ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Активни съставки за отслабване и потискане на глада в Апетит Контрол

Гладът и апетитът са неща, които всеки от нас познава доста добре и има своите начини да ги пребори, а и възможностите за това са безкрайни. В по-голямата си част ние сме “привлечени” от тези биологични процеси непрекъснато през целия ден, дори когато не осъзнаваме, че е така. Като цяло гладът и апетитът са сигнали от тялото ви, че се нуждае от енергия или жадува за определен тип храна, за да продължи да извършва всичките си важни процеси.

И все пак, докато чувството на глад е нормален сигнал на тялото, че е време да се храните отново, не е нормално постоянно да се чувствате гладни и да търсите нещо за хапване. Преди време ви запознахме с темата за Емоционално хранене - бичът на нашето време и как може да го преодолеете, а днес ще насочим вниманието ви към естествените начини за потискане и контрол на апетита, и как може да се впишат в този подход природните средства.

Естествени методи за справяне с глада 

Гладът е важен сигнал, тъй като това е начинът на нашето тяло да съобщи, че се нуждае от храна за гориво. В някои случаи обаче гладът може да се породи от небалансирано хранене с превес на бързите въглехидрати, увеличено изразходване на енергия от организма, заболявания, хормонален дисбаланс и други фактори. Когато гладът се “обажда” по-често, това може да доведе до чести междинни закуски между храненията и увеличаване количеството приети калории. А когато приемем повече калории от нужното, има няколко варианта - натрупването им като допълнителен източник на енергия под формата на мазнини или изразходването им. Третият вариант е въобще да не се стига до тук. Ако смятате, че апетитът ви е в повече и има нужда от спирачки, определено има какво да се направи в тази посока.

Преди да се потопим в това как да намалим апетита, важно е да подчертаем факторите, които могат да му повлияят. Те включват:

 • Начин на хранене
 • Душевно здраве
 • Бременност
 • Определени лекарствени медикаменти
 • Менструален цикъл
 • Физическа активност

По здравословен начин може да подпомогнете регулирането на апетита със следните стъпки:

 • Повече фибри в храната - Има много доказателства, че съдържанието на фибри в храните води до ситост и намалява апетита. Така че включете в диетата си храни с по-високо съдържание на фибри като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и боб. Тези храни също са с високо съдържание на вода, което също помага да се чувствате сити.
 • Увеличете приема на протеини - Има редица различни причини, поради които протеинът може да помогне за намаляване на апетита. Първо, това е така, защото белтъчините помагат да се чувствате сити, благодарение на освобождаването на GLP-1 и PYY хормони, когато се консумират. Освен това, някои проучвания подчертават връзката между консумацията на протеин рано през деня и намаляването на глада след това. 
 • Охладете апетита си със супа - зеленчукова супа (гореща или студена) е подходяща за първо ястие и вероятно ще приемете по-малко калории на това хранене. Течните храни като цяло са благоприятни за храносмилането и червата.
 • Включете полезни мазнини към въглехидратите - Когато ядем мазнини, от мастните ни клетки се отделя хормон, наречен лептин. Това е приемливо, когато говорим за умерени количества мазнини. Проучванията показват, че липсата на лептин (поради диета с много ниско съдържание на мазнини) може да предизвика повишен апетит. Очевидно искаме да постигнем обратното на това. Но това не означава, че трябва да изберем храна с високо съдържание на мазнини, а трябва да търсим оптимално количество здравословни мазнини от източници като зехтин, риба, кокосово масло и други.
 • Ядки за междинно хранене - Ядките ви помагат да се чувствате сити поради съдържанието на протеини и фибри. Шепа от тези богати на витамини и минерали ядки ще удовлетворят нуждата на организма от енергия между храненията. Но нека тази шепа е малка: ядките са с високо съдържание на мазнини, въпреки че са от здравословния вид - мононенаситени.
 • Намалете нивата на стрес - Всички знаем, че стресът не е много полезен за нас, така че опитите за намаляване на нивата на стрес могат да бъдат само добра стъпка към потискане на апетита. Научните изследвания показват, че високите нива на стрес са свързани с повишен апетит, преяждане и жажда за бързи въглехидрати, които пък могат да причинят проблеми с инсулина и да доведат до покачване на теглото. 
 • Намалете темпото, ако се храните твърде бързо - Необходими са поне 20 минути, докато мозъкът ви получи съобщението, че стомахът ви официално е пълен и че трябва да спрете да ядете. Ако се храните по-бавно и спрете при първия момент на ситост, това е най-добрият вариант.
 • Хапване преди физическа активност - ако ви предстои да спортувате по-късно през деня, нахранете се поне час-два преди самата тренировка. Така тялото ще има възможност да получи енергия и да обработи храната, а вие ще имате сили и готовност за тренировка, както и по-добро възстановяване. Важно е да приемаме достатъчно количество протеин за това. 

Ролята на Апетит Контрол

Освен всички тези лесни или не толкова стъпки за практикуване, включването на хранителни добавки може да подпомогне отслабването и потискането на апетита. Съчетаването на синхронно работещи растителни съставки е приоритет за продуктите на Хербамедика, като сме последвали този принцип и при създаването на Апетит Контрол. Фокусът на продукта е върху естественото редуциране на глада за сладко и въглехидрати, които допринасят за покачване на теглото и проблеми с нивата на инсулина. 

Защо сме включили точно тези съставки? Ето как работят петте компонента на Апетит Контрол: 

 • Хром пиколинат - хромът играе съществена роля в метаболизма на глюкозата, която е все повече при повишена консумация на храни, богати на въглехидрати. Също така е важна част от баланса, предотвратявайки инсулиновата резистентност. Когато хромът е свързан с пиколинова киселина (хром пиколинат), е по-лесно да се усвои от организма, затова и Апетит Контрол съдържа именно тази форма.
 • 5-нтр грифония екстракт от семена 99% - 5-HTP може да увеличи чувството за ситост. 5-HTP може да противодейства на хормоните, предизвикващи глад, като грелин. Освен това, 5-HTP основно инхибира приема на калории от въглехидрати, което се свързва с по-добър контрол на кръвната захар.
 • Шафран екстракт - Carthamus tinctorius L. е широко препоръчван за лечение на метаболитни нарушения в традиционната билкова медицина в Персия, Китай, Корея, Япония и други източноазиатски страни. При хора с метаболитен синдром шафранът помага за контрол на кръвното налягане и инсулинова резистентност, допринася за намаляване на затлъстяването в коремната област. Още по-добри резултати са възможни при съчетание с физическа активност и при хора без метаболитен синдром.
 • Кайенски пипер екстракт - в различни проучвания е установено, че кайенският пипер подкрепя метаболизма и приемът му води до намаляване на процента телесни мазнини, от полза е за хормоналната функция и за намаляване на инсулиновата и лептинова резистентност.
 • Зелен чай - добре познато средство за отслабване, зеленият чай може да ви помогне да контролирате апетита лесно. Доказано е, че кофеинът и катехините, които съдържа, засилват метаболизма и увеличават изгарянето на мазнини. Освен това ви осигурява и ценни антиоксиданти! Чаят допринася и за добрата хидратация, която също е необходима за поддържане на нормално телесно тегло. 

Комбинацията от малко ограничения, повече движение и естествени природни екстракти ще ви помогне да изваете тялото си. Важно е да правите стъпки за това всеки ден и да сте постоянни. Ако темата ви е била интересна, може да прочетете още Как упражненията влияят на кръвоносната система (и обратно).

Използвани ресурси

 1. Sharafi, M., Alamdari, N., Wilson, M., Leidy, H. J., & Glynn, E. L. (2018). Effect of a High-Protein, High-Fiber Beverage Preload on Subjective Appetite Ratings and Subsequent Ad Libitum Energy Intake in Overweight Men and Women: A Randomized, Double-Blind Placebo-Controlled, Crossover Study. Current developments in nutrition, 2(6), nzy022. https://doi.org/10.1093/cdn/nzy022
 2. Salleh, S. N., Fairus, A., Zahary, M. N., Bhaskar Raj, N., & Mhd Jalil, A. M. (2019). Unravelling the Effects of Soluble Dietary Fibre Supplementation on Energy Intake and Perceived Satiety in Healthy Adults: Evidence from Systematic Review and Meta-Analysis of Randomised-Controlled Trials. Foods (Basel, Switzerland), 8(1), 15. https://doi.org/10.3390/foods8010015
 3. Ahn, C. H., Bae, J. H., & Cho, Y. M. (2019). Premeal Consumption of a Protein-Enriched, Dietary Fiber-Fortified Bar Decreases Total Energy Intake in Healthy Individuals. Diabetes & metabolism journal, 43(6), 879–892. https://doi.org/10.4093/dmj.2018.0202 
 4. Soliman G. A. (2019). Dietary Fiber, Atherosclerosis, and Cardiovascular Disease. Nutrients, 11(5), 1155. https://doi.org/10.3390/nu11051155
 5. Shah, M., Copeland, J., Dart, L., Adams-Huet, B., James, A., & Rhea, D. (2014). Slower eating speed lowers energy intake in normal-weight but not overweight/obese subjects. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 114(3), 393–402. https://doi.org/10.1016/j.jand.2013.11.002 
 6. Anton, S. D., Morrison, C. D., Cefalu, W. T., Martin, C. K., Coulon, S., Geiselman, P., Han, H., White, C. L., & Williamson, D. A. (2008). Effects of chromium picolinate on food intake and satiety. Diabetes technology & therapeutics, 10(5), 405–412. https://doi.org/10.1089/dia.2007.0292 
 7. Ceci, F., Cangiano, C., Cairella, M., Cascino, A., Del Ben, M., Muscaritoli, M., Sibilia, L., & Rossi Fanelli, F. (1989). The effects of oral 5-hydroxytryptophan administration on feeding behavior in obese adult female subjects. Journal of neural transmission, 76(2), 109–117. https://doi.org/10.1007/BF01578751 
 8. Rogers, J., Urbina, S. L., Taylor, L. W., Wilborn, C. D., Purpura, M., Jäger, R., & Juturu, V. (2018). Capsaicinoids supplementation decreases percent body fat and fat mass: adjustment using covariates in a post hoc analysis. BMC obesity, 5, 22. https://doi.org/10.1186/s40608-018-0197-1 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ