ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Артишокът – естествената защита на черния дроб

Природата изобилства с полезни и вкусни растителни видове, а артишокът е един от тях. Той е голямо бодливо растение, от което се консумира неразцъфналата цветна пъпка, а понякога и стеблото.

Родината му е Средиземноморието, но е бил познат като лечебно растение още на древните гърци и римляни. През 1600 г. е пренесен от испанските заселници в Америка. Особено популярен екзотичният зеленчук става едва през 1920 г., когато започва усиленото му отглеждане и употреба.

Видове артишок

Познаваме над 50 разновидности на артишока, но най-предпочитани в кулинарията са три от тях. От френския артишок се яде само пъпката. Китайският расте на малки грудки и е необходимо да се бланшира, за да се почисти и отстрани твърдата му част. Йерусалимският артишок представлява грудка с вкус на ядки, цветът му е бежов до кафявочервен.

Хранителен състав на артишока

Артишокът (ангинари) е много диетичен зеленчук. Той съдържа само 35–40 ккал в 100 грама. Богат е на:

  • баластни вещества, калий, калций, фосфор, мед, магнезий, желязо, натрий;
  • витамин А, В1, В2, С, К;
  • белтъчини, мазнини, въглехидрати, ниацин, фибри;
  • цинарин – мощен антиоксидант, който не може да се открие в нито един друг плод или зеленчук; свързва се със свободните радикали, участващи в процесите на окисляване на липидите (нарушаване на жизнената активност на клетките в резултат на увреждане на клетъчната мембрана);
  • инулин (в малки количества) – полизахарид във вид на фибри, който може да предизвика подуване.

Ползи за здравето

1. За черния дроб – цинаринът въздейства върху черния дроб, като стимулира отделянето на отпадъчни продукти, оказва пикочогонно действие, ускорява процесите на извличане от организма на излишните течности, соли и други вредни вещества. Зеленчукът е подходящ и за употреба при стеатоза на черния дроб, след хепатит и холецистектомия.

За да облекчите работата на черния си дроб, използвайте артишока, когато е сезонът му. Лека диета с консумация на лечебния зеленчук в продължение на няколко дни ще Ви се отрази много добре, ще подобри и метаболизма Ви.

2. Срещу диабет – може да понижи нивото на кръвната захар.

3. За подобряване на храносмилането – артишокът подобрява апетита и усвояването на храната. Той има свойствата да активира чревната дейност, да редуцира появата на запек и да контролира наднорменото тегло.

4. При камъни в жлъчката – зеленчукът е полезен за хора с повишена киселинност на жлъчния сок, тъй като съдържа значително количество натриеви и калиеви соли, които имат алкално действие. За лечение на камъни в жлъчката се използват листата на растението.

Избягвайте да хапвате артишок, ако сте с гастрит, с понижена киселинност или с ниско кръвно налягане.

Избор и съхранение на артишока

Сезонът на зеленчука е от март до май. Най-добре е да купувате растения, чиито листа са с наситен зелен цвят и са плътно прибрани към сърцевината. Избягвайте артишок с нацепени листа и видимо изсъхнал.

Артишокът е нетраен зеленчук – остава свеж в хладилника само около 4 дни. Съхранявайте го в найлонова торбичка, без да го миете преди това.

Идеи за използване на артишок

Най-добре е артишокът да се консумира сварен на пара или задушен – по този начин се запазват всички хранителни вещества. Може и да се опече, завит във фолио, т.е. да се задуши.
Цинаринът в екзотичния зеленчук променя вкуса на храната и напитките, но се съчетава добре с продукти със специфичен вкус, като лимон, портокал, малини, каперси, чесън, дафинов лист, магданоз, босилек, кориандър.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ