ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Алкализиране на организма - да си върнем баланса

Човешкото тяло е една изумителна машина, поддържана от различни компоненти и системи. Нашите органи са различните части от едно мащабно устройство, задвижвано от рефлекси, нервни импулси, инстинкти и емоции. В тази невероятно сложна система трябва да има баланс, както и определена вътрешна среда, която е основа за биохимичните реакции. Това е водната среда, която може да притежава киселинни или алкални свойства. От тук произлиза и идеята за алкализиране на организма.

С други думи, това е опит за връщане на естественото вътрешно състояние или дори микросреда, в която се осъществяват всички процеси.

Киселинна среда и алкализиране

Измерването и оценяването на алкално-киселинния баланс в организма се извършват с помощта на стойностите на pH. Нормалните стойности са между 7.4-7.45 и при такива стойности може да се твърди, че е налице балансирана среда, която не се нуждае от алкализиране.

Но ако нивото на pH в кръвоносната система е в порядъка на 1.00-6.9, то говорим за киселинна среда, а 7.00 е неутралната. Необходимостта от алкализиране се свързва с тези числа, защото при развита киселинна среда  организма, той се стреми да се върне към естественото си състояние чрез алкализиране и извличане на запаси от минерали, калций, магнезий и други вещества.

Нарушеното алкално-киселинно равновесие въздейства на всеки орган и всяка клетка. При по-висока киселинност се затруднява работата на повече от 4000 ензима, чиято роля е да катализират биохимичните процеси и да го предпазват от болести.

Киселинната среда причинява оксидативен стрес, а при по тежките форми като ацидоза и алкалоза се изисква специализирано лечение за възстановяване и алкализиране на организма.

Признаци за висока киселинност и необходимост от алкализиране

Вслушвайки се в тялото си може да научите много повече отколкото очаквате и това важи за всяко едно състояние. Може би трудната концентрация, сънливостта, пристъпи на мигрена, прекалено мазна кожа, обложен език, затруднено храносмилане и схващания в тялото са отчаяните сигнали на тялото ви да ви каже:

Помощ, нараняваш ме. Имам нужда от алкализиране!

Кои храни нарушават процеса на алкализиране

Фактор номер едно за нарушаване на алкализирането в тялото е консумацията на месо и млечни продукти. Това е така, защото месото е богато на протеини в големи количества за разлика от растителните източници и то значително  увеличава киселинността. Реакцията на тялото е да извлече складираните минерали, за да възстанови нивото на pH в урината. Това обаче също води до окисляване на организма, а не до алкализиране.

Пържените мазни и много калорични храни, както и подсладените със захар, също са неподходящи за алкализиране. Още повече – те не са никак препоръчителни, ако целта ви е алкализиране на организма. Когато консумирате някой от изброените видове храни се произвежда повече стомашна киселина, която може да доведе до реакции като оригване, гадене, повръщане, отпадналост и раздразнителност.

Всичко това няма да спомогне за алкализиране на тялото, а може да допринесе за смущения в обмяната на веществата, ревматизъм, гъбични инфекции, възпаления, чупливост на костите, акне и много други.

Храненето с преобладаващо киселинно-образуващи храни – животински мазнини и протеини или термично обработени храни, както и продукти с рафинирана захар, могат да доведат до хронична ацидоза. Освен тях, за нарушеното алкализиране на организма са отговорни кофеиновите напитки и цигарите, алкохолът и някои фармацевтични медикаменти.

Дори да приемем, че високото съдържание на калций в млякото е негов плюс, няма как да пропуснем да отбележим следното: калцият от костите се губи, тъй като тялото се опитва да възстанови алкалната среда чрез алкализиране. Поради това явление, в страни с най-голяма консумация на млечни продукти има значително повече заболели от остеопороза. Така че приемът на повече калций или магнезий няма да реши проблемът с костите ви.

Ще го реши или поне ще помогне възстановяването на естествения баланс и алкализирането на тялото, което е условие за по-дълъг и здравословен живот.

Въпросът обаче е дали се замисляме, че всяка храна от рода на безалкохолните напитки, захарните изделия и заместителите на захарта като аспартам, цигарите, чипсовете и какво ли още не въздействат пагубно на алкализирането?

Ако причините до тук не са достатъчно убедителни и не ви карат да се замислите, ще ви научим как да се храните балансирано, здравословно и умно.

Алкализиране с храни и напитки

Основно водещо правило при избора на режим за алкализиране трябва да е:

Колкото повече витамини и минерали има в дадена храна, толкова по-добра за алкализиране ще бъде.

В категория първенци сред алкализиращите храни са лимон и лайм. Дори според Аюрведа, лимонът има специално място, ако се приема в комбинация с вода.

След тях са:

  • Хималайска и морска сол
  • Пресни и сурови зеленолистни зеленчуци (спанак, лапад, кейл, коприва)
  • Пресни диворастящи (киселец, тученица, лобода)
  • Кълнове
  • Чесън
  • Диня и пъпеш
  • Пресен и суров хрян

Като подходящи за алкализиране могат да се посочат и сурови и узрели плодове, кореноплодни (фурми, портокали, мандарини, киви, нектарини, праскови, кайсии, моркови, чушки, лук). Но ако решите да ги обработвате по някакъв начин, те губят своите алкални свойства и се увеличават киселинните.

Единствената алкализираща мазнина е в лицето на авокадото. Студенопресованите масла като лененото и зехтинът са средно окисляващи.

Не са подходящи за алкализиране почти всички ядки и семена – кашу, бадеми, лешници, тиквено семе, сусам, слънчоглед. Накисването предварително във вода може да намали киселинността им,  но все пак е добре да ограничите количеството им в дневния прием до 20%.

И тъй като нормалните стойности на pH в организма могат да се повлияят особено много от водата, то тя трябва също да бъде алкална. Ако пиете йонизирана алкална вода, тя ще ви помогне за алкализиране на тялото и изчистване на свободните радикали.

Оптималното отношение между храните е 80% алкализиращи и 20% окисляващи, което се различава от стандартното хранене на днешния динамичен човек. Изключения обаче има от всяко правило и вие може да бъдете такова, ако се стремите да постигнете алкализиране на организма на различни нива. И с правилните храни, защото те са вашето гориво за по-добро пътуване!

Бъдете здрави!

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ