ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Ашваганда за когнитивната функция

Когнитивната функция наричаме умствените процеси, които ни позволяват да да обработваме и съхраняваме информация, да мислим и да взимаме решения. Тези процеси включват паметта, вниманието, езика, възприятието, разсъждението и решаването на проблеми. Именно благодарение на когнитивната си функция ние можем да учим, работим, общуваме и поддържаме социални взаимоотношения. 

С напредване на възрастта обаче когнитивната функция може да се влоши вследствие на редица различни фактори като стрес, стареене, лоши навици на живот и някои невродегенеративни заболявания. Ето защо е важно да се грижите за укрепване на своята когнитивна функция и здравето на мозъка си.

Какво представляват когнитивната функция и как ни помага?

Когнитивните функции са от съществено значение за справяне с всичко в ежедневието и извършване на всякаква мисловна дейност. Паметта, например, ни позволява да обработваме и съхраняваме информация, позволявайки да учим и запомняме. Вниманието позволява да се фокусираме и да намаляваме разсейването, улеснявайки концентрацията и продуктивността си. Езиковите умения позволяват ефективна комуникация, докато възприятието ни позволява да тълкуваме информация и да разбираме света около нас. Уменията за разсъждение и решаване на проблеми ни помагат да анализираме ситуации, да идентифицираме решения и да вземаме информирани решения.

Как да подобрите когнитивните си функции?

Когнитивните функции са до голяма степен зависими от начина на живот и навиците ви в ежедневието. Редовната физическа активност, например,  подобрява когнитивната функция чрез увеличаване притока на кръв към мозъка, насърчаване на растежа на нови неврони и намаляване на риска от невродегенеративни заболявания. Адекватният сън от своя страна е от съществено значение за когнитивната функция, тъй като позволява на мозъка да обработва информация и да се “презарежда, за да работите по-добре през деня и да се чувствате по-бодри.

Здравословното хранене с разнообразен прием на храни, богати на антиоксиданти, витамини и омега-3 мастни киселини, може да подобри здравето на мозъка чрез намаляване на възпалението, предпазване от оксидативен стрес и насърчаване на растежа на мозъчните клетки.

Редовното извършване на психически стимулиращи дейности като четене, пъзели, решаване на кръстословици и судоку, както и усвояването на нови умения, може да помогне за поддържане на когнитивната функция и изграждане на когнитивен резерв, което да забави началото на когнитивен спад. Управлението на стреса чрез техники като медитация, дълбоко дишане и йога също може да подпомогне когнитивната функция чрез намаляване на нивата на кортизол и насърчаване на чувството за спокойствие.

Някои средства от природата също могат да допринесат за подобряване на когнитивните функции. Сред тях е и ашвагандата.

Ашваганда за стимулиране на правилните когнитивни функции

Ашваганда е древна лечебна билка, която се използва от векове в традиционната аюрведическа медицина за насърчаване на физическото и психическото здраве. Ашваганда се класифицира като адаптоген, което означава, че помага на тялото да се адаптира към стреса и да поддържа хомеостазата. Изследванията показват, че ашвагандата има невропротективни свойства и може да поддържа когнитивната функция чрез намаляване на възпалението, засилване на активността на невротрансмитерите и насърчаване на растежа на нервните клетки в мозъка.

Едно от ключовите предимства на ашваганда за когнитивната функция е способността й да намалява нивата на стрес и тревожност. Доказано е, че хроничният стрес уврежда когнитивните функции, като засяга паметта, вниманието и способностите за вземане на решения. Ашваганда помага за модулиране на стресовата реакция на тялото чрез регулиране на нивата на кортизол - основният хормон на стреса, и насърчаване на релаксацията и спокойствието. По този начин ашваганда може да подобри когнитивното представяне и да подобри умствената ви яснота и фокус.

Доказано е още, че ашваганда притежава антиоксидантни свойства, които помагат за защита на мозъчните клетки от увреждане, причинено от свободни радикали и оксидативен стрес. Оксидативният стрес е причина за развитието на невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон. Чрез неутрализиране на свободните радикали и намаляване на окислителното увреждане, ашваганда може да помогне за запазване на когнитивната функция и да намали риска от свързан с възрастта когнитивен спад.

Освен това е известно, че ашваганда подобрява паметта и когнитивната функция чрез повишаване на нивата на ацетилхолин - невротрансмитер, участващ в процесите на учене и памет. Проучванията показват, че приемът на ашваганда като хранителна добавка може да подобри когнитивното представяне, вниманието и скоростта на обработка на информация, както при здрави индивиди, така и при тези с когнитивни увреждания.

Акти Ашваганда на Хербамедика

За да се погрижите ефективно за своите когнитивни функции и цялостното си благополучие, препоръчваме хранителната добавка Акти Ашваганда. Продуктът на Хербамедика е от изцяло натурален произход и предоставя редица ползи за организма ви, сред които:

  • Балансиране нивата на кортизол
  • Подобряване качеството на съня
  • Подсилване на имунната система
  • Повишаване на либидото
  • Насърчаване на сърдечното здраве

Ашваганда е мощно билково средство, което предлага обещаващи ползи за когнитивната функция и здравето на мозъка. Чрез намаляване на стреса, борба с възпалението и засилване на активността на невротрансмитерите, ашваганда може да подпомогне когнитивното представяне, паметта и умствената яснота. Включването на Акти Ашваганда в ежедневието ви , в комбинация със спорт, правилно хранене и насърчаване на умствените способности, може да подобри значително когнитивните ви функции и общото ви здраве.

Използвани източници

Gopukumar K, Thanawala S, Somepalli V, Rao TSS, Thamatam VB, Chauhan S. Efficacy and Safety of Ashwagandha Root Extract on Cognitive Functions in Healthy, Stressed Adults: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Evid Based Complement Alternat Med. 2021 Nov 30;2021:8254344. doi: 10.1155/2021/8254344. PMID: 34858513; PMCID: PMC8632422.

Xing D, Yoo C, Gonzalez D, Jenkins V, Nottingham K, Dickerson B, Leonard M, Ko J, Faries M, Kephart W, Purpura M, Jäger R, Sowinski R, Rasmussen CJ, Kreider RB. Effects of Acute Ashwagandha Ingestion on Cognitive Function. Int J Environ Res Public Health. 2022 Sep 20;19(19):11852. doi: 10.3390/ijerph191911852. PMID: 36231152; PMCID: PMC9565281.

Choudhary D, Bhattacharyya S, Bose S. Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania somnifera (L.) Dunal) Root Extract in Improving Memory and Cognitive Functions. J Diet Suppl. 2017 Nov 2;14(6):599-612. doi: 10.1080/19390211.2017.1284970. Epub 2017 Feb 21. PMID: 28471731.

Remenapp A, Coyle K, Orange T, Lynch T, Hooper D, Hooper S, Conway K, Hausenblas HA. Efficacy of Withania somnifera supplementation on adult's cognition and mood. J Ayurveda Integr Med. 2022 Apr-Jun;13(2):100510. doi: 10.1016/j.jaim.2021.08.003. Epub 2021 Nov 25. PMID: 34838432; PMCID: PMC8728079.


ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ