ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Балансиране на естрогените и тестостерона с Акти Дим и Акти Ликорис

Хормоните са химически вещества, налични и при двата пола. Те се секретират от една тъкан и се движат чрез телесните течности, оказвайки ефект върху други тъкани в тялото ви. По същество хормоните са 'химически пратеници', както често ги наричаме. 

Много хормони, особено тези, които влияят върху растежа и поведението, са важни както за мъжете, така и за жените. Знаем, че количеството и нивата на хормоните се променят ежедневно. Половите хормони, естроген и тестостерон, се секретират на кратки импулси,  които варират от час на час и дори от минута на минута. Освобождаването на хормони варира в различните части на деня, зависи от наличието на други хормони, а при жените - и от етапа на менструалния цикъл. 

Хормоните ни работят бавно с течение на времето и влияят върху много различни процеси, включително растеж и развитие, метаболизъм – как тялото ви получава енергия от храните, които ядете – сексуална функция, възпроизводство и настроение. Когато жлезите не произвеждат правилното количество хормони, се развиват заболявания, които могат да засегнат много аспекти от здравето. Тогава със сигурност можем да говорим за хормонален дисбаланс. 

Някои фактори, които засягат ендокринните органи и водят до такъв дисбаланс, включват:

 • Пубертет
 • Стареене
 • Бременност
 • Менопауза 
 • Фактори на околната среда
 • Генетични фактори
 • Определени заболявания и лекарства, включително лекарства с рецепта като опиоиди или стероиди.

Ролята на естрогените и тестостерона за здравето

Естрогените са група хормони, които играят важна роля за нормалното сексуално и репродуктивно развитие при жените. Те принадлежат към половите хормони и като едни от най-важните за жените, здравословните им нива поддържат доброто настроение, здравословен метаболизъм на мазнините, здраво сърце и кръвообращение и по-добра памет. В дългосрочен план поддържането на здравословен метаболизъм на естроген намалява риска от рак на гърдата и рак на матката при дамите.

Намаленият метаболизъм на естроген може да причини проблеми като нарушения на съня, тежък предменструален синдром и други симптоми. Също така, бавният метаболизъм на естроген може да намали действието на малкото количество тестостерон, присъстващо при жените. Това е логично, защото активният или свободен тестостерон при жените е тясно свързан с положителното настроение, либидото и активния аеробен метаболизъм. 

Малко по-напред във времето - с намаляване функцията на яйчниците по време на менопаузата, не само нивата на естроген намаляват, но и наличността на тестостерон, тъй като яйчниците допринасят или чрез директна секреция, или чрез производство на прекурсор, за около 50 процента от циркулиращия тестостерон. Останалите 50 процента се доставят от надбъбречните жлези. 

Много жени след менопауза са симптоматични в резултат на намален тестостерон, като водещият симптом е загубата на либидо. Добавки, които стимулират производството на тестостерон, могат да помогнат за възвръщане на либидото, повишена костна минерална плътност и подобряване на общото цялостно чувство за благополучие, включително енергия, сила и добро настроение. 

За да има такива резултати е необходимо и хранителният режим на жената да е адаптиран спрямо възрастта, заболяванията, теглото, ежедневието и други важни фактори, за да осигурява нужните витамини и минерали.

Що се отнася до тестостерона, при жените синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) е най-честата причина за високи нива на тестостерон. При мъжете обикновено проблемът е с ниски нива на тестостерон, които се реализират като:

 • Спад в либидото
 • Проблеми с ерекцията
 • Нисък брой сперматозоиди
 • Уголемени гърди

По-късно ниските нива на тестостерон може да доведат до намалена сила на мускулите и костите, по-малко енергия и понижена плодовитост. Някои неща могат временно да понижат тестостерона, например твърде много упражнения, неправилно хранене или сериозно заболяване. При всички случаи воденето на здравословен начин на живот с редовни упражнения и добра диета помага за поддържане на нормални нива на тестостерон, както и на други хормони. 

Понякога на помощ могат да бъдат и природните средства, които ще ви представим на следващ ред.

Женско биле при хормонален дисбаланс

Както научаваме от различни проучвания, женското биле намалява серумния тестостерон при здрави жени. Всъщност женското биле се счита за лечебно растение от хиляди години и се оказва, че може да повлияе андрогенния метаболизъм при жените. Тази билка успешно може да се прилага като допълваща терапия на хирзутизъм и синдром на поликистозни яйчници при жените. 

Освен това женското биле съдържа съединения, които подпомагат естествените оздравителни процеси в организма и има противовъзпалително действие. Глициризин, глициризинова киселина, глебридин, апигенин са основните активни съставки в екстракта от женско биле, чиито антимикробни, антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти вече са доказани.

Екстрактите от корен на женско биле често се приемат под формата на ботанически хранителни добавки от жени в менопауза като естествена алтернатива на хормонална заместителна терапия. В допълнение към компонентите ликвиритигенин и изоликвиритигенин, за които е известно, че имат естрогенна активност, екстрактите от корен на женско биле съдържат и редица други флавоноиди, изофлавоноиди и халкони с полезно действие. 

Женското биле може да помогне и за предотвратяване на пептични язви, лечение на кашлица и настинки, облекчаване на лошо храносмилане, намаляване на горещите вълни при менопауза и дори намаляване на риска от някои видове рак. 

Ди-индолилметан при хормонален дисбаланс

Дииндолилметан, или накратко DIM, е растителен индол - представлява растително съединение с благоприятни за здравето свойства. Дииндолилметанът и други растителни индоли се намират в много кръстоцветни зеленчуци като зеле, броколи, брюкселско зеле и карфиол.

Когато дииндолилметан постъпи в организма, той повишава „добрите“ естрогенни метаболити, като едновременно намалява нивата на нежелани или „лоши“ естрогенни метаболити.

Дииндолилметанът има три основни предимства за двата пола и хормоналния баланс:

 • Кара естрогена да се метаболизира по пътя на 2-хидрокси естрона
 • Освобождава свързания тестостерон
 • Действа като естествен ароматазен инхибитор

Дииндолилметанът допринася за по-добър метаболизъм по възможно най-естествен начин, като работи със собствените ви хормони и коригира действието им, за да избегнете или коригирате хормонален дисбаланс. Това растително съединение помага за производство на повече „добри“ естрогенни метаболити, които се конкурират с тестостерона за свързване с протеини, помагайки за поддържане на малко по-високо ниво на „свободен“ тестостерон. 

Свободният тестостерон е тестостеронът, който е по-активен в организма и той е важен за репликацията на клетките и силата на костите и мускулите. Той е жизненоважен за цялостното здраве, либидото и добрата форма на мъжа. В допълнение към подпрепата на мускулите, повишените нива на свободен тестостерон могат да подобрят настроението, да се борят с депресивните симптоми и да поддържат паметта адекватна. Тази форма на тестостерон (около 2-5%) не е “прикрепена’ към един от двата протеина албумин и глобулин свързващ половите хормони (SHBG), за разлика от останалото количество тестостерон. Затова и се казва “свободен”.

Подпомагайки по-ефективен метаболизъм на мазнините и помагайки на тестостерона да се освободи от неговите протеини носители, тези метаболити увеличават развитието на по-силни и метаболитно активни мускули. „Свободните“ или несвързани с протеини метаболити на тестостерона и 2-хидрокси естрогена осигуряват хормонален сигнал за мускулите да растат чрез добавяне на повече от структурния протеин, необходим за размера, силата и движението. Това метаболитно състояние, което благоприятства мускулния растеж, се нарича „анаболизъм“ или анаболен растеж.

Подобреният естрогенен метаболизъм с помощта на съединение като  дииндолилметан води до генериране на повече добри естрогенни метаболити, които се конкурират с тестостерона за свързване с протеини, помагайки за поддържане на малко по-високо ниво на свободен тестостерон.

Установено е, че DIM е в състояние да поддържа свободния тестостерон, без да променя общите нива на тестостерон. Също така поддържа неговата активност чрез въздействието си върху метаболизма на естрогена чрез няколко механизма. Това помага да се поддържа здравословно ниво на свободен, активен тестостерон.

Важно е също да поясним, че тестостеронът трябва да бъде балансиран с другите хормони. Твърде малкото количество е проблем, както и прекаленото също не е добро нито за мъжете, нито за жените. Може да прочетете Какво предизвиква повишен тестостерон при жените в тази тема. При мъжете по-висок тестостерон може да има в резултат на прекомерна употреба на анаболни стероиди, злоупотреба с други тестостеронови продукти, тумори на надбъбречните жлези и други. 

Натурални продукти за балансиране на естрогените и тестостерона

Освен чрез подходящата индивидуално назначена хормонална терапия, за нормализиране нивата на хормоните могат да послужат натурални продукти като Акти Ликорис и Акти Дим. Първата формула е източник на женско биле, а втората - на ди-индолилметан. 

Акти Ликорис е от най-новите продукти в асортимента ни и съдържа само стандартизиран екстракт от женско биле, без никакви животински алергени или соя/глутен. Женското биле е средство за преодоляване на хормонални проблеми, възпалителни и хронични заболявания, регулиране на храносмилателната функция и други.

Без никакви алергени е и вторият продукти Акти Дим - той осигурява оптимални количества ди-индолилметан, който за разлика от фитоестрогените, няма естроген-подобна активност и не имитира естроген. Вместо това, ди-индолилметанът взаимодейства с естрогена само чрез насърчаване на полезния метаболизъм на тази група хормони. Това съединение може допълнително да помогне за намаляване на риска от атеросклероза, да подобри здравето на простатата и да я предпази от уголемяване.

Използвани източници

 1. Shea, J. L., Wong, P. Y., & Chen, Y. (2014). Free testosterone: clinical utility and important analytical aspects of measurement. Advances in clinical chemistry, 63, 59–84. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-800094-6.00002-9
 2. Yang, Q., Li, Z., Li, W., Lu, L., Wu, H., Zhuang, Y., Wu, K., & Sui, X. (2019). Association of total testosterone, free testosterone, bioavailable testosterone, sex hormone-binding globulin, and hypertension. Medicine, 98(20), e15628. https://doi.org/10.1097/MD.0000000000015628 
 3. Xiao, H. Y., Lu, Y. H., Gong, Y. P., Cheng, X. L., Tian, H., & Li, C. L. (2016). Zhonghua yi xue za zhi, 96(9), 702–706. https://doi.org/10.3760/cma.j.issn.0376-2491.2016.09.008
 4. Bain J. (2007). The many faces of testosterone. Clinical interventions in aging, 2(4), 567–576. https://doi.org/10.2147/cia.s1417
 5. Antonio, L., Wu, F. C., O’Neill, T. W., Pye, S. R., Ahern, T. B., Laurent, M. R., et al. (2016). Low Free Testosterone Is Associated with Hypogonadal Signs and Symptoms in Men with Normal Total Testosterone. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, 101(7), 2647–2657. doi:10.1210/jc.2015-4106. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26909800/
 6. Keevil, B. G., & Adaway, J. (2019). Assessment of free testosterone concentration. The Journal of steroid biochemistry and molecular biology, 190, 207–211. https://doi.org/10.1016/j.jsbmb.2019.04.008 
 7. Armanini, Decio & Mattarello, Mee & Fiore, Cristina & Bonanni, Guglielmo & Scaroni, Carla & Sartorato, Paola & Palermo, Mario. (2004). Licorice reduces serum testosterone in healthy women. Steroids. 69. 763-6. 10.1016/j.steroids.2004.09.005.  
 8. Somjen, Dalia & Knoll, Esther & Vaya, Jacob & Stern, Naftali & Tamir, Snait. (2004). Estrogen-like activity of licorice root constituents: Glabridin and glabrene, in vascular tissues in vitro and in vivo. The Journal of steroid biochemistry and molecular biology. 91. 147-55. 10.1016/j.jsbmb.2004.04.003.  

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ