ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Атопичен дерматит - лечение чрез фитотерапия и правилно хранене

Едно от най-разпространените хронични заболявания и често срещано при деца е сложният атопичен дерматит.

Така нареченият атопичен дерматит представлява кожен обрив, обикновено хронично разстройство, който включва люспеста и възпалена кожа. Това състояние може да варира от леко до тежко и може да се променя през сезоните или дори през целия ден. Сърбежът от типичните за него лезии може да доведе до бактериални инфекции.

Кого може да засегне състоянието атопичен дерматит

Тази диагноза често се поставя на кърмачета, но със сигурност засяга и по-големи деца и възрастни. Някои хора с атопичен дерматит е възможно да имат и други възпалителни състояния като сезонни алергии, сенна хрема или астма. Лице, което е диагностицирано с атопичен дерматит като дете, може да страда от рецидиви в различни периоди от живота си.

Ролята на стреса

Много от хората, страдащи от атопичен дерматит, изпитват и висока нива на стрес. Симптомите, които се появяват като обрив на лицето, шията или ръцете, могат да направят хората доста уязвими и притеснени заради външните прояви на състоянието.

Противоречиви са мненията за това дали първопричината е в отслабване на имунната система и локално кожно възпаление или болестта протича в обратния ред.

Причини и лечение

Съвременната медицина не посочва конкретна причина за появата на атопичен дерматит, но признава, че заболяването може да се дължи на генетика, хранителни алргии и други дразнители.

Терапията обикновено включва локални стероиди. Ако има инфекция, тогава се използват и антибиотици.

Значение на храненето

Най-доброто лечение за заболяването е това, което разглежда основната причина за него и не просто използва препарати за потискане на симптомите. Точните лекарства могат да помогнат за облекчаване на дискомфорта, но това е вътрешен и системен проблем, а не само външен.

Често пациентите с атопичен дерматит имат сериозни затруднения с храносмилането, най-вече констипация. Така че стремежът към добро чревно здраве е важна първа стъпка при лечението на това състояние.

Здравословното храносмилане пък е свързано със здравословна диета. Помислили ли сте кои храни причиняват кожни възпаления? Може да е необходима диета и тестове, за да се определи точно кои продукти предизвикват подобни проблеми при даден пациент. Най-често глутен и казеин (млечните продукти изобщо) се сочат за виновници.

Други хранителни съображения включват консумирането на повече пресни плодове и зеленчуци, избягване на преработени храни и получаването на подходящо количество здравословни мазнини. Храните с високо съдържание на антиоксиданти като тъмни плодове и подправки като риган и куркума трябва да бъдат често прилагани в диетата.

Фитотерапия - билките идват на помощ

Най-добрият билков лек за атопичен дерматит е този, който е адресиран до вашия индивидуален проблем и произход на заболяването. В традиционното билколечение има множество видове терапии, вариращи според различни фактори. Следните категории билки са тези, които най-често се използват от хора, търсещи естествено лечение на атопичен дерматит.

Алтернативни билки

Алтернативните билки се движат по специфични елиминационни пътища на тялото. В зависимост от конкретното им действие, те могат да изчистят претоварения черен дроб, да насърчат уринирането, да подкрепят белите дробове за по-дълбоко дишане (и отделяне на CO2), да отворят порите на кожата, да подобрят функцията на червата.

Адаптогенни билки

Адаптогените помагат на тялото да се справи със стреса. Те набират все по-голяма популярност и са особено ценни за тези пациенти, при които напрежението има особена роля. Такива адаптогени са лечебните гъби шийтаке, рейши, както и женшен, ашваганда и други.

Противовъзпалителни билки

Тези билки могат да потиснат системното възпаление, често свързано с атопичен дерматит. Всички те имат специален афинитет към кожата и предлагат внимателна и нежна грижа. Такива билки са джинджифил, куркума, розмарин и други.

Успокояващи билки

Те са полезни заради подкрепата, които оказват върху нервната система, като насърчават чувството за спокойствие. Тук говорим за лайка, пасифлора, валериан, лимонова трева.

Допълнения към храненето, които да обмислите

За да подобрите чревния баланс и да възвърнете поне някаква част от имунната защита на организма трябва да се погрижите за чревната микрофлора. Това ще стане най-вече с пробиотици и пребиотици, както и ако избягвате глутен, пшенични изделия, лактоза и захар.

Други допълнителни продукти за по-силно съпротивление и защита на организма при лечение на атопичен дерматит:

Начин на живот

При хронични кожни състояния е добра идея да започнете с леко лечение и бавно да увеличите дозировката и/или бавно да се насочвате към по-силни билки или лекарства. Кожните заболявания са известни с това, че се влошават преди да се подобрят. Всичко трябва да се обсъжда и решава заедно с лекуващ специалист, който познава достатъчно добре състоянието и историята на пациента.

Хроничният атопичен дерматит може да отнеме една година, за да се премахне напълно. Въпреки че симптомите ще продължат да се подобряват през целия период от време, има нужда от дългосрочни усилия за подобряване на храносмилането и имунната система, два основни фактора за по-добър живот при хората с кожни възпаления.

Опитвайте се да управлявате стреса. Регулирайте приоритетите си, ако е необходимо. Пробвайте с релаксиращи техники като йога, тай чи, почивки през целия ден и време, прекарано сред природата. Наслаждавайте се на живота колкото може повече и помнете, че една диагноза не е присъда, а само изпитание. Удовлетворявайте духовните си нужди и бъдете отговорни към физическото си здраве. Добрата воля и придържането към балансиран начин на живот е най-важният инструмент при всяко едно медицинско състояние!

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ