ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Бебето и пробиотиците: Силата на полезните бактерии

Тези от вас, които са имали скорошно посещение до близката детска площадка, знаят какви са основните теми на разговор на младите майки – колко често е яло, акало и спало детето. Въпреки че подобни дискусии са на пръв поглед отегчителни, може би от тях има смисъл. Под привидно ненужните детайли се крие ценна информация относно цялостното здраве на най-малките (а и на техните майки). Хранителните навици и предпочитания, ходенето до тоалетна и ритъмът на игра и почивка разкриват какво е състоянието на храносмилателната и имунната система особено при деца, които все още не говорят.

Дали детето има недостиг на пробиотици?

Нередовният стомах и сън, както и гладът за сладки и тестени храни са добър индикатор за ниските нива на пробиотици в чревния тракт. Това важи както за децата, така и за техните родители. Въпреки че на пръв поглед недостигът на полезни бактерии в стомаха не е болка за умиране, те играят ключова роля за организма, особено при най-малките.

Наличието на достатъчно пробиотици в храносмилателната система в първите 20 дни от живота на бебето играе ключова роля в развитието на имунната му система. Полезните бактерии са в основата на добрия имунитет, защото учат организма да разграничава и реагира само на истински опасности от околната среда. За бебетата това е повече от важно, защото ако тялото им започне да създава защити срещу безвредни микроорганизми, това може да доведе до развитието на алергии или автоимунни заболявания.

В допълнение, новородените с недобър баланс на пробиотици в организма си трудно усвояват ваксините. Това се дължи на факта, че ваксинациите са създадени за деца с напълно здрав храносмилателен тракт и вече функционираща имунна система.

От какво зависи щастието на бебето?

Няма по-разтапяща гледка на света от смеещо се бебе. Но от какво зависи щастието на малкото дете? Според  проучване от 2011 г. източникът на психологическото здраве се крие не къде да е, а в стомаха. Наличието на достатъчно пробиотици от самото раждане на детето обуславя развитието на нервната и ендокринната му система. Това е така, защото полезните бактерии регулират активността по т.нар. ос на хипоталамуса, хипофизата и надбъбречните жлези (HPA axis). Тези три основни елемента от ендокринната система са в постоянен обмен на информация и отговарят за стресовите реакции.  Добрата връзка между тях и способността им да отговарят адекватно на външни стимули се определя още от самото раждане.

Бебето и неговите гени

Епигенетиката е научен клон, който се интересува от това как начинът ни на живот влияе върху проявлението на нашите гени. Тъй като съществена част от ежедневието ни е свързана с хранителните ни навици и предпочитания, учените са изследвали взаимовръзката между състоянието на чревния тракт и развитието на детския мозък. Изводите им са, че добрата чревна микрофлора от самото раждане влияе на проявлението на гените в дългосрочен план. Наличието на пробиотици активира стотици гени и им помага да се задействат по положителен начин, така че организмът да може да се справя с различни заболявания.

Чрез метода на генното профилиране експертите са доказали, че липсата на полезни бактерии при новородените променя невронните пътеки, които участват в процесите на запаметяване, както в интелектуален план, така и на ниво моторика. Добрата чревна микрофлора при новородените предопределя мозъчното развитие и последващите от него поведенчески модели. Важно е детето да се роди с достатъчно количество пробиотици в чревния си тракт, защото компенсирането им в по-късен етап от живота не променя първоначалното оформяне на имунната, нервната, ендокринната и нервната системи.

Как бебето си набавя пробиотици?

Тъй като в случая говорим за деца на възраст под месец, логично е да си зададем въпроса как изобщо бихме могли да контролираме здравето на чревния им тракт. Отговорът е повече от прост – здрава майка, здраво дете. По време на вътреутробния период бебетата живеят в напълно стерилна среда. При раждането си те преминават през родилния канал и приемат бактериите (полезни и вредни), които срещнат в него за свои. А вагиналната микрофлора на майката се определя от здравето на храносмилателната ѝ система. С други думи, бременните трябва да бъдат много осъзнати относно нивата на пробиотици в организма си – не само заради собственото си здраве, но и заради това на детето.

Колкото и да е здрава майката обаче, за да осигури добър старт на живота на детето си, то трябва да премине през родилния канал. С други думи, трябва да се роди по естествен път. Има случаи, в които цезаровото сечение е неизбежно и може да спаси живота на родилката и на бебето. Когато няма индикации, че то е необходимо, препоръчително е нормалното раждане. Секциото по желание лишава детето от достъп до вагиналната микрофлора на майката и го поставя директно в нова и непозната за организма му ситуация. Новороденото няма друг избор освен да си набави нужните му бактерии от околната среда и медицинския персонал, което може да доведе до куп усложнения.

Кърменето също е важна част от здравето на бебето. Всяка майка обича да целува детето си – няма по-подходящ начин да изразиш близост и любов. Майчините милувки играят ключова роля в изграждането на имунитета на детето. През кожата на новороденото кърмачката усвоява бактериите, с които то е в контакт, изгражда им антитела и ги предава на детето през млякото си. В момента, в който детето спре да суче, то трябва да разчита изцяло на собствения си имунитет. Ето защо в някои случаи различни алергии и заболявания се отключват именно след периода на кърмене.

Изводът от всичко това е, че най-доброто, което една бъдеща майка може да направи за детето си е да се погрижи за себе си. Интересувайте се от собствените си нива на полезни бактерии. Избягвайте прием на антибиотици и използването на антибактериални сапуни. Приемайте храни, богати на пробиотици като кефир, кисело мляко, комбуча и ферментирали зеленчуци. Ако ви е трудно да включите подобни продукти в менюто си, заложете на добавки с възможно най-много пробиотични щамове.

Бонусите от приема на подобни добавки за дамите са много. Освен здрава имунна система, пробиотиците ще ви предпазят от синдром на пропускливите черва, както и от гъбични инфекции на влагалището. Добрите нива на полезни бактерии гарантират, че причинтелят и на двата проблема (бактерията Кандида албиканс) е в контролирани количества и не заплашва цялостното ви здраве.

Източници:

Hike Up Your Happy Hormones With Probiotic Supplements

 

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ