ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Алергия – дали е само една?

Всяка една алергия удря силно камбаната, която ни напомня колко специални и различни са нашите тела.

Борбеност…

Сила…

Чувствителност…

Това са думите, които най-добре описват воина в нас, който никога не спи – имунната система.

Алергията е този процес, който активира имунната система. Тя е има специфични симптоми, провокира производството на различни антитела и много често бива обърквана с други състояния като например непоносимостта.

Днес екипът на Хербамедика ще те запознае с различните видове алергия и ще ти даде варианти за установяване и третиране на симптомите. Готов ли си за поредната доза знание?

Алергии от първи тип (IgE) – същност, симптоми и видове

Алергията от първи тип се смята за класическа. Обикновено хората, които страдат от нея знаят от какво са алергични и имат изградена стратегия за избягване на алергените. При този тип алергия имунната система се задейства в момента на среща с алергена.

Специфичните IgE антитела са разпръснати по цялото тяло и покриват повърхността на имунните клетки (мастоцити). Когато влязат в контакт с алерген, те започват да изпускат хистамин. Тази „отрова“ има за цел да унищожи алергена, но заедно с това тя предизвиква познатите симптоми като:

 • Сърбеж.
 • Обрив.
 • Задушаване.
 • Подуване на лигавиците.
 • Сълзене.
 • Анафилаксия.
 • Кихане.
 • Кашляне.
 • Диария.
 • Повръщане.
 • Гадене.

Много и различни са алергените, които предизвикват тази моментална алергична реакция. Затова ще те запознаем само с най-разпространените.

Студова алергия

Студовата алергия предизвиква активация на имунната система при среща на тялото с ниски температури. Дори едно плуване в хладен басейн през лятото може да предизвика шок за тялото и да го вкара в беда. При вдишване на студен въздух, кръвоносните съдове започват да се разширяват, а лигавицата – да се подува. Това води до запушване на носа и затруднено дишане. Също така кожата силно се изсушава, напуква и дори понякога кърви.

Студовата алергия предизвиква подуване на лигавиците и напукване на кожата.

Слънчева алергия

А сега нека преминем към по-лятното настроение.

Слънчевата алергия става все по-често срещана, заради изтъняването на озоновия слой. Не е тайна, че днес слънцето „свети“ по-силно. И тъй като телата ни все още не са се адаптирали към по-силните лъчения, имунната система евентуално започва да се бунтува. Все още учените не са открили какво точно предизвиква алергията към слънчевата светлина.

Въпреки това, един път появила се, тя си остава до живот. Засяга най-вече лицето, деколтето и крайниците. Симптомите ѝ варират от леки (зачервяване, парене и сърбеж) до много тежки (силна болка и покриване на тялото с мехури). Интересното е, че всеки един човек, независимо от пола, типа на кожата, годините, нацията може да развитие слънчева алергия.

Така че предпазвай кожата си и имай едно наум, когато се наслаждаваш на морските вълни!

Слънчевата алергия е все по-разпространена.

Хранителна алергия

Хранителната алергия от първи тип IgE се характеризира с реакция на организма веднага след приема на алерген или до няколко минути. Симптомите са типичните за IgE алергията като цяло. Най-често срещаните хранителни алергени са: цитрусови плодове, пшеница, мляко, яйца, соя, фъстъци, сусам, риба и морски дарове.

Освен изброените алергии, има много други видове IgE алергия. Сред тях са:

 • Кожна.
 • Към полени.
 • Към прах.
 • Към домашни любимци (котки, кучета).
 • Към латекс.
 • Към лекарства и хранителни добавки.
 • Към насекоми.
 • Към плесен.

Алергия от трети тип (IgG) – същност и симптоми

Съществува още един вид алергия, която се класифицира като алергия от трети тип. Тя обаче не работи на същия принцип, както IgE алергията. IgG алергията се отнася само до храната и активира имунна реакция при среща с определени протеини на някои храни.

Нейните симптоми се появяват от 3 часа до 3 дена след консумацията на неподходяща храна и често остават незабелязани, докато не се превърнат в хронични. При този тип алергия се произвеждат IgG антитела, които се прикрепят за проблемния протеин и образуват имунен комплекс. Този имунен комплекс бива разрушен от имунната система. Тежестта на симптомите зависи от това, къде се е разпаднал имунният комплекс (върху тъкан или в кръвния поток).

Сред най-често срещаните симптоми са:

 • Главоболия и мигрени.
 • Хронични стомашно-чревни проблеми и заболявания.
 • Хронични проблеми с теглото.
 • Кожни проблеми.

Най-честите алергени, които предизвикват производството на IgG антитела са: глутеновите храни, млечните продукти, яйца и мая. При висока чревна пропускливост е възможно дори зеленчуци като моркови да предизвикват имунна реакция.

Глутенът е един от най-честите провокатори на имунна реакция.

Лечение на алергия

На първо място, важно е да се установи клинично каква алергия имаш. Това може да стане с помощта на кръвен и/или кожен тест. Ако страдаш от IgE алергия, най-добрата ти стратегия е да избягваш алергена и при непосредствен контакт с него да се възползваш от ефекта на хранителни добавки, които потискат симптомите. Също така се запаси с много витамини и минерали за по-силен имунитет. По-специално - витамин С, витамин Е и витамин А.

Ако обаче страдаш от IgG хранителна алергия, стратегията ти ще е по-различна. Тя зависи от тежестта на симптомите и броя на храните, към които си алергичен. Ако алергията е засегнала сериозно стомашно-чревния тракт, ще трябва на консултация с опитен специалист да получиш списък с хранителни добавки, които заздравяват чревната мукоза и колонизират чревната флора с пробиотици. И отново – стой далече от хранителните алергени! За твое успокоение – хранителната алергия от трети тип може да бъде напълно излекувана.

Нужно е просто търпение.


След като вече знаеш най-основното за алергиите, вече можеш да си дадеш сметка какво се случва с теб. А защо не и да помогнеш на приятел?

Екипът на Хербамедика ти пожелава много здрави дни и още повече усмивки!

Остани здрав!След като вече знаеш най-основното за алергиите, вече можеш да си дадеш сметка какво се случва с теб. А защо не и да помогнеш на приятел? Екипът на Хербамедика ти пожелава много здрави дни и още повече усмивки! Остани здрав!

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ