ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Антиоксиданти и защита на организма от свободни радикали

Процесът на стареене е едно от предизвикателствата, с които се бори нашето тяло ежедневно. Подновяването на клетки и тъкани в организма е непрестанен процес, а благодарение на антиоксидантите можем да се предпазим от остаряването, породено от различни влошаващи състоянието условия.

Може ли да се твърди, че антиоксидантите са безценни и какви други функции изпълняват?

Какво знаем за антиоксидантите и огромното им разнообразие

Представете си, че в организма ви има активни вещества, които имат специални свойства – да неутрализират действието на лошите свободни радикали и да ви предпазят от окислителни реакции в клетките. Това определение се отнася именно за антиоксидантите. Те могат да бъдат витамини, минерали или друг вид субстанция, които работят в полза на нестабилни молекули. Антиоксидантите доставят липсващ електрон, който им помага да противостоят на увреждания и точно такава е функцията на един от най-важните антиоксиданти – глутатионът. Той е силен антиоксидант и противодейства  на образуването на свободни радикали, като служи и за защита на организма при излагане на радиация или при употреба на алкохол. В комбинация със селена те образуват т.нар. глутатион пероксидаза, който има способността да неутрализира водородния прекис.

Антиоксидантите имат и предпазна функция, тъй като служат за блокиране на метални радикали. Могат да се свързват с някои токсични метали, за да предотвратят негативните последици от тяхното действие.

Алфа-липоевата киселина е друг ефективен антиоксидант, който помага за производството на глутатион и също помага за абсорбцията на коензим Q10 в организма. Витамин С е сред най-известните антиоксиданти, като участва активно в рециклирането на други антиоксиданти и служи за защита от свободните радикали.

Витамин А и витамин Е са други звезди в категорията. Витамин А е отличен като силен имуностимулатор и допринася за по-добро действие на белите кръвни клетки, които произвеждат антителата в организма. Витамин Е пък предпазва липидите от окисление и се използва за по-добро усвояване на кислород.

Коензим Q10, който вече спомехахме, има основна роля за доставяне на енергия на клетките и оказва силна съпротива на стареенето. Мелатонинът е антиоксидант с комплексно действие, който може директно да захване и отстрани свободни радикали. Метионинът е друг мощен антиоксидант, който може да побеждава болестите и е враг на редица заболявания. Той има способността да противостои на едни от най-опасните радикали – хидроксилните. N-ацетилцистеин е интересно вещество с антиоксидантни свойства, което подпомага детоксикацията и е от изключителна полза за хора, подложени на замърсена околна среда.

Селенът е важен микроелемент, който предпазва клетъчните мембрани и защитава кръвните клетки, тези на черния дроб, сърцето и белите дробове. Друг герой е цинкът, който не допуска окисляване на липидите и участва в регулиране на клетъчното производство в имунната система.

Както сами виждате, наистина разнообразието от антиоксиданти е изненадващо и дори това не е пълният списък.

Други важни за организма антиоксиданти, които можете да си набавяте чрез плодове и зеленчуци, билки и хранителни добавки, са:

  • Гинко билоба – има мощен ефект върху мозъка и служи за подобряване на кръвообръщението
  • Куркумин – съдържа се в куркумата и е силен фитохимикал
  • Флавоноиди – хелатори на металите, каквито са и кориандърът и хлорелата. Съдържат се основно в зеленчуци, семена, ядки и някои подправки

Няколко пъти споменахме свободните радикали и оксидативния стрес като негативни явления, с които антиоксидантите се борят. Обикновено свободните радикали са част от организма, но в малки количества и той успява да се справи с тях при нормални условия. Но какво става, когато тези условия са нарушени, някои ензими не се активират и имунната система не може да ги неутрализира чрез антиоксидантите?

Оксидативен стрес и свободни радикали

Сочени като основни виновници за някои заболявания и стареенето, свободните радикали все по-често са обект на анализ. За тях се смята, че увреждат клетъчните мембрани и дори молекулите на човешката ДНК.

Механизмът на получаване на свободни радикали зависи от кислорода, който участва във всички биохимични процеси. Като страничен ефект на тези реакции се получават оксидантите или свободните радикали, които се опитват да си вземат електрон от някъде и тук се намесват антиоксидантите. Те трябва да открият навреме свободните радикали, за да ги обезвредят.

При наличие на твърде много свободни радикали в организма започват да се увреждат клетки и тъкани. Има множество фактори, които водят до излишък на оксиданти – това са рентгенова или слънчева радиация, замърсена околна среда, прием на алкохол и тютюнопушене.

Тези крадливи метаболити обичат да се наслагват в клетъчните мембрани, което е предпоставка за липидна пероксидация. Това е един задълбочено изучаван в медицинските среди процес, който представлява последователност от верижни реакции, при която един свободен радикал води до получаването на множество свободни липидни хидропероксиди. Казано по-разбираемо, получава се увреждане на мембраните и клетъчна дисфункция.

Понеже заболяванията, при които свободните радикали имат главна роля не са никак малко, ще ви дадем само няколко основни акцента.

  1. При зле контролиран захарен диабет има трайно повишени глюкозни нива, които водят до оксидативен стрес;
  2. Оксидативният стрес води до активиране на стрес-чувствителни сигнални пътища в някои клетки и има основна роля за развитие на инсулинова резистентност;
  • Има доказателства за това, че хипергликемията и последвалият оксидативен стрес са основни причинители на усложнения при диабета като ретинопатия, нефропатия и други;
  1. Други доказателства сочат, че оксидативното изменение на липопротеините с ниска плътност оказва влияние в прогресията на атеросклерозата, като липидната пероксидация изпълнява основна роля за развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Антиоксидантите действат синергично и поради това трябва да се приемат малки дози от няколко вида антиоксиданти. Например, витамин С дневно трябва да приемате около 100-250 мг на ден, витамин Е – 30-80 мг/ден и бета-каротин – 15 мг/ден. Преди всичко осигуряването на антиоксидантите е ваша отговорност, защото те се съдържат основно в пресни плодове, зеленчуци и ядки, но невинаги количествата от тях са достатъчни. В такъв случай може да добавите и хранителна добавка, която да ви осигури необходимото количество антиоксиданти от даден вид.

За най-добрите природни антиоксиданти ще открехнем вратата в следваща част на темата, а дотогава се въоръжете с чистачите на организма, наречени антиоксиданти. За да сте здрави и защитени по всяко време!

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ