ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Аминокиселината GABA - за какво служи и как да си я набавите

GABA е краткият начин да наречем един невротрансмитер, успокояващ ума и овладяващ тревожността по естествен път. Благодарение на гама-аминобутировата киселина се намалява свръхактивността в мозъка, увеличава се емпатията, емоционалната интелигентност, вниманието и познанието. GABA може дори да подобри интензивността на тренировките ви и да повиши енергийните нива. Има още много причини, поради които аминокиселината GABA е толкова важна.

Какво представлява GABA?

GABA е главният инхибиторен невротрансмитер в мозъка, което означава, че той функционира като „спирачка на ума“. Той забавя и спира изпичането на мозъчните клетки и носи състояние на релаксация, спокойствие и превключване на по-ниска скорост, образно казано. GABA противодейства на главния възбуждащ невротрансмитер глутамат. Мозъкът има интелигентен начин да балансира активирането и релаксацията, шума и тишината, ин и ян. Това се постига чрез глутамат и GABA.

Функция на GABA и други свързани вещества

Рецепторите за GABA са разпределени дифузно в различни участъци на мозъка като кората на мозъка и базалните ганглии. Кортексът е слоят на мозъка, свързан с гърчовата активност, поради което толкова много лекарства за припадъци работят за увеличаване на съотношението на инхибиторното действие на GABA върху глутамата. 

Но кората също работи във връзка с други области на нашия мозък, за да контролира как мислим, как се движим, как чувстваме, учим и се държим. 

GABA киселината е отговорна за изпращане на сигнали до кората на мозъка и други области на мозъка, за да инициира и потиска движенията на мускулните групи на нашето тяло. 

Когато има подходящи нива на ГАБА, се появява релаксиращ мускулен ефект и напрежението е по-малко. Движението става по-леко и контролът върху емоциите е по-голям. В тази връзка, GABA играе важна роля в развитието на клетките на централната нервна система, известни като неврони. Наличието на GABA позволява на клетките да се диференцират в подходящ брой неврони по време на формирането на мозъка и след това. Когато GABA молекулата взаимодейства с двата си рецептора, GABA-A и GABA-B, настъпва промяна в конформацията на рецептора, която задейства освобождаването на пептиди и хемокини, които могат да потиснат свръхвъзбудимостта на мозъчните клетки.

Дали не стана малко сложно и какво всъщност искаме да кажем? 

В зависимост от участъка на мозъка, свръхвъзбудимостта на невроните може да се прояви като припадъци, главоболие, мускулни спазми, тревожност, безсъние, тикове или психично разстройство. Има много причини за повишена активност на невроните, но важна физиологична причина е или поради намалената активност на ГАБА, или поради повишаване на глутамата. 

Намирането на здравословен баланс между тези два невротрансмитера е от решаващо значение за здравето и благосъстоянието ви през всеки един ден. 

Ниската GABA активност е свързана с тревожност, депресия, загуба на фокус и трудности за съсредоточаване. Лекарствата против припадъци поради техните ефекти върху нивата на GABA, имат стабилизиращи настроението свойства и могат да бъдат терапевтично предписвани за хора, които страдат от нарушения на настроението.

GABA, магнезий и циркадния ритъм

GABA рецепторите се намират и в хипоталамуса, който съдържа уникална анатомия, която контролира нашите циркадни ритми или цикъла на сън-събуждане. 

Много медикаменти за сън помагат да се увеличи активността на GABA.  Например, магнезият е важен минерал, а също така е и GABA агонист, което означава, че се придържа към GABA рецепторите и активира рецептора, както би могла да направи и киселината. 

Магнезият не само стимулира GABA рецепторите да поддържат функцията ѝ, но също така има свойства, които работят за стабилизиране на клетъчните мембрани. Ежедневното приемане на магнезий може да помогне за лечение на главоболие, безпокойство и безсъние. Разбира се, има достатъчно голям избор от храни, богати на минерала, като например ядки, семена и боб, както и банани, спанак, броколи, едамаме и киноа.

Толкова кратко и запомнящо се име на една интересна киселина. Изглежда, че тя има много ключови роли в организма. Интересното е, че всъщност тя произлиза от глутамат. Той е продукт на метаболизма на глюкозата и глутаматът служи като негов предшественик за синтез. Продукцията на GABA зависи от способността на мозъка да формира и разгражда глутамата, като използва специален ензим, наречен декарбоксилаза глутаминова киселина (GAD), който помага да се произведе GABA от глутамат. Този ензим изисква витамин В6 като ко-фактор, за да функционира ефективно. 

За пореден път се затвърждава правилото, че всичко е взаимосвързано и взаимозависимо. Както калцият се нуждае от магнезий за добра абсорбция, заедно с витамин К, така и ГАБА се нуждае от ензима си, за да я има.

GABA добавки, хранене и лекарства

Този невротрансмитер е неразделна част от това как функционира нашия мозък и как се чувстват телата ни. Приемането на ГАБА под формата на добавка – Акти Габа (+В6) / Acti Haba – 60 капсули 500 MG може да спомогне при множество състояния, като регулиране на мозъчната и хормонална дейност, добър метаболизъм и силна имунна система, нормални психични функции и много други.

 Освен нея обаче, има и вещества, които са необходими за синтеза и метаболизма. Това са магнезий, витамин В6 и витамин Е, затова и витамин В6 е част от формулата на нашата добавка. 

От гледна точка на традиционното консервативно лечение, днес има много лекарства, които имат силно въздействие върху нивата и активността на GABA. Такива лекарства са бензодиазепини, антиконвулсанти, лекарства за невропатична болка, анестетици, лекарства за сън и барбитурати, а тези лекарства имат странични ефекти и дългосрочни последствия. Когато са необходими за контрол на тежка депресия, епилепсия, хронична болка или двигателни нарушения, те могат да бъдат полезни. Но всички препоръки за лечение трябва да са отправени от квалифициран лекар с точна адекватна диагноза и указания за дозировка.

Консумирането на цели хранителни източници на витамини, които поддържат GABA функцията, както и храни, които съдържат съединения, стимулиращи здравето на митохондриите, е най-здравословният начин, по който можем да поддържаме нашата мозъчна GABA функция. Митохондриалните витамини и съединения включват CoQ10, рибоза, аргинин, витамин С и други. 

Спанак, броколи и карфиол съдържат CoQ10; тиквените семки и фъстъците съдържат аргинин; цитрусовите плодове, чушките и брюкселското зеле съдържат витамин С. Всички те са чудесен начин за поддържане на нивата на ГАБА в мозъка в наличност, а и честно казано, тук са едни от най-вкусните храни въобще.

Освен чрез храната, има и продукти на растителна основа, за които е установено, че са показали поведение на GABA рецепторни агонисти. Вижте по-горе какво значи това, ако сте пропуснали.

Тези растителни източници са валериана, пасифлора, ашваганда и маточина. Всички те се препоръчват при безсъние и тревожност, но също така се смята, че са полезни като допълнителна терапия за припадъци или двигателни нарушения. 

Много от тези растителни продукти също служат като адаптогени, особено Ашваганда и могат да помогнат на организма да регулира реакцията си към стресовите фактори. Това обаче може да доведе до нисък баланс на ГАБА в сравнение с неврохимикалите на стресовите хормони.

GABA и физическата активност

Допълнителни начини за подобряване на GABA активността включват движение, дълбоки дихателни упражнения и медитация. Упражнения като йога, пилатес, бягане или ходене и ежедневна медитация с фокусирано дълбоко дишане могат да ни помогнат да се чувстваме по-спокойни. 

Тези модалности служат за намаляване на тонуса и напрежението в централната нервна система чрез увеличаване на GABA, намаляване на глутамата, както и подобряване на нивата на серотонин, епинефрин и допамин, други основни невротрансмитери за здравето на мозъка и тялото. 

Ключов момент за разбиране е взаимодействието на различни невротрансмитери в здравето на мозъка, поради което някои от лекарствата, използвани за повишаване на GABA функцията, обикновено имат странични ефекти като раздразнителност и други, дължащи се на промяна в съотношенията на горните вещества.

Много от описаните тук проблеми могат да бъдат сведени до минимум чрез определени избор на начин на живот, които правим. На първо място, това ще рече да избягваме възпалителни храни, бяла захар, рафинирани продукти и транс мазнини.

Тези избори са важни, за да се избегне хроничната употреба на медикаменти, да се сведе до минимум дозировката на необходимите лекарства или да се избегне изцяло нуждата от медикаменти.

 GABA е главен инхибиторен химикал в мозъка и когато нивата са твърде ниски, той може да промени вашето възприятие за света. С подходящо хранене и растителни продукти или алтернативен билков продукт като Акти Габа, може да бъдете по-спокойни, да спите по-добре, да се чувствате по-щастливи и да имате повече енергия.

Свързани продукти

24.00 лв

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ