ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Аз vs. Диабетът - как да спечелите тази битка с 5 умни решения

Диабетът е нарушение на метаболизма - начинът, по който нашите тела използват приетата храна за храносмилане, растеж и доставяне на енергия. Ако имате диабет трябва да се стремите да подобрите и поддържате здравето си в дългосрочен план. Вие може успешно да контролирате диабета си, като се храните добре, увеличите физическата си активност и се информирате за ново и по-добро лечение. Вашето качество на живот също зависи от това да намерите начини да бъдете щастливи, да споделяте с другите и да се забавлявате в живота си въпреки тази болест, която е в огромна степен във ваш контрол.

Днес ще обърнем внимание на различните видове диабет, от които страдат хората, както и какви са характерните прояви за всеки от тях и какви мерки може да се предприемат за контрол на всяко от състоянията според спецификите му.

Какво е диабет

Диабетът е състояние, което съпътства човека с тази диагноза през целия му живот и предизвиква повишаване нивата на кръвната захар. Следните симптоми на диабет са типични. Някои хора с диабет обаче имат симптоми толкова леки, че остават незабелязани.

Чести симптоми на диабет са:

 • Уриниране твърде често;
 • Голяма жажда;
 • Чувствате се много гладни въпреки че се храните добре;
 • Изключителна умора;
 • Замъглено виждане;
 • Рани / синини, които бавно зарастват;
 • Отслабване - въпреки че ядете повече (тип 1);
 • Изтръпване, болка или мравучкане в ръцете / краката (тип 2);

Видове диабет

Има три основни типа диабет, които медицината познава и изследва до момента:

 • Диабет тип 1 - Вашето тяло в този случай не произвежда инсулин. Това е съществен проблем, защото ви е необходим инсулин, за да извлечете захарта (глюкозата) от храните, които ядете и да ги превърнете в енергия за организма си. Най-важното при диабет тип 1 е, че трябва да приемате инсулин всеки ден, за да живеете нормално;
 • Диабет тип 2 - Вашето тяло не произвежда или не използва ефективно инсулина. Може да се наложи да приемате хапчета или инсулин, за да овладеете положението и да не срещате проблеми в ежедневието си. Диабет Тип 2 е най-често срещаният тип диабет. Наричан още „захарен диабет“, в България този вид диабет представлява около 90% от случаите и се проявява с усилена нужда от уриниране, жажда, постоянен глад и други симптоми.
Няколко нови групи медикаменти се изследват за контрол на диабет тип 2, включително глюкагоно-подобен пептид-1 рецепторните агонисти и инхибиторите на натриево-глюкозния ко-транспортер 2 (GLP-1 И SGLT-2).

Гестационен диабет - Някои жени развиват този вид диабет, когато са бременни. В повечето случаи той отминава след раждането на детето. Но дори и да изчезне, тези жени и техните деца са предразположени към развитие на диабет по-късно в живота.

Съвети за хранене за хора с диабет тип 1 

При диабет тип 1 панкреасът произвежда малко или никакъв инсулин, който е жизненоважен за превръщането на глюкозата в енергия. Хората с диабет тип 1 трябва да осигурят по външен път функциите на панкреаса и да заменят инсулина чрез инсулинови инжекции или инсулинова помпа. Инсулинът действа за намаляване на нивото на глюкоза в кръвта.

С помощта на инсулиновата терапия и друго съпътстващо лечение всеки може да се научи да управлява състоянието си и да живее дълъг здравословен живот.

Хората с диабет тип 1 трябва да спазват общите хранителни насоки, а в допълнение дозата на инсулин може да бъде приспособена към въглехидратите по време на хранене, което дава възможност за по-голяма гъвкавост при планирането на режима. Вашият ендокринолог, който следи състоянието ви, може да помогне за определяне на дозите инсулин при всяко хранене. 

Целта на управлението на диабета от този тип е да се поддържат нивата на кръвната захар възможно най-близо до целевия диапазон, между 4 до 6 mmol / L (на гладно). 

Диапазоните обаче ще варират в зависимост от конкретния човек и от обстоятелствата на индивида. 

Поддържането на нивото на кръвната захар в оптималните граници е внимателен баланс между това каква храна се яде, физическата активност и лекарствата. 

Нивата на кръвната глюкоза, които са твърде високи, могат да доведат до хипергликемия или кетоацидоза. Нивата на кръвната глюкоза, които са твърде ниски, могат да доведат до хипогликемия. 

Важно е да научите за всяка реакция и да реагирате по подходящ начин. Кетоацидозата е спешна ситуация и трябва незабавно да търсите спешна помощ.

За да помогнете за управлението на диабета, ако е от тип 1:

 1. Яжте редовно хранене и си разпределете равномерно хапванията през целия ден;
 2. Преминете на диета с по-ниско съдържание на мазнини, особено наситени мазнини;
 3. Ако приемате таблетки за инсулин или диабет може да се наложи да закусите между храненията;
 4. Изберете обезмаслено или нискомаслено мляко, кисело мляко, сирене, сладолед с възможно най-малко захар;
 5. Гответе си крехко месо и премахнете всякаква мазнина преди готвене;
 6. Ограничете в менюто си пакетираните бисквити, закуски, торти, замразени и джънк ястия;
 7. Вместо кремообразни сосове или дресинги, изберете тези, които се основават на домати, соя или други нискомаслени съставки;

Ако ядете редовно няколко пъти през деня и разпределяте въглехидратните си храни равномерно, ще поддържате енергийните си нива без да се получават големи повишения в нивата на кръвната глюкоза. В това е ключът към контрола на първо място.

Съвети за хранене за хора с диабет тип 2

За да живеете добре и да не се притеснявате от болестта следвайте изготвен за Вас и последователен план, както и схема на хранене. Някои от професионалните съвети, които можем да ви дадем за контрол на диабета от този тип са на следващите редове. И вместо 5 ще ви дадем повече, защото когато става дума за здраве винаги има какво да добавим:

 1. Заложете на балансирана диета с разнообразни храни, включително плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти и чисто месо, птици, риба;
 2. Яжте точното количество сложни въглехидрати от пълноценни храни за добър контрол на кръвната захар. Вашият диетолог може да определи от колко въглехидрати дневно се нуждае тялото ви при всяко хранене. Важно е източниците на въглехидрати да не са сладки, торти, бисквити, а по-скоро пълнозърнести продукти, ориз, картофи и други;
 3. Изберете храни с по-ниско съдържание на мазнини и ограничете наситените мазнини. Това не само ще ви смести проблеми с инсулина, а и проблеми с по-високото наднормено тегло;
 4. Използвайте захарта умерено и по възможност тръстикова или кокосова захар. Обмислете варианти за алтернативни подсладители за диабетици без калории. Например има такива под формата на стевия с 0 калории и захар, специални подсладители за диабетици и други;
 5. Винаги проверявайте етикетите с хранителните стойности, за да знаете колко въглехидрати и захари приемате. Много често може да се случи да се изненадате от числата;
 6. Вземете си фибри – има готови насипни, които може да добавяте към закуската си или към напитка по избор. Американската диетична асоциация препоръчва на всички хора да приемат около 20-35 грама фибри на ден. Плодовете, зеленчуците, бобът и пълнозърнестите храни са добри източници на фибри;
 7. Няма начин да пропуснем приемът на  вода – хидратирането е ключово за здравето и всички органи;
 8. Използвайте по-малко сол в готвенето и подправянето на ястия. 

Какво друго може да направите

В много случаи може да контролирате диабета чрез по-добро хранене, здравословно тегло, физическа активност и редовни прегледи за отчитане на състоянието.

Понякога са необходими и лекарства, които вашият лекар ще предпише. Медикаментите, ако са предписани от Вашия лекар или специалист ендокринолог, са решаващ компонент при лечението на диабет и трябва да се приемат според указанията. Някои лекарства трябва да бъдат съобразени с храненето и ако е така, вашият лекар ще ви инструктира за подходящото време за прием.

Физическа активност – основен положителен фактор

Всички сме наясно, че физическата активност е полезна за нашето здраве. Но е особено важно за хората с диабет или тези, които се опитват да предотвратят заболяването да положат усилия във връзка с физическата си форма.

Освен че подобрява контрола на кръвната захар, намалява риска от диабет и поддържа цялостното добро здраве и управление на теглото, активността засилва мозъчната дейност, помага да се справите със стреса и подобрява настроението ви. Няма по-добър начин от спортът да презаредите тялото си и да поддържате добра форма, правейки най-доброто за мускулната, нервната и опорно-двигателната си система.

Диабет тип 2 е тясно свързан с наднорменото тегло. Изследванията на болестта показват, че наред със здравословните хранителни навици, редовната физическа активност помага на тялото да използва по-добре инсулина, което спомага за подобряване на симптомите или дори намаляване на риска от диабет тип 2. Много е важно първо да се консултирате с Вашия лекар ендокринолог преди да започнете някоя тренировъчна програма или да потърсите индивидуален треньор с нужните познания. Вашият лекар може да ви даде подходящо предписание за упражнения въз основа на вашето лично здравословно състояние с оглед на диабета и евентуални други заболявания или травми.

Проверка на кръвната захар 

Ако Вашият лекар Ви е инструктирал да проверявате кръвната си захар не забравяйте да следвате инструкциите за честотата и часовете на деня, тъй като това може да помогне за идентифициране на модели на кръвната захар, които може да се наложи да коригирате. Задължително трябва да се стриктни с това.

Хранителни добавки при необходимост

Желателно е преди да приемате хранителни добавки да споделите с вашия лекар, за да не се окаже, че нарушавате режима си. В нашия сайт има специален раздел с продукти за инсулинова резистентност, която е в основата на диабета.

Пример за един подходящ продукт е Метабол Контрол. Неговото предназначение е за подобряване обмяната на глюкоза в организма. Съдържа карозитол, екстракт от гимнема и хром пиколинат.

Акти Р-ала пък повишава инсулиновата чувствителност и съдържа самo R алфа-липоева киселина. 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ