000) The dynamic link between the integrity of the immune system and zinc status. J. Nutr. 130, 1399S-1406S.
 8. Osendarp, S.J., West, C.E., and Black, R.E. (2003) The need for maternal zinc supplementation in developing countries: an unresolved issue. J. Nutr. 133, 817S-827S.
 9. Tomlinson, Dana & Socha, Mike & Defrain, Jeffrey. (2008). Role of trace minerals in the immune system. Proc. Penn State Dairy Cattle Nutrition Workshop. 39-52.
 10. Kajanachumpol S, Srisurapanon S,Supanit I, Roongpisuthipong C, Apibal S. Effect of zinc supplementation on zinc status, copper status and cellular immunity in elderly patients with diabetes mellitus. J Med Assoc Thai. 1995; 78(7):344‐9
 11. DiSilvestro R, Koch E, Rakes L. Moderately high dose zinc gluconate or zinc bisglycinate: effects on plasma zinc and erythrocyte superoxide dismutase in young adult women. Biol Trace Elem Res 2015;168(1):11-14.
 12. DiSilvestro R, Swan M. Comparison of four commercially available zinc supplements for performance in a zinc tolerance test. FASEB J 2008;22:693.3.
 13. DiSilvestro R, Hart S, Marshall T, et al. Enhanced aerobic exercise performance in women by a combination of three mineral chelates plus two conditionally essential nutrients. J Int Soc Sports Nutr 2017;14:42.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ