ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

АминоАкти - 11 вида аминокиселини за по-добра спортна форма и възстановяване

Сигурно сте чували за аминокиселините като част от пълноценното спортно хранене и протеинови напитки, но аминокиселините са еднакво важни за всички хора, не само за активно спортуващите. Човешкото тяло се нуждае от двадесет различни аминокиселини, за да поддържа отлично здраве и нормално функциониране на сърдечната, мускулната, ендокринната, мозъчната и други системи. Девет от тези аминокиселини се осигуряват чрез храната. А останалите 11? Есенциални и неесенциални, какво представляват аминокиселините и защо се нуждаем от тях, кои са най-добрите източници – това са въпросите, на които ще дадем отговори днес.

Какво представляват аминокиселините?

Аминокиселините са група от 20 органични съединения, които споделят специфични черти и структурни механизми. Те са известни като „градивни елементи“ на протеините както при растенията, така и при животните и хората. Аминокиселините участват в много химически реакции в тялото, за да помогнат за поддържането на нормалните функции и хомеостаза във всеки един момент от съществуването.

Аминокиселините са групирани в три категории - основни, несъществени и условни. Групата, към която принадлежи конкретна аминокиселина, зависи от това как тялото ви я получава. Малко по-подробна информация за всяка от тези групи дава повече светлина върху различните аминокиселини:

 • Основни (незаменими) аминокиселини: човешкото тяло не може да произвежда незаменими аминокиселини. Те трябва да бъдат получени от външен източник, който може да бъде храна или хранителни добавки. Основните аминокиселини са хистидин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, треонин, триптофан и валин.
 • Неесенциални аминокиселини: тези аминокиселини се произвеждат от тялото естествено произвежда през целия ден. Неесенциалните аминокиселини са аланин, аспарагин, аспарагинова киселина и глутаминова киселина.
 • Условни аминокиселини: тези аминокиселини се произвеждат само при определени условия, обикновено когато тялото се бори с патогени или се противопоставя на стрес. Условните аминокиселини са аргинин, цистеин, глутамин, тирозин, глицин, орнитин, пролин и серин.

Основни функции на аминокиселините в организма

Аминокиселините играят роля в почти всяка система в тялото ви, допринасяйки за множество процеси и функции:

 • Подпомагат създаването и растежа на мускулите, съединителната тъкан и кожата
 • Подкрепа на мускулния тонус и здравината на мускулните тъкани
 • Възстановяване и поправка на тъкани
 • Нормална храносмилателна функция
 • Осигуряване на енергия за тялото
 • Регулиране на настроението
 • Поддържане на хормонален баланс
 • Производство на невротрансмитери
 • Необходими за здрава кожа, коса и нокти

Кой може да се възползва от аминокиселините?

Тъй като аминокиселините помагат за изграждането на протеинови вериги и играят поддържаща роля в почти всяка част от тялото, всеки може да се възползва от аминокиселините и техните функции. Добавките с протеини и аминокиселини често се препоръчват на спортисти и активни хора, за да помогнат за повишаване на производителността и поддържане на мускулната сила и по-добро възстановяване. Аминокиселините могат да допринесат за тренировъчните резултати и форма по различни начини, като например:

 • Повишаване на толерантността към болка по време на тренировка, така че да се направи по-продължителна или интензивна тренировка
 • Модифициране на начина, по който тялото възприема умората, удължавайки времето до настъпване на умора
 • Намаляване на периода за възстановяване от претрениране
 • Подобряване на имунната функция за по-рядко боледуване
 • Подобряване на издръжливостта при аеробни тренировки
 • Подобряване изграждането и запазването на чиста мускулна маса 
 • Подобряване производството на антиоксиданти за намаляване на клетъчните увреждания (при оксидативен стрес)
 • Противовъзпалителни и антиоксидативни ефекти 

Източници на аминокиселини

Повечето хора могат да си осигурят ежедневните количества аминокиселини от храната, но усвояването им може да бъде нарушено поради генетични увреждания, заболявания и други причини. Другият проблем е, че някои храни могат да съдържат само част от необходимите аминокиселини, а не всички необходими. Още причини, които могат да възпрепятстват усвояването на аминокиселините, са:

 • Наследствени аномалии в биохимичните механизми на организма
 • Натрупани токсини в тялото
 • Нарушения на храносмилателната функция
 • Факторът възраст
 • Недостатъчно производство на ензими и други.

Освен чрез храни като млечни продукти, телешко, свинско, пилешко и пуешко месо, сьомга и риба тон, яйца, соеви продукти и други, аминокиселините могат да се осигурят и чрез суплементиране. Приемът на хранителна добавка може да подкрепи пълноценният брой аминокиселини, които са необходими на всеки човек, заедно с храната. Суплементирането не е заместител на храненето, затова винаги апелираме първо към преразглеждане на хранителния режим и намиране на най-добрите източници на протеини, въглехидрати и мазнини за пълноценно и балансирано хранене.

АминоАкти – комплекс от аминокиселини за силен организъм

В състава на АминоАкти/AminoActi-300 капсули влизат следните аминокиселини:

 • L-Leucin / Левцин - известно е, че диетично полученият левцин се трансформира във вещество, известно като ацетил коензим А, важна част от разграждането на въглехидратите и мастните киселини в организма. Поради това може да се каже, че левцинът е решаваща част от сложна система, която превръща храната, която ядем, в АТФ - енергийният източник, използван от всички наши клетки.
 • L-Lysine / Лизин - Лизинът има редица важни роли в тялото. Например, заедно с витамин D, той е отговорен за усвояването на калция от храната, като помага за поддържането на здрави кости и зъби.
 • L-Isoleucine / Изолевцин – изолевцинът е от непосредствено значение за образуването на червени кръвни клетки и контрола на кръвната захар в отговор на приетата храна.
 • L-Valine / Валин - валинът служи като основен елемент в молекулите на хемоглобина и също така е тясно свързан с реакцията на организма към инсулин, който пък е от ключово значение за контрол на кръвната захар.
 • L-Threonin / Треонин - известно е, че треонинът играе структурна роля в съединителните тъкани на тялото. Той също е предшественик на две молекули, отговорни за предаването на нервните импулси около тялото. Треонинът може да се превърне в тялото във вещество, известно като „глицин“, което блокира предаването на нервните импулси.
 • L-Histidine / Хистидин - хистидинът е предшественик на хистамина. Всеки, който страда от сенна хрема или други алергии, може да приема антихистамини по предписание, тъй като хистаминът предизвиква възпалителен отговор, а антихистаминът е необходимата съпротива в този случай.
 • L-Cystine / Цистин - цистинът е аминокиселина, която се намира в храносмилателните ензими, в клетките на имунната система, в скелетните и съединителните тъкани, кожата и косата.
 • L-Phenilalanine / Фенилаланин - Фенилаланинът се превръща в молекули, които предават съобщения в цялото тяло. Става въпрос за невротрансмитерите, които включват адреналин, норадреналин и допамин. 
 • L-Methionine / Метионин - Метионинът има удивително широк спектър от ефекти върху тялото. Например учените демонстрират, че метионинът играе решаваща роля в растежа на кръвоносните съдове и също така, че дефицитът му може да доведе до побеляване на косата, свързано с естественото стареене.
 • L-Tyrosine / Тирозин - L-тирозинът е аминокиселина, която се използва за производството на норадреналин и допамин; тя може да намали въздействието на стреса по време на излагане на остри стресови фактори.
 • L-Tryptophan / Триптофан - Подобно на лизина, има увеличаващ се брой доказателства, че триптофанът влияе върху редица поведенчески характеристики. Например, известно е, че триптофанът се превръща във вещество, известно като 5-HTP в тялото, което е предшественик на невротрансмитера серотонин. Триптофанът се използва и при създаването на мелатонин, който е известен като „хормон на съня“, но има критична функция и за работата на мозъка. Може да прочетете повече по тази тема в статията Сън и циркаден ритъм - какво трябва да знаете за тях  и влиянието им върху здравето.

Използвани ресурси

 1. Pencharz, P., Jahoor, F., Kurpad, A. et al. Current issues in determining dietary protein and amino-acid requirements. Eur J Clin Nutr 68, 285–286 (2014). https://doi.org/10.1038/ejcn.2013.297
 2. Jämtgård, Sandra. (2010). The occurrence of amino acids in agricultural soil and their uptake by plants.
 3. Factors Affecting Amino Acid Absorption, Nutrition Reviews, Volume 24, Issue 11, November 1966, Pages 332–334, https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.1966.tb08337.x
 4. Nikkie van der Wielen, Paul J Moughan, Marco Mensink, Amino Acid Absorption in the Large Intestine of Humans and Porcine Models, The Journal of Nutrition, Volume 147, Issue 8, August 2017, Pages 1493–1498, https://doi.org/10.3945/jn.117.248187

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ