ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Астаксантин и CoQ10 – анти-ейдж оръжия на годината

Стареенето е неизбежна част от живота, белязана от постепенното намаляване на различни физиологични функции и повишената чувствителност към заболявания, свързани с напредване на годините. С възрастта човешкото тяло претърпява редица промени, сред които намалени мускулна маса и костна плътност, нарушени когнитивни функции и външни признаци като отпускане на кожата и бръчки.

Макар и остаряването да е необратим процес, той може да бъде забавен с правилните оръжия. Днес ще ви разкрием повече за процесите на стареене на тялото и какво можете да направите, за да се чувствате млади и жизнени максимално дълго време.

Какви са признаците на стареене на организма?

Процесът на стареене на тялото представлява сложно взаимодействие на генетични, биохимични и екологични фактори, които допринасят за прогресивното влошаване на клетъчната функция и целостта на тъканите. 

Един от основните механизми, които стоят в основата на стареенето на организма, е натрупването на клетъчни увреждания, причинени от оксидативен стрес, който възниква, когато свободните радикали, произведени по време на нормалния клетъчен метаболизъм, надделяват над антиоксидантната защита на тялото. 

С течение на времето това оксидативно увреждане води до постепенно намаляване на клетъчната функция и появата на някои свързани с възрастта заболявания като сърдечно-съдови заболявания, невродегенеративни разстройства и в някои случаи дори рак.

В допълнение към оксидативния стрес, хроничното възпаление също играе ключова роля в процеса на стареене. С напредване на възрастта имунната система на тялото намалява своите функции, което води до състояние на хронично възпаление. Това постоянно възпаление допринася за увреждане на тъканите и развитие на състояния като артрит, диабет, Паркинсон и болестта на Алцхаймер.

Как можете да се преборите с признаците на стареене?

Макар и да не можем да спрем времето и да предотвратим остаряването, има различни начини, чрез които то да бъде забавено и да се радвате на оптимално здраве и дълголетие. Въвеждането на няколко здравословни практики във вашето ежедневие могат да имат удивителен ефект върху тонуса и жизнеността ви.

Спортувайте редовно

Редовната физическа активност е от съществено значение за поддържане на мускулната сила, здравето на сърдечно-съдовата система и мобилността на ставите. Комбинацията от кардио, силови тренировки и упражнения за гъвкавост могат да повлияят добре както на физическото, така и на психичното ви здраве - спортът води до освобождаване на хормона на щастието ендорфин.

С поне 3-4 часа физическа активност на седмица можете да подобрите цялостната си физическа форма, да намалите риска от развитието на хронични заболявания и да подобрите общото си качество на живот въпреки напредването на възрастта.

Разнообразно хранене

Спазването на здравословен и разнообразен хранителен режим, богат на различни пресни храни като сезонни плодове и зеленчуци, пълнозърнести, протеини и здравословни мазнини, може да ви осигурява основните хранителни вещества и антиоксиданти. Те ще поддържат правилните функции на клетките в организма ви и по този начин могат да ги предпазят от оксидативно увреждане. 

Фокусирайте се върху консумацията на домашно приготвени и пресни храни със сезонни продукти и избягвайте консумацията на полуфабрикати, сладки закуски и преработени мазнини.

Избягвайте стреса

Макар и стресът понякога да носи ползи, например да ни мобилизира в рискови ситуации, хроничното излагане на стрес може да ускори процеса на стареене и да увеличи риска от различни здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания, депресия и когнитивен спад. 

Практикувайте техники за управление на стреса като дълбоко и съсредоточено дишане, медитация и йога практики. Опитайте да си водите дневник, в който да споделяте мислите и вижданията си - по този начин лесно ще освобождавате ума си от натрупаното през деня напрежение.

Не подценявайте съня

Качественият сън е от съществено значение за цялостното здраве и благополучие, тъй като позволява на тялото да се регенерира и да контролира баланса на хормоните.

Старайте се да доставяте на организма си между 7 и 9 часа сън на денонощие и се опитайте да спазвате една и съща вечерна рутина, която да улесни заспиването и да направи почивката ви още по-пълноценна. Не използвайте мобилни устройства поне час преди лягане, спете в тъмна и проветрена стая.

Поддържайте социални контакти

Хората сме социални същества и поддържането на контакти с близки и приятели е от жизненоважно значение за нашето благополучие. Старайте се да се заобикаляте с хора, които ви карат да се чувствате добре и ви обогатяват духовно. 

Защита от слънцето

Слънцето е основен източник на витамин D, отговорен за настроението ни и синтеза на калций в организма, което го прави важен и за здравето на опорно-двигателната система. 

Прекомерното излагане на слънчева светлина без нанасяне на слънцезащитен фактор обаче може да доведе до преждевременно стареене на кожата и появата на бръчки и пигментни петна.

Използвайте слънцезащитни продукти с висок SPF, търсете сянка по време на пиковите слънчеви часове през горещите месеци и използвайте аксесоари като шапки и слънчеви очила, когато сте на открито. Не забравяйте, че слънцето не грее само през лятото на плажа и се грижете за себе си целогодишно.

Хранителни добавки срещу стареене на организма

В битката срещу белезите на възрастта съществуват и някои оръжия от природата, които под формата на хранителни добавки могат да се противопоставят на процесите на стареене и да поддържат вашата жизненост. 

Астаксантинът е каротеноиден пигмент, който може да бъде открит в някои водорасли и морски дарове като сьомга и скариди. Съединението е известно със своите мощни антиоксидантни свойства и спомага за неутрализиране на свободните радикали и намаляване на оксидативния стрес, като по този начин предпазва клетките и тъканите от увреждане и забавя процеса на стареене на организма.

Доказано е още, че астаксантинът поддържа здравето на кожата, като насърчава производството на колаген, подобрява еластичността на кожата и намалява появата на бръчки и старчески петна.

Коензим Q10 или CoQ10 е друго жизненоважно съединение, което играе решаваща роля в производството на клетъчна енергия и антиоксидантната защита. CoQ10 се намира във всяка клетка на тялото и помага за генерирането на аденозин трифосфат - основният източник на клетъчна енергия.

Коензимът служи още като мощен антиоксидант, който пречиства свободните радикали и предпазва клетките от оксидативно увреждане. 

С напредването на възрастта производството на CoQ10 в тялото намалява, което води до намалени енергийни нива, нарушена антиоксидантна защита и повишен риск от заболявания, свързани с възрастта. В такива ситуации можете да се доверите на Актив Q10 - хранителна добавка, която може да помогне за попълване на изчерпаните нива на CoQ10, да поддържа митохондриалната функция и да насърчи цялостното здраве и жизненост.

С напредването на възрастта настъпват промени в това как усещаме тялото и организма си, а оксидативният стрес, който се натрупва, може да доведе до сериозни проблеми и хронични заболявания. Чрез здравословни навици в ежедневието и прием на подходящите хранителни добавки ще можете да забавите значително процесите на стареене на организма и да се радвате максимално дълго на енергия и жизненост в дните си.

Използвани източници:

Bjørklund G, Gasmi A, Lenchyk L, Shanaida M, Zafar S, Mujawdiya PK, Lysiuk R, Antonyak H, Noor S, Akram M, Smetanina K, Piscopo S, Upyr T, Peana M. The Role of Astaxanthin as a Nutraceutical in Health and Age-Related Conditions. Molecules. 2022 Oct 23;27(21):7167. doi: 10.3390/molecules27217167. PMID: 36363994; PMCID: PMC9655540.

Saini R. Coenzyme Q10: The essential nutrient. J Pharm Bioallied Sci. 2011 Jul;3(3):466-7. doi: 10.4103/0975-7406.84471. PMID: 21966175; PMCID: PMC3178961.

Hernández-Camacho JD, Bernier M, López-Lluch G, Navas P. Coenzyme Q10 Supplementation in Aging and Disease. Front Physiol. 2018 Feb 5;9:44. doi: 10.3389/fphys.2018.00044. PMID: 29459830; PMCID: PMC5807419.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ