ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Анемия - Симптоми при дефицит на витамини и минерали

Чувстваш симптоми като умора и безсилие, мускулни болки, раздразнение, отслабени памет и концентрация, тревожност и депресия, сърцебиене, студени крайници, виене на свят? А дали всичко това не се свързва с количеството и качеството на твоите червени кръвни телца? Ако мислиш, че е възможно да страдаш от анемия, тази статия е чудесен старт на твоето информационно проучване.

Анемия

Анемията е състояние, при което кръвта не притежава достатъчно червени кръвни телца или хемоглобин в тях. Знаеш ли, че в света на медицинската диагностика съществуват над 400 вида анемия? Да… и всички те са породени от различни причини, които водят до един и същи резултат. С тази статия ще се съсредоточим само върху видовете анемия, предизвикани от дефицита на важни хранителни вещества като желязо, витамин Б12 и фолиева киселина (витамин Б9), както и техните симптоми.

Всеки един еритроцит съдържа в структурата си молекула хемоглобин, който се грижи за естествената форма на клетката и пренася кислород от белите дробове до всяка част на тялото. Червените кръвни телца се създават в костния мозък, като процеса зависи от множество фактори. Например, витамин Б12, фолиевата киселина и желязото са важни компоненти от формирането на хемоглобина. Без тях би се появило явлението „нисък хемоглобин“.

Симптоми на анемията

Независимо каква е анемията, тя води до разстройства на нервната система и отслабване на имунната, като най-честите симптоми са:

 • Умора и липса на енергия;
 • Изтръпване на крайниците, болки в мускулите;
 • Нарушено кръвообращение – студени крайници;
 • Отслабена концентрация и памет, обърканост;
 • Тревожност, раздразнение, депресивни състояния;
 • Избледняване на кожата;
 • Афти;
 • Безсъние.

Желязодефицитна анемия

Желязодефицитната анемия е състояние, при което организмът не може да създава достатъчно червени кръвни телца, поради недостиг на желязо. Въпреки че никой не е предпазен от подобен дефицит, някои групи хора са много по-уязвими от други: бременни и подрастващи, жените в детеродна възраст, хора, които редовно даряват кръв, вегани и вегетарианци (които не консумират достатъчно заместители на месните източници на желязо), хора с беден на хранителни вещества хранителен режим (консумиращи предимно полуфабрикати и „бързи“ храни), възрастни хора над 50 години.

Какви обаче са причините, които биха довели до дефицит на желязо?

Беден на желязо хранителен режим

Забързаното ни ежедневие често ни принуждава да хапваме нещо на бързо и дори понякога на крак. Ако нямате време да си готвите, е много вероятно да развиете дефицит на хранителни вещества, сред които далеч не е само желязото. Най-богатите на желязо храни са:

 • Месо (особено агнешко) и карантия (дроб, сърца, език, мозък и т.н.);
 • Морски дарове;
 • Зеленолистни зеленчуци (спанак, коприва, лапад);
 • Спирулина и хлорела;
 • Черен шоколад (60%+) и какао на прах;
 • Боб, нахут, леща, соя;
 • Ядки(кашу, бадеми, лешници, шамфъстък);
 • Семена (сусам, тиква).

Съчетавайте изброените храни с Витамин С, защото той оптимизира усвояването на желязо.

Вътрешно кървене или редовно кръводаряване

Определени състояния като язва, колит, гастрит, полипи на тънкото или дебелото черво, рак на дебелото черво, причиняват хронично вътрешно кървене. Освен това някои нестероидни обезболяващи (като аспирин) също причиняват раздразнение на стомаха, което води до кървене.

Честото даряване на кръв също може да причини анемия, тъй като за нейното възстановяване и формирането на хемоглобин, тялото изхабява бързо запасите си от желязо и витамин В12.

Невъзможност за абсорбция на желязо

При хирургичното премахване на част от храносмилателния тракт и при болестта Целиакия, организмът намалява способността си да усвоява хранителни вещества и това се отразява на абсорбцията на желязо.

Бременност и менструация

По време на менструация всяка жена губи определено количество кръв – някои повече, други по-малко. Жените с по-обилна менструация без съмнение попадат в рисковата група и е препоръчително да обърнат специално внимание върху приема на желязо с храната. От друга страна, при бременните жени запасите от желязо бързо се изчерпват, защото организмът повишава нуждата си от хемоглобин за развитието на плода.

Лечение

При лечението на желязодефицитната анемия се съчетава приема на хранителни добавки с желязо и адекватен хранителен режим. Никога, при никакви обстоятелства, не си насрочвайте самолечение, защото желязото става силно токсично, ако нужното за организма количество бива превишено. Винаги се консултирайте първо с лекар!

Анемия при дефицит на витамин Б12

Следващият заподозрян е витамин Б12 - водоразтворим витамин, който се среща в усвоима форма само в храните от животински произход (карантия, месо, млечни продукти, яйца, риба). Освен че участва в регулацията на метаболизма и нервната система, кобаламинът участва в изграждането на здрави и функционални еритроцити.

Сред причините, които формират дефицит на витамин Б12 са:

 • Пернициозна анемия – автоимунно състояние, при което антителата на имунната система унищожават клетките в стомаха, които абсорбират витамините;
 • Състояния като целиакия, болест на Крон, лупус, синдром на пропускливите черва и други, които възпрепятстват усвояването на хранителните вещества от тънкото черво;
 • Хирургично премахване на част от храносмилателния тракт;
 • Бедна на витамин Б12 диета;
 • Честа консумация на алкохол.

Лечение

Терапията на този тип анемия включва отново подходящ хранителен режим и приема на качествени хранителни добавки с метилкобаламин и хидроксокобаламин, като най-подходяща е интраназалната форма, защото се абсорбира лесно посредством носната лигавица. Добрата новина е, че с витамините от група Б не може да се предозира – излишното винаги се извежда извън организма.


Развитието на една анемия е разгърнат процес във времето. Много често симптомите започват да се забелязват чак когато дефицитът се превърне в хроничен. Грижи се добре за здравето си – спортувай, храни се подходящо за тялото си, усмихвай се и обичай повече!

Ако имаш съмнения за здравето си, потърси помощта на опитен специалист и не отлагай! Здравето е най-важният ти ресурс!

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ