ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Антиоксидантен щит - как да защитите организма си от вируси чрез антиоксиданти

Всички сме чували думата „антиоксидант“, която често се споменава в света на здравето и храненето. Повечето хора обаче не са абсолютно сигурни за какво се отнася това понятие, което обикновено се асоциира с витамин Ц или боровинки. Да, тази асоциация е вярна, но не е изчерпателна и със сигурност не е достатъчна, за да разкрием целия потенциал на антиоксидантите.

Клетките на тялото ви се сблъскват с безброй заплахи всеки ден. Вирусите и инфекциите атакуват. Свободните радикали също могат да повредят вашите клетки и ДНК. Някои клетки могат да се излекуват от повредата, докато други не могат. Учените смятат, че молекулите, наречени свободни радикали, имат основна роля за процеса на стареене. Те също могат да играят роля при заболявания като рак, диабет и сърдечни заболявания.

Начини за противодействие на свободните радикали има и един от най-добрите начини е чрез антиоксидантите.

Какво се крие зад понятието “антиоксиданти”

Антиоксидантите са химикали, които помагат за спиране или ограничаване на щетите, причинени от свободните радикали. Тялото ви използва антиоксиданти, за да балансира влиянието на свободните радикали и да не им позволява да нанесат сериозни щети. Антиоксидантите дори могат да предпазят и обърнат част от щетите. Те също така засилват имунитета ви, защото служат като защитно средство и подпомагат противодействието на други вредни микроорганизми.

Има стотици, вероятно хиляди, различни вещества, които могат да действат като антиоксиданти. 

Най-познатите от тях са витамин Ц, витамин Е, бета-каротин и други свързани каротеноиди, заедно с минералите селен и манган. Към тях се присъединяват и глутатион, коензим Q10, липоева киселина, флавоноиди, феноли, полифеноли и други. 

Повечето се срещат в природата и тяхното присъствие в храната вероятно ще предотврати окисляването или ще послужи като естествена защита. Важно е да знаете как да си осигурите тези ценни елементи чрез различни храни.

Използването на термина „антиоксидант“ за обозначаване на вещества е малко подвеждащо. Това е на практика химическо свойство, а именно способността да действа като донор на електрон. Някои вещества, които действат като антиоксиданти в една ситуация, в различна ситуация могат да бъдат про-окислители или електрон отнемащи. Друго голямо заблуждение е, че антиоксидантите са взаимозаменяеми. Те не са. Всеки от тях има уникално химическо поведение и биологични свойства. Това също означава, че нито едно вещество не може да изпълнява функциите на всички вещества с антиоксидантно действие.

Пътят към подобрено здраве

Свободните радикали са естествени или създадени от човека елементи. Те могат да бъдат:

 • Химикали, които тялото ви произвежда, превръщайки храната в енергия;
 • Токсини от околната среда, като тютюн, алкохол и замърсяване;
 • Ултравиолетови лъчи от слънцето;
 • Вещества, намиращи се в преработената храна.

Можете да помогнете за намаляване на свободните радикали и щетите в организма, които причиняват. Можете да спрете да пушите, безопасно да се излагате на слънце и да се храните здравословно. Антиоксидантите са следващата мощна защита срещу тяхното увреждане. Осигуряването им става чрез здравословна диета. Това включва микс от цветни плодове и зеленчуци. Пълнозърнестите храни, семената и ядките също осигуряват оптимални хранителни вещества. А ето и малко по-конкретни указания за различните антиоксиданти:

 • Витамин А има в млякото, маслото, яйцата и черния дроб;
 • Витамин Ц има в повечето плодове и зеленчуци, най-много в цитрусовите. Яжте плодове като горски плодове, портокали, киви, папая. Зеленчуци - броколи, чушки, домати, карфиол, брюкселско зеле и къдраво зеле;
 • Витамин Е се съдържа в някои ядки и семена. Например бадеми, слънчогледови семки, лешници и фъстъци. Можете да го намерите в зелени листни зеленчуци като спанак и къдраво зеле. Съдържа се още и в соево, слънчогледово, царевично масло;
 • Селенът е минерал, който се среща в тестени изделия, хляб и зърнени храни, включително царевица, пшеница и ориз. Можете да го намерите в животински продукти, като говеждо месо, риба, пуйка и пилешко месо. Има го и в ядки, бобови растения, яйца и сирене;
 • Бета-каротинът е в ярко оцветените плодове и зеленчуци, например чушки. Яжте плодове като праскови, кайсии, папая, манго. Зеленчуци като моркови, грах, броколи, тиква и сладки картофи също го съдържат;
 • Ликопенът се среща в розови и червени плодове и зеленчуци. Това включва розови грейпфрути, диня, домати;
 • Лутеинът е в зеленолистните зеленчуци като спанак и къдраво зеле. Можете също да го намерите в броколи, царевица, грах, папая;
 • Антоцианини - патладжан, грозде и плодове;
 • Мед - морски дарове, чисто месо, мляко и ядки;
 • Флавоноиди - зелен чай, цитрусови плодове, червено вино, лук и ябълки;
 • Изофлавоноиди - соя, тофу, леща, грах и мляко;
 • Лигнани - сусамови семена, трици, пълнозърнести храни и зеленчуци;
 • Цинк - морски дарове, месо, мляко и ядки;
 • Фенолни съединения: кверцетин (ябълки, червено вино, лук), катехини (чай, какао, горски плодове), ресвератрол (червено и бяло вино, грозде, фъстъци, горски плодове), кумарова киселина (подправки, плодове);

Има едно важно уточнение, което трябва да се направи по отношение на антиоксидантите. Разликите в количеството и вида на антиоксидантите в храните спрямо тези в добавките също могат да повлияят на ефектите им. Например, има осем химични форми на витамин Е, присъстващи в храните. Въпреки това, добавки с витамин Е обикновено включват само една форма - алфа-токоферол. В Акти Е Натурал например витамин Е е под формата на Д-алфа токоферил сукцинат.

Друг подходящ пример можем да дадем с витамин Ц. В Акти Естер Ц той е под формата на високоусвоим естер Ц калциев аскорбат в специална буферирана форма.

Акти Хуминова киселина е друг натурален продукт, който представлява антиоксидант подпомагащ детоксикацията на тежки метали.

Епидемиологичните проспективни проучвания показват, че по-високият прием на богати на антиоксиданти плодове, зеленчуци и бобови растения е свързан с по-нисък риск от заболявания, свързани със хроничен оксидативен стрес като сърдечно-съдови заболявания, рак и смърт от всички причини. Счита се, че диетата на растителна основа предпазва от хронични заболявания, свързани с оксидативния стрес в организма.


ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ