ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Аронията – малките плодове крият големи възможности

В наши дни аронията намира благоприятни условия за виреене у нас. Тя е пренесена в страната ни в края на XIX в., а оттогава насетне многобройните й лечебни приложения се увеличават. Родината на многогодишното растение е Северна Америка, но изследвания сочат, че българската природа допълнително обогатява полезните активни съставки на плодовете и.

Аронията се нарежда сред суперплодовете – това са естествени функционални храни, които съдържат във висока концентрация редица полезни вещества, сред които антиоксиданти, фитохимикали (каротеноиди и полифеноли), разтворими фибри, омега-3 мастни киселини, незаменими аминокиселини, витамини - А, Е, С и група В и минерали. Конкретно, плодовете й са смятани за изключително полезни и намират жироко приложение при лечението на различни здравословни състояния, заради разнообразния им химичен състав.

Дребните на вид плодове на аронията притежават завиден състав – те съдържат голямо количество захари, сред които доминират глюкозата и фруктозата, също така аминокиселини и микроелементи като магнезий, калий, калций и желязо. Заради рекордното съдържание на йод, манган и молибден, аронията се нарежда сред най-богатите на тези елементи растения. Наред с това, плодовете на красивия многогодишен храст, който достига максимум до три метра височина, са богати на витамини (сред които витамин С, витамин К, витамин В1, В2, В5 и В9) – факт, който кара руските учени да поставят аронията на първо място сред поливитаминозните плодове и да я препоръчват като космическа храна. Тук е мястото да подчертаем, че най-ценното богатство на аронията е огромното количество незаменими, полифенолни съединения, обединени под общото наименование витамин Р. За сравнение в гроздето и грейпфрута се съдържат пет пъти по-малко полифенолни вещества.

Като се има предвид, обобщения дотук богат състав на ценни активни вещества, няма да се учудите от многобройните ползи, които аронията може да допринесе за здравето ви.  Редовната консумация на плодове й се препоръчва на хората, страдащи от атеросклероза и хипертония, както и за превенция и лечение на сърдечно-съдови заболявания. Лечебното действие на аронията повлиява положително и състояния като алергичен васкулит, скарлатина, морбили, капилярна-токсикоза, екзема, дерматит, невродермит и кръвоизливи от различен произход.

Сокът и плодовете на аронията притежават свойството да намаляват емоционалния дисбаланс. Широка е употребата им при лечението на различни стомашни неразположения. Изследвания сочат, че плодовете на аронията повишават киселинността и активират действието на стомашния сок.  Освен при гастрит, лекарите препоръчват редовен прием на арония и при проблеми с черния дроб и жлъчката.

Поради голямото  съдържание на йод, за което вече ви споменахме, аронията се използва при проблеми с щитовидната жлеза и при лечението на лъчева болест.

Аронията, също така, притежава силни антисептични свойства и мощен антиоксидантен ефект. Това я прави ефективно средство за защита от различни инфекции и при лечението на грипни състояния. Освен това, плодовете на растението имат благоприятно въздействие върху организма – повишават жизнените сили и стимулират регенерацията на мускулната и костната тъкан. Популярно е приложението им при спазването на различни диетични режими – аронията спомага за прочистването на организма от натрупаните ненужни вещества.

Свойството на аронията да премахва свободните радикали я прави и ценено средство за превенция и лечение на различни видове рак, особено този на дебелото черво.

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ