ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Ашваганда – древната билка на боговете

Ашваганда - кралят на билките в света на Аюрведа.

Приятел на либидото и сексуалната функция.

Защитник на щитовидната жлеза.

Първи помощник на мозъка.

… И какво ли още не!

Най-хубавото е, че дори и да си скептично настроен към потенцията на тази екзотична билка, тя със сигурност ще намери начин да ти докаже обратното. Нейното силно действие е познато на човечеството от 3000 години, когато племенните вождове са я използвали за повече сексуална мощ и концентрация. Днес ашвагандата е позната още като индийски женшен, въпреки че от ботаническа гледна точка ашвагандата няма нищо общо с женшена.

Позволи ни да те запознаем с естественото, натурално и положително въздействие върху човешкия организъм на тази обвита в мистика билка. Готов ли си? Започваме.

Ашваганда като сексуален стимулант

Всички сме чували, че епимедиумът, босилека, аспержите, бананите и шоколадът са силни афродизиаци. Но какво да кажем за ашвагандата? Още Кама Сутра пише за този мощен сексуален стимулант. Днес научните изследвания заключват, че индийската билка успешно лекува понижено либидо и еректилната дисфункция.

При мъжете ашвагандата стимулира производството на азотен оксид, който увеличава притока на кръв до органите. По този начин кръвоносните съдове се разширяват и доставят повече кръв до гениталиите, което води до засилено сексуално желание. Също така повлиява положително качеството на семенната течност и регулира нивата на тестостерон. При жените ашвагандата засилва възбудата, чувствителността и удоволствието от половия акт. Заедно с това повишава плодовитостта, тъй като регулира нивата на стрес.

Ашваганда като верен партньор в борбата срещу стреса

Ашваганда регулира успешно хормона на стреса – кортизол, като има силата да намалява нивата му с до 30%. Кортизолът е най-известният хормон на стреса, чиито хронично високи нива водят до преумора и отпадналост, хипертония, повишен холестерол, отслабване на имунната система, нарушен сън, разстроен метаболизъм и покачване на теглото (главно в коремната област).

Високият кортизол днес се възприема като синоним на явлението „стрес“. По време на стрес периферните системи от органи, които не са важни за оцеляването, биват поставени на заден план – те забавят функциите си. Такива системи са храносмилателната и репродуктивната. Регулирайки нивата на стреса, ашваганда привежда тези системи в режим на пълноценна активност. А това спестява множество прегледи при доктори, изследвания и хвърлени пари за хапчета-чудо.

Ролята на билката ашваганда в регулацията на настроението и мозъчната функция

Ашваганда вече доказа на научната среда, че повлиява положително състояния на тревожност и депресия. Научни изследвания показват, че приемът на екстракт от ашваганда в продължение на 12 седмици намалява тревожността, стреса, умората и увеличава концентрацията.

Също както SAMe, приемът на ашваганда не се свързва със страничните ефекти, които показват стандартните антидепресанти. Сред които са:

 • Гадене;
 • Безсъние;
 • Понижено либидо;
 • Запек;
 • Замайване;
 • Тревожност;
 • Раздразнимост;
 • Повишен апетит и напълняване.

Освен това ашваганда притежава мощни антиоксиданти, които пречистват организма от свободни радикали и подпомагат физическото, психическото и емоционалното здраве. Учени дори споделят, че те по нищо не отстъпват на известните ни витамин С, витамин Е и бета-каротен. Тези ефекти на ашвагандата правят билката чудесен помощник в превенцията на дегенеративни мозъчни нарушения като деменция и алцхаймер.

Ашваганда и твоята щитовидна жлеза

Щитовидната жлеза е най-голямата жлеза в човешкото тяло с вътрешна секреция. Хормоните, които тя произвежда регулират метаболизма, нервната система и развитието на организма. Има две състояния, които се характеризират като патологични и причиняват множество нарушения в цялостното функциониране на тялото:

 • Хипотиреоидизъм – недостатъчна секреция на тиреоидни хормони;
 • Хипертиреоидизъм – свръхсекреция на тиреоидни хормони.

Тиреоидните хормони са трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4). Те регулират множество процеси в тялото, като сред тях са:

 • Увеличават базовия метаболизъм;
 • Повлияват синтеза на протеини;
 • Стимулират метаболизма на витамини и минерали;
 • Регулират метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати;
 • Спомагат за развитието на клетките в човешкото тяло;
 • Увеличават чувствителността на тялото към хормоните, които тялото освобождава при стрес;
 • Поддържат телесната температура;
 • И много други.

Как ашваганда помага?

Билката ашваганда е адаптоген – тя помага на организма да се адаптира към стреса и да функционира оптимално отново. При нарушена функция на щитовидната жлеза, тежестта на симптомите винаги се увеличава при наличието на стрес. Това е само един аспект от въздействието на ашваганда върху организма при проблеми с щитовидната жлеза.

Изследвания показват, че ашваганда стимулира секрецията на Т4, което я прави надежден партньор при лечението на хипотиреоидизъм. Свръхсекрецията на Т4 може да доведе до оксидативен стрес. При това явление тялото губи способността си да се бори със свободните радикали, което води до окисление и увреждане на клетките. За успокоение на всички, ашваганда в същото време е и силен антиоксидант, който не позволява на организма да навлезе в режим на оксидативен стрес. Също така билката регулира преобразуването на Т4 в Т3, като подпомага състоянието на хипертиреоидизъм. Напомняме ти, че за този процес са необходими и добри нива на селен в организма.

Независимо, че билката ашваганда е безопасна при лечението на проблеми с щитовидната жлеза, в зависимост от спецификата на състоянието, дозировката трябва да е съобразена с препоръките на опитен специалист.


Приемът на ашваганда е чудесен начин да укрепиш цялостно своя храм – твоят организъм. Имай предвид, че на този свят не съществуват чудотворни еликсири – грижи се добре за тялото си: спортувай, храни се добре и обичай повече (себе си и света)!

Опитай ашваганда и сподели с нас нейния благотворен ефект!

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ